HUSOVIC PORUCIO

Reforma izbornog zakonodavstva za Bosnjacku stranku je znacajno pitanje, oko kojeg treba ukljuciti sve relevantne cinioce, kaze predsjednik te stranke Rafet Husovic. On je, na svecanosti povodom pristupanja Bosnjacke stranke u Evropsku narodnu partiju, porucio da je izgradnja ambijenta za slobodne izbore znacajna za dalji demokratski razvoj.

BS snazno podrzava politicki dijalog u Crnoj Gori, porucuje Husovic. Dodaje da se iskljucivo u Parlamentu i institucijama razgovara o svim otvorenim pitanjima.

“Aktuelna tema reforma izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, za nas predstavlja bitno pitanje, oko kojeg treba ukljuciti sve relevantne cinioce, jer je izgradnja ambijenta za slobodne izbore izuzetno znacajna za dalji demokratski razvoj”, rekao je on.

Da je dijalog jedini put razvoja, a ucesce na izborima odgovornost prema drustvu, smatraju i u Evropskoj narodnoj partiji.

“To je jedna od ideja vodilja Evropske narodne partije. Dakle, ne pada nam na pamet bojkot izbora, jer oni koji bojkotuju, ne mogu preuzeti odgovornost za drustvo, za svoju drzavu, za Evropu kojoj svi tezimo”, rekao je Norbert Bekam Dirkes, direktor Konrad Adenauer Fondacije.

Kao drzavotvorna, proevropska i prozapadna partija, Bosnjacka stranka dijeli iste vrijednosti kao Evropska narodna partija, sto je i preporucilo za pristupanje toj najsnaznijoj partiji u Evropskom parlamentu.

Medunarodni sekretar ENP Patrik Voler rekao je da racuna da ce Bosnjacka stranka “nastaviti da se bori za nase zajednicke vrijednosti – vladavinu prava, borbu protiv korupcije, nezavisnost pravosuda i slobodu medija”.

“Jedino njihovo sprovodenje moze dovesti vasu drzavu u Evropu i mi iz Evropske narodne partije smo ovdje da vas podrzimo na vasem putu”, kazao je on.

Svecanosti povodom pristupanja Bosnjacke stranke u Evropsku narodnu partiju, prisustvovali su predstavnici politickih partija iz vlasti i opozicije, ambasada u Crnoj Gori, nevladinih organizacija, kao i politickih partija iz regiona.

Aida Rastoder, RTCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.