RADONJIC

Skoro dvije trecine ispitanika kazalo je da u ostvarivanju prava kod drzavnih ili organa lokalne samouprave, nikada nije bilo uslovljeno od sluzbenika zahtjevom za davanjem poklona ili novca, pokazalo je istrazivanje Agencije za sprecavanje korupcije (ASK).

Istrazivanje je za potrebe ASK-a uradila agencija De facto na uzorku od 1.006 ispitanika iz 22 crnogorske opstine, od prvog do 23. novembra.

Direktor Agencije za sprecavanje korupcije (ASK) Sreten Radonic rekao je da su zadovoljni rezultatima istrazivanja, koji su ohrabrujuci i koji, kako je ocijenio, potvrduju efikasan rad tog organa u ovoj godini.

,,Prema nalazima istrazivanja, povjerenje u rad ASK-a ima vise od 60 odsto ispitanika. ASK je i dalje na prvom mjestu medu institucijama u koje bi gradani imali najvise povjerenja u slucaju da se odluce da prijave korupciju”, kazao je Radonjic.

On je podsjetio da je registrovan trend rasta procenta gradana koji bi korupciju prijavili ASK-u.

,,Taj procenat ove godine iznosi 49,9 odsto, sto je za 14,5 odsto vise u odnosu na proslu i nesto iznad 17 odsto vise u odnosu na 2017. godinu”, rekao je Radonjic.

Prema njegovim rijecima, da je ASK dao doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori smatra 62,3 odsto gradana.

Kako je dodao, kontunuirano raste i procenat gradana koji smatraju da kampanje ASK-a ohrabruju gradane u suprotstavljanju korupciji.

,,Kada je u pitanju dio istrazivanja o stavovima javnosti o korupciji, ohrabruje podatak da je najveci broj ispitanika 75,4 odsto kazao da nikada nije bio uslovljen od bilo kog sluzbenika zahtjevom za davanjem poklona ili novca prilikom ostvarivanja prava kod drzavnih organa ili organa lokalne samouprave”, rekao je Radonjic.

Prema njegovim rijecima, ohrabrujuce je i to da skoro 90 odsto ispitanika smatra da u cilju ostvarivanja prava koja im zakonom pripadaju, “nije u redu” sluzbeniku u javnom sektoru dati novac, poklon ili uciniti uslugu.

Radonjic je istakao da vjeruje da su rezultati istrazivanja konkretna potvrda uspjesne i dosljedne realizacije svih nadleznosti ASK-a u ovoj godini.

,,Pozitivni rezultati su i snazan podstrek za nastavak dosljednog sprovodenja svih zakonskih, kao i obaveza iz strateskih antikorupcijskih dokumenata, sto ce doprinijeti i jos boljim rezultatima u narednim istrazivanjima”, zakljucio je Radonjic.

Istrazivanje javnog mnjenja, Stavovi javnosti o korupciji i upoznatost sa radom Agencije za sprjecavanje korupcije, sprovedeno je u cilju utvrdivanja percepcije, iskustava gradana o korupciji, kao i poznavanja rada, efikasnosti i povjerenja u ASK.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.