NEGIRAO MASAKR

Nekadasnji pravni zastupnik porodica zrtava u slucaju Racak advokat Tom Gasi podnio je danas Specijalnom tuzilastvu u Pristini krivicnu prijavu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vucica zbog izjave da je “Racak fabrikovan”, prenosi Kossev.

U krivicnoj prijavi se navodi da je srpski predsjednik “negiranjem masakra u Racku” i “podrskom” bivsem ministru administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivanu Todosijevicu “namjerno podsticao i javno sirio mrznju, raskol i netoleranciju izmedu etnickih grupa – Srba i Albanaca koji zive na Kosovu”.

Prema krivicnoj prijavi, Vucic je tom izjavom “pocinio krivicno djelo podsticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku mrznju, nemir ili netoleranciju”.

Predsjednik Srbije ocijenio je u cetvrtak kao “zastrasujucu” odluku suda u Pristini kojom je bivsi ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivan Todosijevic prvostepeno osuden na dvije godine zatvora zbog izjave u kojoj je zbivanja u Racku 1999. godine nazvao laznim zlocinom.

Odgovarajuci na pitanja novinara poslije otvaranja pocetka radova na izgradnji auto-puta od Sapca do Rume, Vucic je rekao da je Todosijevic “casni Srbin iz Zvecana”, a da se u Racku 1999. godine radilo o “fabrikovanom zlocinu gdje je sve falsifikovao svjetski hohstapler i prevarant Vilijam Voker”.

Ivan Todosijevic osuden je u cetvrtak u Osnovnom sudu u Pristini na dvije godine zatvora zbog “podsticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku mrznju, nemir ili netoleranciju” zbog izjave u kojoj je naveo da je slucaj Racak “izmisljen” i da su ga izmislili albanski teroristi.

Kako je za portal Kossev potvrdio Todosijevicev advokat Nebojsa Vlajic, bivsi ministar kosovske vlade iz Srpske liste je osuden zbog izjave koju je dao u Zvecanu povodom 20. godisnjice NATO bombardovanja Jugoslavije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.