U JUNU 2020.

Cetinje ce biti domacin prvog Medunarodnog sajma prsute (MESAP) kojeg ce, pod pokroviteljstvom Prijestonice, organizovati Turisticka organizacija grada i klaster Crnogorski prsut, 5. i 6. juna 2020. godine.

Gradonacelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kascelan kazao je na konferenciji za novinare da su Cetinje i njegova okolina poznati i van granica Crne Gore po izuzetnim mesnim proizvodima od kojih se crnogorski prsut izdvaja prepoznatljivim kvalitetom i ukusom.

“O kakvom se brendu radi jasno je iz cinjenice da se na prostoru cetinjske opstine godisnje proizvede oko 400 hiljada prsuta. Ovaj proizvod ujedno je i potencijal za razvoj Cetinja ne samo u privrednom i turistickom smislu, nego i kroz nova zaposljavanja, i stvaranje perspektive za dalji napredak cijele opstine u svim sferama zivota”, rekao je gradonacelnik.

Prijestonica Cetinje se, prema njegovim rijecima, spremno prihvatila pokroviteljstva sajma, jer u lokalnoj upravi vjeruju da Cetinje i Crna Gora zasluzuju festival prsute, a zaposleni u cetinjskoj mesnoj industriji priliku da im se iskaze postovanje za rezultate koje postizu.

Sajmom ce, kako je ocijenio, biti promovisani domaci proizvodi i podrzana nacionalna kampanja za kupovinu domacih proizvoda.

Drzavni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Duro Zugic, vjeruje da ce sajam doprinijeti promociji kvalitetnih i autenticnih proizvoda iz Crne Gore, cija je posebnost prepoznata i zasticena u skladu sa zakonom.
On je podsjetio da je Crnogorski prsut u decembru 2018. godine zasticen kao geografska oznaka.

“Zastita proizvoda geografskim oznakama doprinosi ukupnom ruralnom razvoju, pa proizvodacima omogucava da povecaju trzisnu vrijednost svojih proizvoda. Zastita geografskim oznakama omogucava i djelotvornu zastitu protiv bilo kakve zloupotrebe, imitacije i obmane”, naveo je Zugic.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipovic ocijenila je da ce sajam biti svojevrsni forum ponudaca i partnera, koji ce saradnjom i udruzenim iskustvima, znanjima i svim ostalim resursima, mnogo lakse i cjelovitije ostvariti svoje interese i korist u sve slozenijoj i zahtjevnijoj utakmici na trzistu.

Ona je navela i da projekti Privredne komore “Dobro iz Crne Gore”, “Kupujmo domace” i “Domaci ukusi” daju dobre rezultate.

Predsjednik klastera “Crnogorski prsut” Jovan Kaluderovic najavio je da bi se vec u februaru na trzistu mogle naci prve kolicine crnogorskog prsuta sertifikovanog po evropskim standardima.

“Uvjereni smo da cemo ubrzo ispuniti sve pretpostavke i da ce upravo nas proizvod biti prvi iz Crne Gore koji ce dobiti geografsku oznaku po standardima Evropske unije”, rekao je on.

Kaluderovic je podsjetio da su clanovi klastera Crnogorski prsut u protekle dvije godine ucestvovali na renomiranim sajmovima i festivalima prsuta u evropskim i zemljama regiona, gdje su za svoj proizvod dobili visoka priznanja.

Direktor TO Cetinje Oskar Huter kazao je da su festivali i sajmovi danas postali najbrze rastuca turisticka ponuda, sluze kao jedan od alata promocije i mogu koristiti u promjeni imidza grada. Predstavljaju i nadogradnju turisticke ponude koja rezultira povecanjem konkurentosti destinacije.

Za organizaciju sajmova ovoga tipa, kako je ocijenio, izuzetno je vazno ucesce i podrska drzave i relevantnih nacionalnih institucija, dodajuci da su Prijestonica Cetinje, Turisticka organizacija i klaster Crnogorski prsut vec opredijeli znacajna sredstva za organizaciju sajma.

Pozivnicu za ucesce na prvom MESAP-u upucena je svim registrovanim proizvodacima suhomesnih proizvoda iz Crne Gore, kao i brojnim proizvodacima iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine i zemalja EU.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.