KANCELARKA U AUSVICU

Njemacka kancelarka Angela Merkel i poljski premijer Mateus Moravjecki polozili su danas cvijece uz Zid smrti u bivsem nacistickom logoru smrti Ausvic-Birkenau i odali postu zrtvama koncentracionog logora, najveceg koji je Hitlerova Njemacka podigla tokom Drugog svjetskog rata u okupiranoj Poljskoj.

Angela Merkel u Ausvic dolazi prvi put tokom svojih mandata i nakon Helmuta Smita i Helmuta Kola treci je njemacki kancelar koji obilazi logor koji je postao simbol monstruoznosti Holokausta.

Povod da Merkel oda postu milionima zrtava Holokausta i zrtava samog logora u kome je ubijeno, najvise u gasnim komorama preko 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih evropskih naroda, je 10. godisnjica osnivanja medunarodne Fondacije Ausvic Birkenau.

Ta fondacija od vlada i medunarodnih donatora prikuplja novac za renoviranje, konzervatorske radove i odrzavanje kompleksa logora.

Za obnovi i konzervaciju logora Njemacaka uplatila 120 miliona eura

Vec pri osnivanju fondacije ciji cilj je bio da prikupi 120 miliona eura, Njemacka je uplatila polovinu svote.

Sada je kancelarka Merkel najavila da ce Njemacka uplatiti jos 60 miliona eura, kako bi se zahvaljuci darovima iz 30 zemalja svijeta nasao novac za konzervatorske radove i izbjeglo da memorijalni kompleks vazan za cijelo covjecanstvo postane rusevina.

Merkel i Moravjecki govore kao glavni gosti na obiljezavanju desetogodisnjice od osnivanja Fondacije, a zajedno ce kasnije poloziti vijence i zapaliti svijece pred glavnim Spomenikom zrtvama Holokausta ispred rusevina nekadasnjih gasnih komora.

Dok je kancelar Kol odabrao cutnju, jer covjek u Ausvicu ostaje nijem pred zlom koje covjek moze da nanese drugom, kancelar Smit je odabrao da govori, jer, kako je 1977. godine kazao, u Ausvicu je na mjestu cutnja, ali jedini ko ne smije tu da cuti jeste kancelar Njemacke.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.