PETER HANDKE

Austrijski pisac Peter Handke kojem ce naredne nedjelje biti urucena Nobelova nagrada za knjizevnost, izjavio je danas u Stokholmu na tradicionalnoj konferenciji za novinare da voli knjizevnost i da prezire misljenja, izbjegavajuci polemiku o svojim prosrpskim stavovima tokom raspada Jugoslavije.

Handke je izrazio nelagodnost zbog polemike nastale oko njegovih ranijih stavova, tako da je danas izbjegavao na odgovori na pitanja koja se na to odnose.

“Volim knjizevnost, a ne misljenja”, rekao je on jednoj novinarki koja ga je zamolila da iznese svoje misljenje o desavanjima 90-ih godina na Balkanu. “Prezirem misljenja”, dodao je pisac.

Drugi novinar je pitao Handkea zasto u svojim knjigama nije pomenuo Haski tribunal koji je priznao genocid nad muslimanima u Srebrenici, a za koji su okrivljeni ratni i politicki lideri bosanskih Srba Ratko Mladic i Radovan Karadzic.

“Samo nastavite sa vasim pitanjima, volim vasa pitanja”, ironicno je odgovorio pisac koji je potom procitao “neprijateljsko” pismo njemu upuceno zajedno sa toalet papirom.

“Vise volim jedno anonimno pismo sa toalet papirom od vasih praznih pitanja”, rekao je Handke i dodao da je dobio i brojna pisma podrske.

Konferencija za novinare je pocela u veseloj atmosferi posto je hor pjevao rodendansku pjesmu Handkeu koji je danas napunio 77 godina.

Pisac je u oktobru rekao da nece odgovarati na pitanja novinara koja se odnose na njegove prosrpske stavove.

“Ja sam pisac. Poticem od Tolstoja, Homera, Servantesa. Ostavite me na miru i ne postavljajte mi tu vrstu pitanja”, rekao je tada pisac.

Handke je 1996. godine, godinu dana po zavrsetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet “Pravda za Srbiju” koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takodje 1999. zestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Milosevica.

Peter Handke (1942) nagraden je za “uticajni rad koji je u okviru lingvisticke kreativnosti istrazivao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva”, napisala je svedska Akademija u obrazlozenju dodjele nagrade.

Handke je i esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena djela “Veliki pad”, “Popodne pisca” i “Juce na putu”.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.