SUNDIC U ZENEVI

Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Bozidar Sundic ucestvovao je na Generalnoj skupstini EBU-a koja se odrzava u Zenevi. Sastanku su prisustvovali generalni direktori nacionalnih javnih emitera koji predstavljaju i aktivne i pridruzene clanove EBU-a.

Tokom generalne skupstine EBU-a razgovarano je o prijedlogu izmjena Statuta EBU-a i usvojeni su izvjestaji izvrsnog odbora i generalnog direktora EBU-a.

Pored redovne sjednice Generalne skupstine EBU-a, ucesce su uzeli i govornici medu kojima su Daniel Ek, generalni direktor i osnivac Spotify-a, i predsjednik Medunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach, koji je govorio o buducnosti olimpijskog sporta.

Jedan od zakljucaka 83. generalne skupstine bio je i da ce se na ljetnjoj generalnoj skupstini koja ce biti odrzana u junu 2020. godine u Dubrovniku glasati o novom modelu obracuna clanarina.

“Novim modelom ocekujemo smanjenje clanarine EBU-a za RTCG”, naglasio je Sundic.

Inace, Evropska radiodifuzna unija ima 70 aktivnih clanova u 56 zemalja i 34 pridruzena clana u 21 zemlji. Sjediste EBU-a je u Zenevi, Svajcarska i globalni je savez javnih emitera.

Glavni cilj EBU-a je osigurati odrzivu buducnost javnih medija, pruzajuci svojim clanovima sadrzaje: vijesti, sport i muziku itd. EBU takode nastoji da izgradi svoj utemeljeni etos solidarnosti i saradnje u stvaranju centra za ucenje i deljenje.

Noel Curran trenutno je generalni direktor EBU-a. Evropski radiodifuzni savezi organizator su takmicenja za pjesmu Evrovizije, dogadaja koji organizuje od 1956. godine.

0 comments

You must be logged in to post a comment.