DEMOKRATE

Uslovi za izbor clanova Savjeta Agencije za sprecavanje korupcije (ASK) moraju biti precizniji i stroziji, sa jasno definisanim ogranicenjima ko se ne moze baviti tim vaznim i odgovornim poslom, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica, kazao da je ASK u Crnoj Gori zarobljena institucija koja sluzi Demokratskoj partiji socijalista (DPS) za verifikaciju bezakonja i sprjecavanje svakog vida kontrole finansijskih tokova novca u politici.

“Aktuelni Savjet ASK-a je, kao njen fundamentalni organ, formiran suprotno Zakonu i nema legitimitet”, kazao je Koprivica na zajednickoj konferenciji Demokrata i Demosa.

Prema njegovim rijecima, Komisija za sprovodenje postupka izbora clanova Savjeta ASK-a, mora da ima pet clanova, dva predstavnika Skupstine, po jednog predstavnika sudskog i tuzilackog Savjeta, kao i jednog prestavnika iz nevladinog sektora (NVO).

,,Neophodno je da cetiri od pet clanova Komsije glasaju za utvrdivanje liste kandidata za clanove Savjeta ASK-a i da se na taj omoguci punopravna procedura koja ce rezultirati legalnim ishodom”, rekao je Koprivica.

U Crnoj Gori, kako je dodao, aktuelni Savjet je nelegalno formiran i nema elementarni legitimitet.

On je rekao da DPS sve radi da bi opstruirao Odbor za izbornu reformu kako bi se spasio od rjesenja koje predlaze opozicija.

,,Komisija za izbor Savjeta nije imala pet clanova koliko trazi Zakon, nego cetiri sto znaci da nije bila formirana po zakonu.”, kazao je Koprivica.

Iz svega navedenog, kako je dodao, proizilaze posledice koje ukazuju da je Savjet nelegalan i da nema legitimitet.

Poslanik Demokrata Vladimir Cadenovic, rekao je da je u cilju stvaranja minimuma uslova za fer i slobodne izbore potrebno izvrsiti korjenitu reformu izbornog i drugog zakonodavsta i da je neophodno intervenisati na zakon o sprecavanju korupcije.

,,Ne postojanje povjerenja u rad ASK-a i njenih organa ukazivano je podjednako i od domacih subjekata i od medunarodnih institucija”, kazao je Cadenovic.

Prema njegovim rijecima, sagledavajuci dosadasnji rad ASK-a, smatraju da je potrebno intervenisati u pogledu preciznijih i strozijih uslova za izbor njenih organa, sa jasno definisam ogranicenjima ko se ne moze baviti tim vaznim i odgovornim poslom.

,,Dosadasnji rad ASK-a se nije zasnivao na borbi protiv korupcije u odnosu na sprecavanje korupcije na najvisem nivou”, rekao je Cadenovic.

Clan Glavnog odbora Demosa Vuko Vlahovic, kazao je da su predlozi u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva na pravi nacin tretiraju one oblasti koje su vladajuce elita godinama zloupotrebljavale u partijske svrhe.

,,Tokom poslednje sjednice Odbora bili smo svjedoci opstrukcije od vlasti, koja se sluzi jeftinim trikovima kako bi sprijecila ili odlozila demokratske iskorake u oblasti izbornog zakonodavstva i ambijenta”, rekao je Vlahovic.

Demos se, kako je istakao, sa slobodnim partnerima i opozicionim gradanima bori da izgradi institucionalno uredenju drzavu u kojoj ce pojedincima sklonim korupciji biti onemoguceno da se bave javnim poslovima.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.