DEMOKRATE

Uslovi za izbor clanova Savjeta Agencije za sprecavanje korupcije (ASK) moraju biti precizniji i stroziji, sa jasno definisanim ogranicenjima ko se ne moze baviti tim vaznim i odgovornim poslom, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica, kazao da je ASK u Crnoj Gori zarobljena institucija koja sluzi Demokratskoj partiji socijalista (DPS) za verifikaciju bezakonja i sprjecavanje svakog vida kontrole finansijskih tokova novca u politici.

“Aktuelni Savjet ASK-a je, kao njen fundamentalni organ, formiran suprotno Zakonu i nema legitimitet”, kazao je Koprivica na zajednickoj konferenciji Demokrata i Demosa.

Prema njegovim rijecima, Komisija za sprovodenje postupka izbora clanova Savjeta ASK-a, mora da ima pet clanova, dva predstavnika Skupstine, po jednog predstavnika sudskog i tuzilackog Savjeta, kao i jednog prestavnika iz nevladinog sektora (NVO).

,,Neophodno je da cetiri od pet clanova Komsije glasaju za utvrdivanje liste kandidata za clanove Savjeta ASK-a i da se na taj omoguci punopravna procedura koja ce rezultirati legalnim ishodom”, rekao je Koprivica.

U Crnoj Gori, kako je dodao, aktuelni Savjet je nelegalno formiran i nema elementarni legitimitet.

On je rekao da DPS sve radi da bi opstruirao Odbor za izbornu reformu kako bi se spasio od rjesenja koje predlaze opozicija.

,,Komisija za izbor Savjeta nije imala pet clanova koliko trazi Zakon, nego cetiri sto znaci da nije bila formirana po zakonu.”, kazao je Koprivica.

Iz svega navedenog, kako je dodao, proizilaze posledice koje ukazuju da je Savjet nelegalan i da nema legitimitet.

Poslanik Demokrata Vladimir Cadenovic, rekao je da je u cilju stvaranja minimuma uslova za fer i slobodne izbore potrebno izvrsiti korjenitu reformu izbornog i drugog zakonodavsta i da je neophodno intervenisati na zakon o sprecavanju korupcije.

,,Ne postojanje povjerenja u rad ASK-a i njenih organa ukazivano je podjednako i od domacih subjekata i od medunarodnih institucija”, kazao je Cadenovic.

Prema njegovim rijecima, sagledavajuci dosadasnji rad ASK-a, smatraju da je potrebno intervenisati u pogledu preciznijih i strozijih uslova za izbor njenih organa, sa jasno definisam ogranicenjima ko se ne moze baviti tim vaznim i odgovornim poslom.

,,Dosadasnji rad ASK-a se nije zasnivao na borbi protiv korupcije u odnosu na sprecavanje korupcije na najvisem nivou”, rekao je Cadenovic.

Clan Glavnog odbora Demosa Vuko Vlahovic, kazao je da su predlozi u okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva na pravi nacin tretiraju one oblasti koje su vladajuce elita godinama zloupotrebljavale u partijske svrhe.

,,Tokom poslednje sjednice Odbora bili smo svjedoci opstrukcije od vlasti, koja se sluzi jeftinim trikovima kako bi sprijecila ili odlozila demokratske iskorake u oblasti izbornog zakonodavstva i ambijenta”, rekao je Vlahovic.

Demos se, kako je istakao, sa slobodnim partnerima i opozicionim gradanima bori da izgradi institucionalno uredenju drzavu u kojoj ce pojedincima sklonim korupciji biti onemoguceno da se bave javnim poslovima.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.