MINISTARSTVO PRAVDE

Ministarstvo pravde ce pazljivo razmotriti Inicijativu za donosenje Zakona o rehabilitaciji i obestecenju zrtava politickog progona – zatvorenika/ca Golog otoka, Svetog Grgura i drugih zatvora, a u Akciji za ljudska prava (HRA), koja je zajedno sa Udruzenjem “Goli otok” pokrenula tu inicijativu, ocekuju da ona bude razmotrena do kraja 2019. godine, a zakon donesen u 2020.

Kako pojasnjavaju u HRA, od Ministarstva pravde razmatranje inicijative zahtijevao je i predsjednik Vlade Crne Gore Dusko Markovic.

Inace, Ministarstvo pravde odbilo je predlog za pokretanje elektronske peticije o ovom pitanju koju je 15. novembra podnio predsjednik Udruzenja “Goli otok” Branislav Ljumovic u saradnji sa Akcijom za ljudska prava. Istaknuto je da je Ministarstvo na zahtjev Markovica vec upoznato sa istom inicijativom koju je HRA podnijela predsjedniku Vlade i da ce inicijativa biti “pazljivo razmotrena”.

“Predlog za pokretanje elektronske peticije je uslijedio nakon sto je HRA 13. septembra podnijela inicijativu Dusku Markovicu za donosenje Zakona o rehabilitaciji i obestecenju zrtava politickog progona – zatvorenika/ca Golog otoka, Svetog Grgura i drugih zatvora, na koju predsjednik Vlade nije odgovorio. Cilj predloga za pokretanje elektronske peticije je bio prikupljanje 3.000 potpisa podrske gradana i gradanki koji bi obezbijedili da Vlada izvjesno razmatra tu inicijativu. Ministarstvo pravde je ocijenilo da ce inicijativa biti pazljivo razmotrena i da nema potrebe za pokretanjem e-peticije i prikupljanjem potpisa”, navodi se u saopstenju HRA.

HRA i Udruzenje “Goli otok” ocekuju da Ministarstvo pravde obezbijedi da se naredne godine konacno donese zakon o rehabilitaciji i obestecenju politickih zatvorenika koji su bili zrtve drasticnog krsenja ljudskih prava u periodu poslije Drugog svjetskog rata.

Kako dodaju, Inicijativom su Udruzenje “Goli otok” i HRA trazili da Vlada preko Ministarstva pravde hitno pristupi izradi nacrta zakona o rehabilitaciji i obestecenju osoba koje su bile lisene zivota ili slobode i drugih prava kao politicki zatvorenici u periodu od 9.5.1945. do sticanja nezavisnosti Crne Gore 21.5.2006. godine. Zakonom bi se obuhvatilo pravo na rehabilitaciju – utvrdivanje nistavosti ili nepunovaznosti presuda, odluka i radnji kojima su te osobe lisene slobode i drugih prava iz politickih razloga i obestecenje – naknada stete koju su pretrpjele. Prava propisana zakonom sticale bi osobe kojima bi bio priznat status politickih zatvorenika/ca, odnosno, clanovi/ce njihovih porodica ako te osobe vise nijesu zive.

“Srbija, Hrvatska i Slovenija su donijele zakone kojima je bivsim politickim zatvorenicima omogucena rehabilitacija i naknada stete njima i porodicama. Porazavajuce je to sto Crna Gora do danas nema takav zakon, iako je, na primjer, 3.390 Crnogoraca cinilo 21,5 procenata ukupnog broja zatvorenika samo na Golom otoku, sto je bio daleko najveci broj zatvorenika u odnosu na broj stanovnika svake od tadasnjih jugoslovenskih republika”, isticu U HRA.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.