MARKOVIC

Predstavnici Vlade poslodavaca i sindikata, sjeli su za isti sto, a sjednici socijalnog savjeta prisustvovao je i premijer Dusko Markovic. Nakon sastanka saopsteno je da je postignut visok stepen saglasnosti o svim temama kao i da uspjesan socijalni dijalog treba dalje unaprijediti. Dijalog daje priliku crnogorskom drustvu da moze funkcionisati u razumijevanju, a kada tako funkcionise mogu se naci odgovori na sva pitanja, istakao je premijer Markovic.

,,Dijalog vas kao socijalnih partnera sa Vladom jedan je od najvecih kvaliteta ove Vlade. O tome se nedovoljno govori. Ovaj dijalog daje priliku crnogorskom drustvu, kao malom drustvu, da moze funkcionisati u razumijevanju, a kada funkcionisete u razumijevanju mozete naci odgovore na sva pitanja. Ovaj dijalog sa socijalnim partnerima smatram krucijalno vaznim i jednim od najvaznijih rezultata moje vlade” – rekao je premijer Dusko Markovic na pocetku sastanka. Ukazavsi na uvazavanje stavova socijalnih partnera Premijer je podsjetio da je Vlada inicirala, medu ostalim, promjenu radnog vremena i proglasavanje nedjelje neradnim danom.

Predsjednik Socijalnog savjeta, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purisic ukazao je da je Crna Gora ove godine zapocela drugu deceniju institucionalizovanog socijalnog dijaloga i da su u proteklom periodu Vlada i reprezentativni socijalni partneri gradili medusobno uvazavanje i povjerenje i nadogradivali socijalni dijalog.

,,Nerijetko smo bili primjer pozitivne prakse za zemlje u okruzenju” – rekao je ministar Purisic podsjetivsi da su konstituenti Savjeta potpisali Memorandum o socijalnom partnerstvu, formirali tripartitno koordinaciono tijelo za rjesavanje problema rada na crno, bavili se pitanjima mobinga, pokazali poseban senzibilitet prema licima sa invaliditetom, postigli sporazum o utvrdivanju obracunske vrijednosti koeficijenta rada i povecanju minimalne cijene rada i postigli dogovor o Opstem kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu.

Socijalni savjet je danas razmotrio problematiku odlaska radno aktivnog stanovnistva iz Crne Gore i posljedice odlaska po drustvo.

Ocijenjeno je da je rijec o izazovu sa kojim se suocavaju mnoge drzave, ali i da mobilnost radne snage predstavlja civilizacijsko dostignuce i jednu od blagodeti otvorenog trzista. U diskusiji je ukazano da se pored znacajnog odlaska biljezi i povratak u Crnu Goru onih koji su ranije otisli.

Markovic je ocijenio da jedan od strateskih odgovora na izazov predstavljaju upravo politike Vlade zahvaljujuci kojima je nezaposlenost smanjena sa 22,7 odsto marta 2017. na 14,3 odsto krajem septembra ove godine uz istovremeno povecanje radno aktivnog stanovnistva za 8.800 lica i smanjenje neaktivnih lica za 7.700 uz narocito dobre podatke u najranjivijoj grupi – mladima.

Socijalni savjet je zakljucio da pristupi izradi analize o broju radno sposobnih ljudi koji su napustili Crnu Goru i o razlozima njihovog odlaska kako bi strategija odgovora na ovaj izazov bila efikasnija.

Na sjednici je ukazano da vise ministarstava ne ukljucuju Socijalni savjet u proces pripreme zakona. Zakljuceno je da prilikom izrade Programa rada Vlade Crne Gore za 2020. godinu radna verzija dokumenta bude dostavljena Socijalnom savjetu na izjasnjenje o zakonskim rjesenjima za koja Socijalni savjet smatra da treba da da misljenje prije utvrdivanja dokumenta na sjednici Vlade.

Predsjednik Vlade je informisao Savjet da ce zatraziti od ministara aktivnije djelovanje prema socijalnim partnerima i ucestvovanje u radu Savjeta, sto je njihova zakonska obaveza.

Socijalni savjet je razmotrio predstojece izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. I na danasnjoj sjednici je bilo rijeci o konkretnim rjesenjima. Zakljuceno je da se dijalog intenzivira i to u najkracem mogucem periodu.

Markovic je u nacelu podrzao inicijativu Socijalnog savjeta o gradnji Kuce socijalnog dijaloga kao objekta u kojem bi socijalni partneri dobili priliku za pojedinacan i zajednicki rad sto bi dodatno unaprijedilo vec dostignuti zavidan nivo saradnje socijalnih partnera.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.