U CRNU GORU

Oni koji su tokom tri mjeseca ljetnje sezone koristili zeljeznicki, pomorski i vazdusni saobracaj sirom Crne Gore, najvidljiviji su gosti ove godine. O tome najbolje svjedoce guzve na putevima, aerodromima i lukama, a prema Vladinoj informaciji o rezultatima ovogodisnje sezone – ima dovoljno razloga za optimizam da ce se dobar trend nastaviti i u 2020, pisu Dnevne novine.

Zeljeznicki prevoz Crne Gore imao je 488 vozova koji su saobracali ka Srbiji, a prema izvjestaju iz Ministarstva saobracaja i pomorstva, cesto su te kompozicije uvrstavale dodatna kola.

Njima je prevezeno 71.500 putnika te ostvaren prihod od 819.000 eura.

“U lokalnom saobracaju pokrenuto je 3.400 vozova, prevezen 347.241 putnik i ostvaren prihod od 742.303 eura. Takode, kroz saradnju sa agencijama prevezen je veliki broj grupa koje su zahtijevale posebna mjesta, a u par navrata uvedeni su i posebni vozovi. Grupe su najcesce prevozene na relaciji Bar-Kolasin”, navodi se u izvjestaju i potcrtava da je smanjeno kasnjenje i otkazivanje voznji.

Pravna regulativa za saobracaj na vodi, kako su istakli iz resornog ministarstva, trenutno je u fazi uskladivanja sa evropskim i medunarodnim propisima. Rezultat tih izmjena trebalo bi, prije svega, da bude sirenje djelatnosti i kapaciteta luka, cime bi se omogucilo pristajanje veceg broja plovila, a poseban akcenat stavljen je na nauticki i kruzing turizam.

“Kroz pomorski prevoz i uspostavljanje linije Bar – Bari – Bar daje se na znacaju turizmu u Crnoj Gori. Ukljucujuci ekobrodove, prvi put je pruzena mogucnost prevoza bez zagadenja okoline. Redovna trajektna linija Kamenari – Lepetani – Kamenari prilagodena je intenzitetu saobracaja i ima znacajnu ulogu u jeku turisticke sezone. Stvaraju se preduslovi za otvaranje novih linija sa susjednim zemljama, cime se nastoji da pomorska privreda ima vece ucesce u turizmu i jednom dijelu BDP-a nase zemlje”, precizira se u dokumentu u koji su Dnevne novine imale uvid.

Konkretni pokazatelji prometa do 23. oktobra ukazuju da je za teritoriji koju pokriva Lucka kapetanija Kotor stranim brodovima izdato 3.936 vinjeta, dok je za podrucje koje gravitira Luckoj kapetaniji Bar istovremeno uruceno 1.505 vinjeta. U gradsku luku u Kotoru u prvih devet mjeseci uplovila su 364 kruzera, a istovremeno je u barsku luku stiglo 26 putnickih i 465 drugih brodova.

“U prvih devet mjeseci 2019. godine na Aerodomima Crne Gore opsluzeno je 2.263.709 putnika ili osam odsto vise u odnosu na isti period 2018, te 12.501 vazduhopova, sto predstavlja rast od dva odsto za godinu”, podaci su o prometu u crnogorskim vazdusnim lukama.

Kako se precizira, do kraja septembra na Aerodromu Podgorica bilo je 1.030.914 putnika, cime je za sest odsto premasen broj u istom periodu prosle godine, dok je opsluzeno 6.256 vazduhoplova ili dva odsto vise. Slican je odnos i na Aerodromu Tivat, gdje je 1.232.795 putnika predstavlja rast od devet odsto, a opsluzenih 6.245 vazduhoplova tri odsto vise u odnosu na isti period 2018.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.