VRTIC “DINA VRBICA”

Djeca srednjeg i starijeg uzrasta Javne predskolske ustanove Dina Vrbica od sljedeceg polugodista nece imati popodnevni odmor u vrticu. Uprava ove ustanove odlucila je da ukine spavanje djeci, ali isticu da ce onim malisanima koji budu htjeli da odmaraju to i omoguciti. Vrijeme odmora u svim vaspitnim jedinicama sada je od 12 do 14 casova, pise Dan.

“Djeci starijeg i srednjeg uzrasta bice omoguceno da ne moraju da spavaju u vrticu, kao sto je to do sada bila praksa. Spavanje nece biti imperativ i nece biti aktivnost koja je obavezujuca za djecu tog uzrasta. Svako dijete koje hoce da spava moci ce, ali nece biti obavezno kao do sada”, rekao je direktor JPU Dina Vrbica Vuk Stanisic.

On smatra da spavanje u toku dana nije u skladu sa djecjom prirodom.

“U tom periodu u skladu sa djecjom prirodom je da saznaju, uci i igraju se. Nisam ja to izmislio vec je to svjetska praksa razvijenih zemalja. Pa cak i u Beogradu je vec nekoliko godina ta praksa uvedena. O tome da li ce dijete spavati ili ne nece odlucivati ni roditelji ni djeca. Ako dijete ima potrebu bice mu omoguceno spavanje, jer pratimo njihove potrebe. Ova odluka zasnovana je na naucnim principima i praksi razvijenih zemalja. Samo kod nas jos postoji obaveza spavanja u predskolskim ustanovama”, kaze Stanisic.

On je tu informaciju saopstio i Savjetu roditelja, koji ce zbog toga imati hitan sastanak.

“Ja sam direktor i ja donosim odluke i vodim ustanovu. Ako se misli da neki drugi organ treba da vodi ustanovu, neka predloze tamo gdje treba i neka se promijeni zakon. Sve je to u interesu djece. Kontaktiram sa roditeljima i vecina njih ima problem, ako dijete spava preko dana, uvece teze zaspi”, kaze Stanisic.

Ukoliko pola grupe bude imalo potrebu za spavanjem, a pola ne, Stanisic kaze da ce i to omoguciti bez obzira sto svi borave u istoj ucionici.

“Sve cemo organizovati kako treba. Ima djece u jaslicama koja spavaju kad im se spava, a ostali ne. Imamo prostorne kapacitete, kadar, znanje i volju, imamo sve”, istice direktor.

U toj ustanovi bice promijenjen i rezim ishrane, te vise nakon dorucka nece djeci biti sluzen rucak vec uzina.

“Naslijedili smo rezim ishrane da se dorucak dijeli mozda samo nekih sat i po vremena prije rucka. Dijete nije svarilo ni prvi obrok, a drugi vec pristize. Poslije rucka idu dvije uzine. Sad ce biti drugacije. Prvo ide dorucak pa uzina, rucak, pa druga uzina. Tako ce djeca imati vise vremena za igru, saznanja, ucenja… Dorucak ce biti izmedu osam i devet, onda uzina, rucak od 13 do 14 casova, pa onda uzina”, kaze Stanisic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.