VRTIC “DINA VRBICA”

Djeca srednjeg i starijeg uzrasta Javne predskolske ustanove Dina Vrbica od sljedeceg polugodista nece imati popodnevni odmor u vrticu. Uprava ove ustanove odlucila je da ukine spavanje djeci, ali isticu da ce onim malisanima koji budu htjeli da odmaraju to i omoguciti. Vrijeme odmora u svim vaspitnim jedinicama sada je od 12 do 14 casova, pise Dan.

“Djeci starijeg i srednjeg uzrasta bice omoguceno da ne moraju da spavaju u vrticu, kao sto je to do sada bila praksa. Spavanje nece biti imperativ i nece biti aktivnost koja je obavezujuca za djecu tog uzrasta. Svako dijete koje hoce da spava moci ce, ali nece biti obavezno kao do sada”, rekao je direktor JPU Dina Vrbica Vuk Stanisic.

On smatra da spavanje u toku dana nije u skladu sa djecjom prirodom.

“U tom periodu u skladu sa djecjom prirodom je da saznaju, uci i igraju se. Nisam ja to izmislio vec je to svjetska praksa razvijenih zemalja. Pa cak i u Beogradu je vec nekoliko godina ta praksa uvedena. O tome da li ce dijete spavati ili ne nece odlucivati ni roditelji ni djeca. Ako dijete ima potrebu bice mu omoguceno spavanje, jer pratimo njihove potrebe. Ova odluka zasnovana je na naucnim principima i praksi razvijenih zemalja. Samo kod nas jos postoji obaveza spavanja u predskolskim ustanovama”, kaze Stanisic.

On je tu informaciju saopstio i Savjetu roditelja, koji ce zbog toga imati hitan sastanak.

“Ja sam direktor i ja donosim odluke i vodim ustanovu. Ako se misli da neki drugi organ treba da vodi ustanovu, neka predloze tamo gdje treba i neka se promijeni zakon. Sve je to u interesu djece. Kontaktiram sa roditeljima i vecina njih ima problem, ako dijete spava preko dana, uvece teze zaspi”, kaze Stanisic.

Ukoliko pola grupe bude imalo potrebu za spavanjem, a pola ne, Stanisic kaze da ce i to omoguciti bez obzira sto svi borave u istoj ucionici.

“Sve cemo organizovati kako treba. Ima djece u jaslicama koja spavaju kad im se spava, a ostali ne. Imamo prostorne kapacitete, kadar, znanje i volju, imamo sve”, istice direktor.

U toj ustanovi bice promijenjen i rezim ishrane, te vise nakon dorucka nece djeci biti sluzen rucak vec uzina.

“Naslijedili smo rezim ishrane da se dorucak dijeli mozda samo nekih sat i po vremena prije rucka. Dijete nije svarilo ni prvi obrok, a drugi vec pristize. Poslije rucka idu dvije uzine. Sad ce biti drugacije. Prvo ide dorucak pa uzina, rucak, pa druga uzina. Tako ce djeca imati vise vremena za igru, saznanja, ucenja… Dorucak ce biti izmedu osam i devet, onda uzina, rucak od 13 do 14 casova, pa onda uzina”, kaze Stanisic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.