VRTIC “DINA VRBICA”

Djeca srednjeg i starijeg uzrasta Javne predskolske ustanove Dina Vrbica od sljedeceg polugodista nece imati popodnevni odmor u vrticu. Uprava ove ustanove odlucila je da ukine spavanje djeci, ali isticu da ce onim malisanima koji budu htjeli da odmaraju to i omoguciti. Vrijeme odmora u svim vaspitnim jedinicama sada je od 12 do 14 casova, pise Dan.

“Djeci starijeg i srednjeg uzrasta bice omoguceno da ne moraju da spavaju u vrticu, kao sto je to do sada bila praksa. Spavanje nece biti imperativ i nece biti aktivnost koja je obavezujuca za djecu tog uzrasta. Svako dijete koje hoce da spava moci ce, ali nece biti obavezno kao do sada”, rekao je direktor JPU Dina Vrbica Vuk Stanisic.

On smatra da spavanje u toku dana nije u skladu sa djecjom prirodom.

“U tom periodu u skladu sa djecjom prirodom je da saznaju, uci i igraju se. Nisam ja to izmislio vec je to svjetska praksa razvijenih zemalja. Pa cak i u Beogradu je vec nekoliko godina ta praksa uvedena. O tome da li ce dijete spavati ili ne nece odlucivati ni roditelji ni djeca. Ako dijete ima potrebu bice mu omoguceno spavanje, jer pratimo njihove potrebe. Ova odluka zasnovana je na naucnim principima i praksi razvijenih zemalja. Samo kod nas jos postoji obaveza spavanja u predskolskim ustanovama”, kaze Stanisic.

On je tu informaciju saopstio i Savjetu roditelja, koji ce zbog toga imati hitan sastanak.

“Ja sam direktor i ja donosim odluke i vodim ustanovu. Ako se misli da neki drugi organ treba da vodi ustanovu, neka predloze tamo gdje treba i neka se promijeni zakon. Sve je to u interesu djece. Kontaktiram sa roditeljima i vecina njih ima problem, ako dijete spava preko dana, uvece teze zaspi”, kaze Stanisic.

Ukoliko pola grupe bude imalo potrebu za spavanjem, a pola ne, Stanisic kaze da ce i to omoguciti bez obzira sto svi borave u istoj ucionici.

“Sve cemo organizovati kako treba. Ima djece u jaslicama koja spavaju kad im se spava, a ostali ne. Imamo prostorne kapacitete, kadar, znanje i volju, imamo sve”, istice direktor.

U toj ustanovi bice promijenjen i rezim ishrane, te vise nakon dorucka nece djeci biti sluzen rucak vec uzina.

“Naslijedili smo rezim ishrane da se dorucak dijeli mozda samo nekih sat i po vremena prije rucka. Dijete nije svarilo ni prvi obrok, a drugi vec pristize. Poslije rucka idu dvije uzine. Sad ce biti drugacije. Prvo ide dorucak pa uzina, rucak, pa druga uzina. Tako ce djeca imati vise vremena za igru, saznanja, ucenja… Dorucak ce biti izmedu osam i devet, onda uzina, rucak od 13 do 14 casova, pa onda uzina”, kaze Stanisic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.