GLISEVIC-DUROVIC

Crna Gora uspjesno je planirala kako da potrosi 279,1 milion eura, koliko je Evropska unija (EU) opredijelila drzavi kroz program Instrumenta pretpristupne podrske za period 2014-2020 (IPA II), saopstila je nacionalna IPA koordinatoka, Ivana Glisevic Durovic.

Ona je, na sastanku Nadglednog odbora IPA-e u Podogrici, navela da su svi programi u okviru IPA I, do 2007. do 2013. godine uspjesno zatvoreni, a odobreni projekti zavrseni, sa izuzetkom projekta veceg obima Unapredenje sistema vodosnabdijevanja i izgradnja sistema za tretman otpadnih voda i kanalizacione mreze u Beranama.

Kako je rekla Glisevic Durovic, rezultati u IPA I bili su dobra osnova za dalji posvecen rad IPA struktura nakon 2014. godine, sto potvrduje cinjenica da se uspjesno nastavilo sa sprovodenjem programa IPA II.

Ona je kazala da je prethodna godina je u dijelu koji se odnosi na sprovodenje i planiranje IPA II bila dinamicna i obiljezena aktivnostima koje su se odnosile na pripremu i sprovodenje projekata u periodu 2014-2018, ali i programiranja za period 2019-2020.

Ona je podsjetila da je zavrseno i programiranje za period 2019-2020 cime je zaokruzeno planiranje svih raspolozivih sredstava iz nacionalnog programa IPA II.

“To znaci da smo uspjesno planirali utrosak svih 279,1 milion eura koliko je EU opredijelila za Crnu Goru kroz nacionalne programe IPA II”, dodala je Glisevic Durovic.

Prema njenim rijecima, najskorije odobreni program IPA 2019 i IPA 2020 podrazumijevaju novih skoro 80 miliona eura za projekte u oblasti saobracaja, zivotne sredine, konkurentnosti i inovacija, obrazovanja, zaposljavanja i socijalne politike, demokratije i upravljanja, vladavine prava i temeljnih prava.

“Ti projekti ce donijeti nove infrastrukturne projekte od koristi za sve, kao sto su rekonstrukcija dionice zeljeznicke pruge Podgorica-Golubovci, izgradnja novih postrojenja za preciscavanje otpadnih voda u Rozajama i Kolasinu i nove kanalizacione mreze u Mojkovcu”, rekla je Glisevic Durovic.

Ona je kazala da dosadasnje iskustvo iz sprovodena programa IPA II ukazuje da, i pored toga sto su procedure duge i kompleksne, IPA struktura u Crnoj Gori se postepeno usavrsava i postaje spremnija za uvecanje obima posla koji se ocekuje u narednim godinama.

Glisevic Durovic rekla je da je ove godine nastavljeno sa koriscenjem dva programa budzetske podrske za implementaciju Strategije integrisanog upravljanja granicom i Strategije reforme javne uprave.

“Podrsku za integrisano upravljanje granicom smo planirlai 2015. godine i danas mozemo konstatovati da je 19,9 od ukupno 20 miliona eura uplaceno u drzavni budzet. Za podrsku reformi javne uprave, koja je planirana 2017. godine, od ukupno 15 miliona, do sada je u budzet uplaceno cetiri miliona, a za projekte komplementarne tehnicke pdorske ugovoreno je 2,7 miliona eura”, navela je Glisevic Durovic.

Kako je dodala, ove godine se intezivno radilo na objavljivanju javnih poziva definisanih Programom razvoja poljoprivrede i ruralnih podrucja Crne Gore za period 2014-2020, odnosno IPARD-om II.

“Ministarstvo poljoprivrede je uspjesno ugovorilo 262 projekta vrijednosti 14,03 miliona, od cega podrska EU iznosi 10,52 eura”, rekla je Glisevic Durovic.

Ona je kazala da je Crna Gora, pored nacionalnih i programa evropske teritorijalne saradnje, nastavila da ucestvuje u regionalnim programima koje finansira EU.

Glisevic Durovic je naglasila znacaj Zapadnobalkanskog inevsticionog okvira, kojim EU podrzava pripremu i sprovodenje infrastrukturnih projekata.

“Od ukupno 170 miliona eura koje smo do sada iskoristili iz tog instrumenta, skoro 50 miliona eura je opredijeljeno za pripremu projekata, a 120 za radove i nabavke infrastrukturne objekte”, rekla je ona.

Prema njenim rijecima, pored rekonstrukcije zeljeznike pruge Var-Vrbnica i izgradnje dijela Transbalkanskog energetskog koridora u Crnoj Gori, tim novcem ce biti konfinansirana izgradnja obilaznice oko Budve, ali i izgradnja postrojenja za preciscavanje otpadnih voda u Podgorici i Bijelom Polju i kanalizacione mreze u Bokokotorskom zalivu.

Glisevic Durovic je rekla da vjeruje da ce kolege iz Evropske komisije na najbolji nacin definisati set pravila za finansijsku podrsku tokom perioda 2021-2027, odnosno IPU III.

Sef jedinice D1 u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o prosirenju, Tomas Haglajtner, ukazao je na to da je Crnoj Gori kroz IPA II opredijeljeno 270 miliona eura i dodao da je vazno pokazati da ta sredstva donose rezultate.

On je rekao da se u Briselu vodi dosta diskusije o procesu prosirenje i IPA III i dodao da ce u narednom period biti jaci fokus na ostvarivanju rezultata u najkracem roku.

Haglajtner je rekao da je zavrseno programiranje u okvru IPA II i drzavama je dato zeleno svjetlo da nastave sa programima.

On je ukazao na to da je kroz IPA za ovu godinu opredijeljeno 30 miliona eura, koji se odnose na saobracaj, zivotnu sredinu, lokalitete Natura 2000, dok ce u narednoj godini prirotete imati mala i srednja preduzeca.

“Budzet EU je pod stalnim pritiskom sto se tice iznosa sredstava koja su na raspolaganju za prosirenje, tako da moramo pokazati da novac koji ulazemo donosi rezultate”, istakao je Haglajtner.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.