RASPRAVA U SKUPSTINE

Poslanici su danas zavrsili raspravu o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o koncesijama, kojima ce se, prema rijecima ministrke ekonomije, Dragice Sekulic, znacajno unaprijediti oblast politike koncesija u Crnoj Gori.

Sekulic je u Skupstini, predstavljajuci predlozene izmjene i dopune, kazala da je Ministarstvo na sveobuhavatan nacin pripremilo taj tekst.

Ona je rekla da postoje dva razloga zbog cega su predlozene izmjene i dopune na postojeci zakon.

,,Jedan je podjela nadleznosti izmedu Zakona o koncesijama i zakona o privatno-javnom partnerstvu, a sve u skladu sa evropskom direktivom, cime smo Zakonom o koncesijama iskljucili javne usluge i javne radove iz predmeta koncesija”, objasnila je Sekulic.

Ona je kazala da je to predmet zakona o privatno javnom partnerstvu, dok se Zakon o koncesijama sada bavi samo prirodnim bogatstvom i dobrima u opstoj upotrebi.

,,Drugi razlog je sve ono sto smo vidjeli u praksi prilikom primjene Zakona o konecijama da je bilo mozda nedovoljno receno ili definisano. Prosto, osjetili smo potrebu da kroz izmjene i dopune i taj dio uredimo”, saopstila je Sekulic.

Predlozenim izmjenama se, kako je navela, uvode norme kojima se propisuje vrsta obezbjedenja za sprovodenje ugovornih obaveza od koncesionara, sto drzavi obezbjeduje veci stepen sigurnosti da ce dodijeljena prirodna bogatstva biti koriscena na optimalan nacin.

,,Ovo do sada nije bilo uredeno Zakonom nego ugovorima o koncesijama”, objasnila je Sekulic.

Ona je kazala da se uvodi i naknada za koriscenje nepokretnosti u drzavnoj imovini u svrhu obavljanja koncesione djelatnosti, sto postojecim zakonom nije bilo definisano.

,,Razdvajamo mineralne sirovine koje su od strateskog znacaja u odnosu na ostale, kako bi ta dva postupka imala drugaciji pristup, odnosno kako bi postupak nestrateskih mineralnih sirovina imao pojednostavljen postupak kroz sektorske zakone”, navela je Sekulic.

Prema njenim rijecima, plan davanja koncesija je do detalja razraden i mora sadrzati analizu opravdanosti javnog interesa sa pokazateljima uticaja na privredni razvoj, zaposlenost i budzet.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Divanovic, kazao je da koncesija predstavlja dugorocni ugovor kojim drzava ustupa nekome pravo da obavlja odredenu djelatnost i da se bavi biznisom, a da sve u konacnom ima javni interes.

,,Po ovom novom zakonskom rjesenju, svi privredni subjekti koji se bave eksploatacijom, odnosno biznisom u zoni javnih dobara, a na dan donosenja zakona nemaju zakljucen ugovor o koncesiji, morace po novom zakonu da ga zakljuce”, rekao je Divanovic.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulovic, smatra da su predlozene izmjene i dopune korak nazad.

,,One omogucavaju i dalje i jos u vecoj mjeri da se koruptivne radnje desavaju u ovoj oblasti, da se resursi trose jos vise i da se model neoliberalnog koncepta primijeni u pojedinim novim infrastrukturnim objektima, gdje bismo tada do kraja propali”, porucio je Radulovic.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanovic Stankovic, smatra da je pred poslanicima vazno drzavno pitanje.

,,Usvajanjem zakona o privatno-javnom partnesrtvu u sublimaciji sa ovim zakonom, resursima drzave se moze raspoalagti kako je kome cef. Ukoliko se usvoje ova dva zakona imovina gradana Crne Gore, odnosno drzavna imovina, bice dovedena pod znakom pitanja, sto znaci da se drzavni resursi mogu rasprodavati, davati u koncesiju, a da ne govorimo o prodaji, kako kome odgovora za racun privilegovanih pojedinaca, a na stetu gradana”, tvrdi Vuksanovic Stankovic.

Nezavisni poslanik, Nedeljko Rudovic, smatra da izmjene zakona imaju nekoliko clanova koji zasluzuju pohvalu.

,,Jedna od njih je da se na oglas za davanje koncesija ne mogu prijaviti preduzeca koja u posljednje tri godine nijesu izmirila poreske obaveze”, kazao je Rudovic.

On je ocijenio da je sumsko bogastvo jedan od najvaznijih resursa drzave, uz vodne resurse.

,,Gdje su radna mjesta u sumarstvu i koliko prihoda drzava indirektno dobija od izdavanja koncesija na sume. Zasto ne stimulisemo nase kompanije u toj oblasti da se bave finalnom proizvodnjomi prave parkete i namjestaj, a ne da izvoze sirove trupce”, dodao je Rudovic.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugosa, se u svom izlaganju osvrnuo na aktuelno davanje u koncesije crnogorskih aerodroma.

,,Ne mogu se po Zakonu o koncesijama valorizovati aerodromi. Aerodromska infrastruktura sustinski ne pripada tom zakonu. Vlada godinu nije mogla da usaglasi Koncesioni akt, sa Zakonom o koncesijama, jer je to neprirodno”, porucio je Mugosa.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanovic, saopstio je da Crna Gora pojam koncesija nije upodobili sa pojmom kako to tretira EU.

On je saopstio i da je Drzavna revizorska institucija (DRI) dala preporuku da se revidira clan Zakona gdje ne postoje sankcije za drzavne organe koji ne dostave ugovore o koncesiji nadleznoj Komisiji.

,,Nemate sankcije ni sada. Ovaj clan ostaje isti, uprkos preporukama DRI”, porucio je Damjanovic.

Sekulic je, odgovarajuci poslanicima, kazala da je namjera Ministarstva bila da kroz definicije i rjesenja u zakonu preduprijede mogucnost zloupotrebe tih rjesenja.

,,Jedna od tih stvari je upravo zakonom definisanje osiguranja placanja koncesione naknade sto do sad nije bi slucaj”, kazala je Sekulic.

Ona je, komentarisuci Rudnike boksita i sirovinu crveni boksiti, kazala da se zakon u tom smislu pomjerio u pozitivnom smjeru, jer je tu mineralnu sirovinu proglasio strateski vaznim i odvojio je od ostalih koncesija.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • Počinje ramazanski post
  on 22/03/2023 at 11:34

  Prvi dan posta u mjesecu ramazanu počinje večeras nakon zalaska sunca. Direktor Medrese ,,Mehmed Fatih" Amer efendija Šukurica objasnio je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro“ značaj ramazana za vjernike islamske vjeroispovjesti i čestitao dolazeći praznik.

 • Tenis i zdravlje: Martina Navratilova: „Slobodna sam, pobedila sam rak"
  on 22/03/2023 at 11:27

  Osvajačici 18 grend slem titula, kojoj je prethodno 2010. otkriven rak dojke, krajem prošle godine dijagnostikovan je kancer grla i dojke.

 • Milatović sa predstavnicima većine o formiranju vlasti u Podgorici
  on 22/03/2023 at 11:20

  Predsjednički kandidat i zamjenik predsjednika Pokreta "Evropa sad", Jakov Milatović, sastao se danas sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima u Podgorici, koji su održani 23. oktobra. Tema je, između, konstituisanje buduće lokalne vlasti u glavnom gradu.

 • Njemačka štampa: Flik „dobio korpu“ od Samardžića
  on 22/03/2023 at 11:04

  Samardžić je, kako prenosi portal Sport1, imao „više razgovora“ sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem Piksijem. Nakon toga je dobio poziv da se priključi reprezentaciji Srbije na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Litvanije (24.4.) i Crne Gore (27.4). Samardžić je za Sport1 izjavio da ga je Stojković veoma brzo uverio da će odmah „imati važnu ulogu“.

 • Ukrajina i Rusija: Kineski predsjednik dolazi u Moskvu, Erdogan podržao finsko pridruživanje NATO savezu
  on 22/03/2023 at 10:57

  387. dan rata: Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Čuvanje vodnih rasursa jedan od prioriteta
  on 22/03/2023 at 10:45

  Čuvanje i racionalno iskorišćavanje vodnih resursa jedan je od prioriteta ljudske zajednice, istakli su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) pozivajući pojedince i organizacije da preduzmu akciju kako bi promijenili način na koji koriste vodu.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Počelo suđenje zbog sječe stare borovine: Šteta 33 eura
  on 22/03/2023 at 10:24

  Mještaninu  Murina, Dragiši Katiću, danas je u Osnovnom sudu u Plavu počelo suđenje po tužbi Uprave za šumena koji ga terete da je da je posjekao pola kubika stare borovine i napravio štetu od 33 eura. Njegov advokat Brano Dašić rekao je Portalu RTCG da su saslušani lugari i da je preostalo da se saslušaju i službenici Uprave za šume PJ Plav, zbog protivrječnosti nekih naloga, u kojima se u jednom tvrdi da je imao dozvolu, a u drugom da nije.

 • Teško da će raspravljati o Zakonu o porijeklu imovine ovog mjeseca
  on 22/03/2023 at 14:14

  Iako je početkom marta bilo najavljivano da će Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom do kraja ovog mjeseca biti unaprijeđen i usvojen, do toga teško da će doći s ozirom da od kraja februara nije održana nijedna sjednica Radne grupe za unapređenje ovog , često kritikovanog, zakonskog teksta.

 • Abazović u Stejt departmentu, počeo sastanak s Eskobarom
  on 22/03/2023 at 13:21

  Premijer Crne Gore, Dritan Abazović, stigao u Stejt department. Kako je saopšteno na njegovom Telegram kanalu, počeo je sastanak sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • O vlasti nakon izbora, podrška Milatoviću u drugom krugu
  on 22/03/2023 at 11:20

  Konkretni razgovori o formiranju vlasti u Podgorici počeće nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, uoči kojeg je nova podgorička većina podržala kandidata Pokreta "Evropa sad", Jakova Milatovića. On se danas u Podgorici sastao sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima, koji su održani 23. oktobra.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost
  on 22/03/2023 at 06:59

  Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost predstavnika Crne Gore i Evropske komisije (EK) biće održan danas i sjutra u Podgorici, u hibridnom formatu.

 • Moguć novi postupak za utvrđivanje je li Đukanović povrijedio Ustav
  on 21/03/2023 at 18:03

  Parlamentarna većina razmatra mogućnost da inicira Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav raspuštanjem crnogorskog parlamenta. Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG, sjednica Skupštine na kojoj bi se o tom predlogu moglo glasati bila bi održana već krajem marta. Predlog se šalje Ustavnom sudu.

 • "Izgradili smo se kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi"
  on 21/03/2023 at 17:09

  Socijalistička narodna partija (SNP) se za 25 godina izgradila kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi koji su posvećeni velikim idejama jednakosti i socijalne pravde, ali i onih koji su spremni i na sopstveno odricanje radi zajedničkog dobra svih.

 • Značajna saradnja Crne Gore i S.Makedonije u domenu odbrane
  on 21/03/2023 at 15:27

  Rukovodilac radom Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić razgovarao je na marginama Šumanovog foruma u Briselu sa sa ministarkom odbrane R. Sjeverne Makedonije Slavjankom Petrovskom i istakao značajnu saradnju dvije zemlje u domenu odbrane.

 • Raste podrška članstvu u NATO
  on 21/03/2023 at 15:03

  Većina građana zemalja članica Alijanse bi glasala da njihova zemlja ostane članica NATO-a na referendumu (70%), što je značajno povećanje u poređenju sa 2021. (62%). Na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO savezu, 48 odsto građana bi podržalo ostanak Crne Gore u Alijansi, dok bi 32 posto glasalo protiv, navodi se u istraživanju o percepciji građana o NATO-u, objavljenom u okviru Godišnjeg NATO izvještaja.

 • Banke u plusu 83,3 miliona eura
  on 22/03/2023 at 13:44

  Pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu na kraju decembra prošle godine zabilježilo je svih 11 poslovnih banaka, čiji je ukupan profit iznosio 83,3 miliona eura.

 • Spajić: Podrška SDT-u da ispita emisiju obveznica
  on 22/03/2023 at 12:34

  Predsjednik Pokreta "Evropa sad", Milojko Spajić, saopštio je da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ima njegovu punu podršku da ispita slučaj emisije obveznica iz 2020. godine.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Nova pravila neće uticati na obračun zatezne kamate
  on 22/03/2023 at 10:20

  Od 1. aprila počeće primjena odredbe odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kojom se utvrđuju uslovi i pravila za stupanje dužnika u status neispunjavanja obaveza, čime se uvode posebna pravila računanja, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

 • Narednog mjeseca počinje proizvodnja u Željezari
  on 22/03/2023 at 07:08

  U nikšićkoj Željezari bi narednog mjeseca trebalo da počne proizvodnja, izrada metalnih konstrukcija, a do juna se očekuju prvi megavati, dok će konkurs za posao 229 radnika biti raspisan narednih dana, saopštio je direktor EPCG - Željezara, Đorđije Manojlović.

 • Crnogorske banke stabilne, nove kontrole iz predostrožnosti
  on 21/03/2023 at 18:41

  Crnogorske banke su stabilne i likvidne, pa nema naznaka da bi se aktuelna bankarska kriza u Americi i Švajcarskoj mogla preliti na našu zemlju, kazali su TVCG iz Centralne banke. Zbog predostrožnosti, ipak, su naložili nove kontrole finansijskih institucija, dok su od MMF-a tražili analizu potencijalnog prenosa rizika s američkog na crnogorsko bankarsko tržište.

 • Bankrot SVB nema uticaja na banke u Crnoj Gori
  on 21/03/2023 at 15:16

  Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da bankrot Banke Silicijumke doline - Silicon Valley Bank (SVB) i Credit Suisse banka u ovom trenutku ne može uticaj na stabilnost bilo koje banke u Crnoj Gori, odnosno bankarski sistem kao cjelinu. Poručili su i da pažljivo prate situaciju, iako je, imajući sve parametre u vidu, mogućnost da se problemi sa ovim bankama odraze na bankarski sistem Crne Gore, vrlo limitirana.

 • USSCG: "Umanjiti i akcize na gorivo"
  on 21/03/2023 at 13:28

  Unija slobodnih sindikata (USSCG) dala je punu podršku akciji "Stop inflaciji" i pozvala Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji i privremeno umanji akcize na gorivo u iznosu ne manjem od 40 odsto.

 • Carinsko poslovanje uskladiti sa razvijenim zemaljama
  on 21/03/2023 at 12:47

  Uspješna implementacija izrade Mape puta za uspostavljanje jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini dovešće do percipiranja Crne Gore kao destinacije koja je carinsko poslovanje uskladila sa modernizovanim procesima rada razvijenih zemalja, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

 • Objavljena Bijela lista poreskih obveznika
  on 21/03/2023 at 12:00

  Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je ažuriranu Bijelu listu koja sadrži spisak 534 poreska obveznika kod kojih je registrovan najveći stepen redovnosti u izmirivanju obaveza i poštovanja poreskih propisa.