RASPRAVA U SKUPSTINE

Poslanici su danas zavrsili raspravu o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o koncesijama, kojima ce se, prema rijecima ministrke ekonomije, Dragice Sekulic, znacajno unaprijediti oblast politike koncesija u Crnoj Gori.

Sekulic je u Skupstini, predstavljajuci predlozene izmjene i dopune, kazala da je Ministarstvo na sveobuhavatan nacin pripremilo taj tekst.

Ona je rekla da postoje dva razloga zbog cega su predlozene izmjene i dopune na postojeci zakon.

,,Jedan je podjela nadleznosti izmedu Zakona o koncesijama i zakona o privatno-javnom partnerstvu, a sve u skladu sa evropskom direktivom, cime smo Zakonom o koncesijama iskljucili javne usluge i javne radove iz predmeta koncesija”, objasnila je Sekulic.

Ona je kazala da je to predmet zakona o privatno javnom partnerstvu, dok se Zakon o koncesijama sada bavi samo prirodnim bogatstvom i dobrima u opstoj upotrebi.

,,Drugi razlog je sve ono sto smo vidjeli u praksi prilikom primjene Zakona o konecijama da je bilo mozda nedovoljno receno ili definisano. Prosto, osjetili smo potrebu da kroz izmjene i dopune i taj dio uredimo”, saopstila je Sekulic.

Predlozenim izmjenama se, kako je navela, uvode norme kojima se propisuje vrsta obezbjedenja za sprovodenje ugovornih obaveza od koncesionara, sto drzavi obezbjeduje veci stepen sigurnosti da ce dodijeljena prirodna bogatstva biti koriscena na optimalan nacin.

,,Ovo do sada nije bilo uredeno Zakonom nego ugovorima o koncesijama”, objasnila je Sekulic.

Ona je kazala da se uvodi i naknada za koriscenje nepokretnosti u drzavnoj imovini u svrhu obavljanja koncesione djelatnosti, sto postojecim zakonom nije bilo definisano.

,,Razdvajamo mineralne sirovine koje su od strateskog znacaja u odnosu na ostale, kako bi ta dva postupka imala drugaciji pristup, odnosno kako bi postupak nestrateskih mineralnih sirovina imao pojednostavljen postupak kroz sektorske zakone”, navela je Sekulic.

Prema njenim rijecima, plan davanja koncesija je do detalja razraden i mora sadrzati analizu opravdanosti javnog interesa sa pokazateljima uticaja na privredni razvoj, zaposlenost i budzet.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Divanovic, kazao je da koncesija predstavlja dugorocni ugovor kojim drzava ustupa nekome pravo da obavlja odredenu djelatnost i da se bavi biznisom, a da sve u konacnom ima javni interes.

,,Po ovom novom zakonskom rjesenju, svi privredni subjekti koji se bave eksploatacijom, odnosno biznisom u zoni javnih dobara, a na dan donosenja zakona nemaju zakljucen ugovor o koncesiji, morace po novom zakonu da ga zakljuce”, rekao je Divanovic.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulovic, smatra da su predlozene izmjene i dopune korak nazad.

,,One omogucavaju i dalje i jos u vecoj mjeri da se koruptivne radnje desavaju u ovoj oblasti, da se resursi trose jos vise i da se model neoliberalnog koncepta primijeni u pojedinim novim infrastrukturnim objektima, gdje bismo tada do kraja propali”, porucio je Radulovic.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanovic Stankovic, smatra da je pred poslanicima vazno drzavno pitanje.

,,Usvajanjem zakona o privatno-javnom partnesrtvu u sublimaciji sa ovim zakonom, resursima drzave se moze raspoalagti kako je kome cef. Ukoliko se usvoje ova dva zakona imovina gradana Crne Gore, odnosno drzavna imovina, bice dovedena pod znakom pitanja, sto znaci da se drzavni resursi mogu rasprodavati, davati u koncesiju, a da ne govorimo o prodaji, kako kome odgovora za racun privilegovanih pojedinaca, a na stetu gradana”, tvrdi Vuksanovic Stankovic.

Nezavisni poslanik, Nedeljko Rudovic, smatra da izmjene zakona imaju nekoliko clanova koji zasluzuju pohvalu.

,,Jedna od njih je da se na oglas za davanje koncesija ne mogu prijaviti preduzeca koja u posljednje tri godine nijesu izmirila poreske obaveze”, kazao je Rudovic.

On je ocijenio da je sumsko bogastvo jedan od najvaznijih resursa drzave, uz vodne resurse.

,,Gdje su radna mjesta u sumarstvu i koliko prihoda drzava indirektno dobija od izdavanja koncesija na sume. Zasto ne stimulisemo nase kompanije u toj oblasti da se bave finalnom proizvodnjomi prave parkete i namjestaj, a ne da izvoze sirove trupce”, dodao je Rudovic.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugosa, se u svom izlaganju osvrnuo na aktuelno davanje u koncesije crnogorskih aerodroma.

,,Ne mogu se po Zakonu o koncesijama valorizovati aerodromi. Aerodromska infrastruktura sustinski ne pripada tom zakonu. Vlada godinu nije mogla da usaglasi Koncesioni akt, sa Zakonom o koncesijama, jer je to neprirodno”, porucio je Mugosa.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanovic, saopstio je da Crna Gora pojam koncesija nije upodobili sa pojmom kako to tretira EU.

On je saopstio i da je Drzavna revizorska institucija (DRI) dala preporuku da se revidira clan Zakona gdje ne postoje sankcije za drzavne organe koji ne dostave ugovore o koncesiji nadleznoj Komisiji.

,,Nemate sankcije ni sada. Ovaj clan ostaje isti, uprkos preporukama DRI”, porucio je Damjanovic.

Sekulic je, odgovarajuci poslanicima, kazala da je namjera Ministarstva bila da kroz definicije i rjesenja u zakonu preduprijede mogucnost zloupotrebe tih rjesenja.

,,Jedna od tih stvari je upravo zakonom definisanje osiguranja placanja koncesione naknade sto do sad nije bi slucaj”, kazala je Sekulic.

Ona je, komentarisuci Rudnike boksita i sirovinu crveni boksiti, kazala da se zakon u tom smislu pomjerio u pozitivnom smjeru, jer je tu mineralnu sirovinu proglasio strateski vaznim i odvojio je od ostalih koncesija.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.