Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1626. rodena je svedska kraljica Kristina Augusta. Kraljica u sestoj godini (1632), krunisana 12 godina kasnije, jedna od najobrazovanijih zena Evrope, bila je mecena nauke i knjizevnosti i na dvoru je okupljala ucene ljude, medu kojima i francuskog filozofa Dekarta. Prisiljena da abdicira 1654. presla je u katolicanstvo i zivjela po evropskim gradovima. Sahranjena je u crkvi Svetog Petra u Rimu.

1638 – Umro je dubrovacki barokni pjesnik Ivan (Dzivo) Gundulic, najznacajniji pjesnik juznoslovenskog podrucja u XVII vijeku. Roden je u vlastelinskoj porodici u Dubrovniku, u kome je bio clan Velikog vijeca, knez u Konavlju, clan apelacionog suda, opstinski zastupnik, senator sudija i clan Malog vijeca. Pisao je mitoloske drame i romanticne tragikomedije, a najvrednija njegova djela su lirski ep “Suze sina razmetnoga”, junacki ep “Osman” i pastirska igra “Dubravka”, koja zavrsava cuvenom himnom slobodi. U najpoznatijem djelu “Osman”, koje ima dvadeset pjevanja (nedostaje 14. i 15. pjevanje), opjevao je hocimsku bitku i Osmanovu smrt 1621, najavljujuci preko tog dogadaja propast Osmanskog carstva i oslobadanje Juznih Slovena.

1824 – Roden je srpski pisac Jakov Ignjatovic, tvorac i najznacajniji predstavnik realistickog romana u srpskoj knjizevnosti. Nakon studija prava u Pesti i Keckemetu postao je advokat i najveci dio zivota proveo u rodnom mjestu. Zivio je, medutim, i u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu, Pesti, Dalju i Beogradu. Jedno vrijeme bio je emigrant u Parizu, a umro je u Novom Sadu. Njegov roman “Milan Narandzic” prvi je realisticki roman u srpskoj knjizevnosti, a potom su uslijedili i drugi u kojima je uspjesno slikao pretezno zavicajnu – sentandrejsku sredinu i drustvene promjene u njoj. Poznata djela: “Trpen-spasen”, “Cudan svet”, “Vasa Respekt”, “Veciti mladozenja”.

1832 – Roden je norveski pisac Bjernstjerne Martinius Bjernson, dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost 1903, vodeca licnost norveskog i nordijskog kulturnog zivota u 19. vijeku. Knjizevnu slavu stekao je pripovijetkama “Sineve Sulbaken”, “Arne”, “Srecan djecak”, “Otac”, kojima je otvorio novu epohu norveske proze.

1865 – Roden je finski kompozitor Jan Sibelijus, cije djelo je inspirisano finskim folklorom, posebno epom “Kalevala”. Autor je sedam simfonija, popularnog violinskog koncerta, cuvene simfonijske poeme >>Finlandija<>Tuznog valcera<>Smrt<<. Studirao je kompoziciju u Berlinu i Becu, nakon cega je tri godine predavao violinu, a potom se, ziveci povuceno na svom poljskom imanju nedaleko od Helsinkija, potpuno posvetio komponovanju. Pored Finske, muzika Jana Sibelijusa izuzetno je cijenjena u Engleskoj i Americi. Uz simfonijsku poemu "Finlandija", poznata je i njegova uvertira "Karelija", "Tuzni valcer" i violinski koncert.

1908 – Na Cetinju je sklopljen ugovor o trgovini i plovidbi izmedu Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Holandije. Clan 1 tog ugovora garantovao je holandskim gradanima najvisu povlascenost – da potpuno i bez ogranicenja mogu trgovati s Crnom Gorom, a zagarantovana je i povlastica za robu koja je iz Crne Gore odlazila u Holandiju.

1918 – Izvrsni narodni odbor, organ nelegalne Podgoricke skupstine, zatrazio je od vlade Kraljevine Srbije da u Crnu Goru uputi opremu za 10.000 vojnika i 600 oficira. Odbor je tih dana formirao i tzv. Narodnu gardu da, kako je zapisano, sprovede svim silama odluku Velike srpske narodne skupstine u Crnoj Gori i da odrzi novostvoreni pravni poredak u zemlji. Garda je bila smjestena uz srpske trupe u svim vaznijim mjestima Crne Gore, a njene starjesine imale su plate kao i srpski oficiri.

1924 – U Rijeci Marsenica roden je crnogorski pjesnik i esejista, dopisni clan Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Radonja Vesovic. Skolovao se u Peci i Beranama. Ucesnik je Drugog svjetskog rata, a po njegovom zavrsetku radio je kao novinar i urednik u Tanjugu i “Pobjedi”; bio je upravnik Cetinjskog narodnog pozorista i urednik beogradske izdavacke kuce “Kultura”. Vesoviceva poezija vezana je tematski za revoluciju i rodni crnogorski pejzaz. Poznata djela: “Viorenje”, “Gajtan vode u dolini”, “Kolone i vidici”, “Krcag na vjetru”, “Radanje svjetla”.

1954 – Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli su Novosadski dogovor o srpskohrvatskom knjizevnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih strucnjaka za jezik. Zakljuceno je da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su oba pisma – cirilica i latinica – ravnopravna i da jezik ima zajednicki pravopis.

1956 – Pustena je u rad Hladna valjaonica, prvi proizvodni pogon u Zeljezari Niksic iz koga su ubrzo izasle prve tone celika. Zeljezara Niksic osnovana je rjesenjem vlade FNRJ, koje je potpisao Josip Broz Tito. Gradena je od 1951. do 1956. nakon cega je, tokom sljedecih sest godina, otvoreno devet njenih proizvodnih pogona. Osmi decembar, dan kada su u pogonu Hladne valjaonice proizvedene prve kolicine hladno valjanih traka, niksicka Zeljezara obiljezava kao svoj dan.

1978 – Umrla je izraelska drzavnica Golda Meir, prva zena premijer Izraela.

1980 – U Njujorku je ubijen bivsi clan “Bitlsa” Dzon Lenon. Ubio ga je mentalno poremeceni obozavalac Mark Dejvid Cepmen, koji je kasnije osuden na dozivotni zatvor.

1991 – Lideri Rusije, Bjelorusije i Ukrajine Boris Jeljcin, Leonid Kravcuk i Stanislav Suskevic potpisali su u Minsku Belovezski sporazum o formiranju Zajednice Nezavisnih Drzava. Time je prestao da postoji Sovjetski savez.

2000 – U Otavi je odrzan prvi svjetski samit posvecen kulturi i umjetnosti na kojem je osnovana Medunarodna federacija, agencija za podrsku umjetnosti.

2008 – Skupstinski odbor za prosvjetu, nauku i kulturu usvojio je predlog zakona o nacionalnim strucnim kvalifikacijama kojima se prvi put u Crnoj Gori priznaje neformalno obrazovanje. Zakonom je predvideno da se steceno znanje i vjestine potvrduju sertifikatima, koji njihovim vlasnicima omogucavaju da ravnopravno konkurisu za odredeno radno mjesto.

2008 – Vice admiral Vojske Crne Gore Dragan Samardzic izabran je za nacelnika Generalstaba crnogorske vojske. Za Samardzica su na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost glasali predsjednik Crne Gore Filip Vujanovic i premijer Milo Dukanovic, dok je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapic bio uzdrzan.

2009 – Socijaldemokratska partija Crne Gore primljena je u clanstvo Partije evropskih socijalista, a njen lider Ranko Krivokapic izabran za clana Predsjednistva, koje cine predstavnici socijalistickih partija zemalja Evropske unije.

2010 – Zalbeno vijece Haskog suda smanjilo je kaznu nekadasnjem oficiru JNA Veselinu Sljivancaninu sa 17 na deset godina zatvora. U tom procesu, to je bila treca i konacna presuda, ali i prva preinacena pravosnazna presuda u istoriji Haskog suda. Sljivancanin je bio osuden za pomaganje i podrzavanje mucenja hrvatskih zarobljenika na farmi Ovcara kod Vukovara u novembru 1991.

2012 – Na likovnom Salonu francuskih umjetnika u Parizu, medu dvije hiljade izlagaca, nagradu ,,Misel Dimon” dobio je crnogorski akademski vajar Miodrag Scepanovic za skulpturu ,,Opasne sjenke”. Scepanovic je ucestvovao i na Jesenjem slonu u Parizu, koji je prethodio Salonu francuskih umjetnika, i njegova skulptura ,,Strast” objavljena je na naslovnoj strani kataloga te najznacajnije manifestacije u oblasti likovne umjetnosti u Francuskoj. Na Jesenjem salonu 2006. Scepanovic je dobio prvu nagradu za skulpturu ,,Sigurnost”.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1854 – Papa Pije IX proglasio je dogmu o bezgresnom zacecu Bogorodice.

1925 – Objavljena je knjiga Adolfa Hitlera “Majn Kampf”, u kojoj je izlozena koncepcija “Novog poretka” i rasne supremacije Njemaca.

2008 – Hiljade mladih ljudi sukobilo se s policijom u centru Atine nakon sto je policija ubila jednog tinejdzera. Bio je to treci dan protesta u Grckoj, najvecih, kako je ocijenjeno, u posljednjih nekoliko decenija.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • Počinje ramazanski post
  on 22/03/2023 at 11:34

  Prvi dan posta u mjesecu ramazanu počinje večeras nakon zalaska sunca. Direktor Medrese ,,Mehmed Fatih" Amer efendija Šukurica objasnio je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro“ značaj ramazana za vjernike islamske vjeroispovjesti i čestitao dolazeći praznik.

 • Tenis i zdravlje: Martina Navratilova: „Slobodna sam, pobedila sam rak"
  on 22/03/2023 at 11:27

  Osvajačici 18 grend slem titula, kojoj je prethodno 2010. otkriven rak dojke, krajem prošle godine dijagnostikovan je kancer grla i dojke.

 • Milatović sa predstavnicima većine o formiranju vlasti u Podgorici
  on 22/03/2023 at 11:20

  Predsjednički kandidat i zamjenik predsjednika Pokreta "Evropa sad", Jakov Milatović, sastao se danas sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima u Podgorici, koji su održani 23. oktobra. Tema je, između, konstituisanje buduće lokalne vlasti u glavnom gradu.

 • Njemačka štampa: Flik „dobio korpu“ od Samardžića
  on 22/03/2023 at 11:04

  Samardžić je, kako prenosi portal Sport1, imao „više razgovora“ sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem Piksijem. Nakon toga je dobio poziv da se priključi reprezentaciji Srbije na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Litvanije (24.4.) i Crne Gore (27.4). Samardžić je za Sport1 izjavio da ga je Stojković veoma brzo uverio da će odmah „imati važnu ulogu“.

 • Ukrajina i Rusija: Kineski predsjednik dolazi u Moskvu, Erdogan podržao finsko pridruživanje NATO savezu
  on 22/03/2023 at 10:57

  387. dan rata: Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Čuvanje vodnih rasursa jedan od prioriteta
  on 22/03/2023 at 10:45

  Čuvanje i racionalno iskorišćavanje vodnih resursa jedan je od prioriteta ljudske zajednice, istakli su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) pozivajući pojedince i organizacije da preduzmu akciju kako bi promijenili način na koji koriste vodu.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Počelo suđenje zbog sječe stare borovine: Šteta 33 eura
  on 22/03/2023 at 10:24

  Mještaninu  Murina, Dragiši Katiću, danas je u Osnovnom sudu u Plavu počelo suđenje po tužbi Uprave za šumena koji ga terete da je da je posjekao pola kubika stare borovine i napravio štetu od 33 eura. Njegov advokat Brano Dašić rekao je Portalu RTCG da su saslušani lugari i da je preostalo da se saslušaju i službenici Uprave za šume PJ Plav, zbog protivrječnosti nekih naloga, u kojima se u jednom tvrdi da je imao dozvolu, a u drugom da nije.

 • Pozdravili održavanje predsjedničkih izbora bez tenzija
  on 22/03/2023 at 15:28

  Premijer Dritan Abazović upoznao je specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara sa najnovijim akcijama crnogorskih institucija u borbi protiv kriminala, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore. Abazović i Eskobar iskazali su zadovoljstvo zbog održavanja predsjedničkih izbora po demokratskim standardima, bez tenzija.

 • Teško da će raspravljati o Zakonu o porijeklu imovine ovog mjeseca
  on 22/03/2023 at 14:14

  Iako je početkom marta bilo najavljivano da će Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom do kraja ovog mjeseca biti unaprijeđen i usvojen, do toga teško da će doći s ozirom da od kraja februara nije održana nijedna sjednica Radne grupe za unapređenje ovog , često kritikovanog, zakonskog teksta.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • O vlasti nakon izbora, podrška Milatoviću u drugom krugu
  on 22/03/2023 at 11:20

  Konkretni razgovori o formiranju vlasti u Podgorici počeće nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, uoči kojeg je nova podgorička većina podržala kandidata Pokreta "Evropa sad", Jakova Milatovića. On se danas u Podgorici sastao sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima, koji su održani 23. oktobra.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost
  on 22/03/2023 at 06:59

  Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost predstavnika Crne Gore i Evropske komisije (EK) biće održan danas i sjutra u Podgorici, u hibridnom formatu.

 • Moguć novi postupak za utvrđivanje je li Đukanović povrijedio Ustav
  on 21/03/2023 at 18:03

  Parlamentarna većina razmatra mogućnost da inicira Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav raspuštanjem crnogorskog parlamenta. Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG, sjednica Skupštine na kojoj bi se o tom predlogu moglo glasati bila bi održana već krajem marta. Predlog se šalje Ustavnom sudu.

 • "Izgradili smo se kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi"
  on 21/03/2023 at 17:09

  Socijalistička narodna partija (SNP) se za 25 godina izgradila kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi koji su posvećeni velikim idejama jednakosti i socijalne pravde, ali i onih koji su spremni i na sopstveno odricanje radi zajedničkog dobra svih.

 • Značajna saradnja Crne Gore i S.Makedonije u domenu odbrane
  on 21/03/2023 at 15:27

  Rukovodilac radom Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić razgovarao je na marginama Šumanovog foruma u Briselu sa sa ministarkom odbrane R. Sjeverne Makedonije Slavjankom Petrovskom i istakao značajnu saradnju dvije zemlje u domenu odbrane.

 • Raste podrška članstvu u NATO
  on 21/03/2023 at 15:03

  Većina građana zemalja članica Alijanse bi glasala da njihova zemlja ostane članica NATO-a na referendumu (70%), što je značajno povećanje u poređenju sa 2021. (62%). Na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO savezu, 48 odsto građana bi podržalo ostanak Crne Gore u Alijansi, dok bi 32 posto glasalo protiv, navodi se u istraživanju o percepciji građana o NATO-u, objavljenom u okviru Godišnjeg NATO izvještaja.

 • Banke u plusu 83,3 miliona eura
  on 22/03/2023 at 13:44

  Pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu na kraju decembra prošle godine zabilježilo je svih 11 poslovnih banaka, čiji je ukupan profit iznosio 83,3 miliona eura.

 • Spajić: Podrška SDT-u da ispita emisiju obveznica
  on 22/03/2023 at 12:34

  Predsjednik Pokreta "Evropa sad", Milojko Spajić, saopštio je da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ima njegovu punu podršku da ispita slučaj emisije obveznica iz 2020. godine.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Nova pravila neće uticati na obračun zatezne kamate
  on 22/03/2023 at 10:20

  Od 1. aprila počeće primjena odredbe odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kojom se utvrđuju uslovi i pravila za stupanje dužnika u status neispunjavanja obaveza, čime se uvode posebna pravila računanja, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

 • Narednog mjeseca počinje proizvodnja u Željezari
  on 22/03/2023 at 07:08

  U nikšićkoj Željezari bi narednog mjeseca trebalo da počne proizvodnja, izrada metalnih konstrukcija, a do juna se očekuju prvi megavati, dok će konkurs za posao 229 radnika biti raspisan narednih dana, saopštio je direktor EPCG - Željezara, Đorđije Manojlović.

 • Crnogorske banke stabilne, nove kontrole iz predostrožnosti
  on 21/03/2023 at 18:41

  Crnogorske banke su stabilne i likvidne, pa nema naznaka da bi se aktuelna bankarska kriza u Americi i Švajcarskoj mogla preliti na našu zemlju, kazali su TVCG iz Centralne banke. Zbog predostrožnosti, ipak, su naložili nove kontrole finansijskih institucija, dok su od MMF-a tražili analizu potencijalnog prenosa rizika s američkog na crnogorsko bankarsko tržište.

 • Bankrot SVB nema uticaja na banke u Crnoj Gori
  on 21/03/2023 at 15:16

  Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da bankrot Banke Silicijumke doline - Silicon Valley Bank (SVB) i Credit Suisse banka u ovom trenutku ne može uticaj na stabilnost bilo koje banke u Crnoj Gori, odnosno bankarski sistem kao cjelinu. Poručili su i da pažljivo prate situaciju, iako je, imajući sve parametre u vidu, mogućnost da se problemi sa ovim bankama odraze na bankarski sistem Crne Gore, vrlo limitirana.

 • USSCG: "Umanjiti i akcize na gorivo"
  on 21/03/2023 at 13:28

  Unija slobodnih sindikata (USSCG) dala je punu podršku akciji "Stop inflaciji" i pozvala Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji i privremeno umanji akcize na gorivo u iznosu ne manjem od 40 odsto.

 • Carinsko poslovanje uskladiti sa razvijenim zemaljama
  on 21/03/2023 at 12:47

  Uspješna implementacija izrade Mape puta za uspostavljanje jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini dovešće do percipiranja Crne Gore kao destinacije koja je carinsko poslovanje uskladila sa modernizovanim procesima rada razvijenih zemalja, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

 • Objavljena Bijela lista poreskih obveznika
  on 21/03/2023 at 12:00

  Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je ažuriranu Bijelu listu koja sadrži spisak 534 poreska obveznika kod kojih je registrovan najveći stepen redovnosti u izmirivanju obaveza i poštovanja poreskih propisa.