RTCG ILI CRT?

Ideji da se naziv Radio i Televizija Crne Gore promijeni u Crnogorska radio televizija, protive se one politicke partije koje se jos uvijek ne mire sa cinjenicom da je Crna Gora medunarodno priznata i samostalna drzava, kaze za TVCG novinar Senad Pecanin. Podsjeca se i da je troslovni logo, praksa u vecini evropskih zemalja.

Od momenta kad je generalni direktor u ime urednickog tima i menadzmenta na Svecanoj akademiji povodom 75 godina radija i 55 televizije saopstio inicijativu o promjeni naziva Radio-televizija Crne Gore u Crnogorska radio-televizija u javnosti su se cule reakcije, kako politickih partija, tako i lingvista. Dok jedni inicijativu smatraju logicno, za druge je ona diskriminatorska i u njoj vide, kako kazu, dukljanski projekat.

“Pokazuje se da Javni servis nije servis svih gradana Crne Gore, pokazuje se da je to antisrpski servis, pokazuje se da je to Javni servis, takozvani Javni servis koji je usmjeren protiv dobrog dijela gradana Crne Gore koji ga placaju”, rekao je Jovan Vucurovic iz Nove.

I u Bosnjackoj smatraju (BS) smatraju da je inicijativa suprotna Ustavu Crne Gore.

“Javni servis ima najvecu sansu da promovise najvece vrijednosti nase drzave, a to su multietnicki i multivijerski sklad, na kraju po cemu smo i prepoznati u cijelom svijetu, a to je ustvari blago kojem su doprinijeli svi ljudi, odnosno svi gradani Crne Gore”, kazao je Ervin Ibrahimovic.

Pa zar Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Crnogorsko narodno pozoriste, Matica crnogorska nijesu institucije svih gradana Crne Gore i kome bi onda pripadala Crnogorska radio-televizija. Na ova pitanja odgovara dekan Fakulteta za crnogorski jezik i knjizevnost Adnan Cirgic.

“Inicijativa nije da to bude Radio-televizija Crnogoraca, nego Crnogorska radio-televizija. Ukoliko takva inicijativa nema u Crnoj Gori produ, onda je jasno o cemu je rijec. Rijec je o poznatoj anticrnogorskoj kampanji koja ne prihvata ni crnogorsku kuturu, ni crnogorsku bastinu, ni crnogorski jezik, ni crnogorsku drzavu na kraju”, smatra Cirgic.

Za Senada Pecanina tragikomicno je protivljenje i logicnom i prakticnom prijedlogu imenovanja Javnog servisa u Crnogorska radio-televizija. Podsjeca Pecanin i na praksu u evropskim zemljama.

“Otud imamo britanski BBC, austrijski ORF, i Hrvatsku radio televiziju, Bosansko-hercegovacka radio-televiziju i tako dalje. Neutemeljena su protivljenja pojedinih politickih aktera promjeni imena, koja se baziraju na argumentaciji da ce pridjev Crnogorska moze razumjeti kao nacionalna, a ne drzavna pripadnost. Naime, po toj logici bi se i crnogorska drzava imala smatrati drzavom iskljucivo gradana crnogorske nacionalnosti, sto ni po ustavu ni u stvarnosti nije slucaj”, ocijenio je Pecanin.

A da inicijativa nije plod nikakve praznicne euforija potvrduju iz menadzmenta nase kuce. U saopstenju se napominje da je rijec o potrebi da se nas Javni servis usaglasi sa evropskom praksom i standardima Radiodifuzne unije, koji podrazumijeva troslovni logo za nacionalne javna emitere. Apsolutno je, kazu, neutemeljena tvrdnja da je rijec o nacionalnoj iskljucivosti inicijative.

“Ta tvrdnja potice iz poimanja koje ce politicku subverziju i nacionalnu iskljucenost prepoznati u svakoj sintagmi koja sadrzi pridjev ‘crnogorski’. Istu bi politicku sumnju mogli izazvati i ‘crnogorski turizam’, ‘crnogorska privreda’, ‘crnogorske planine’ i slicno. Intencija da se u semantickoj dubini pridjeva ‘crnogorska’ prepozna nacionalna iskljucivost je naucna i vanjezicka zato sto za izraz Crna Gora ne postoji drugi prisvojni pridjev”, saopstio je menadzment RTCG-a.

Otkud onda pojedina strahovanja i tumacenja da se pridjev ‘crnogorska’ razumije kao nacionalna, a ne drzavna pripadnost. Pecanin kaze da se u nasem jeziku pod nacijom smatra etnicka pripadnost, dok je u medunarodnoj komunikaciji nacija – drzava.

“To je dodatni razlog osporavanja prijedloga o promjena imena koja su plod nerazumijevanja medunarodno prihvacenih termina, postoji protivljenja koja dolaze iz nacionalistickih pobuda onih politickih snaga koje si ne mire sa cinjenicom postojanja medjunarodno priznate, suverene i nezavisne Crne Gore. Jasno je da njima smeta prakticno svaka odrednice drzavno-pravnog i nacionalno-kulturnog identiteta Crne Gore”, dodao je Pecanin.

Radio i Televizija Crne Gore je digitalizacijom i modernizacijom konacno usla u digitalnu eru, koja podrazumijeva novi tehnoloski pristup u proizvodnji medijskog sadrzaja. Zato u nasoj kuci smatraju da bi promjenu imena RTCG u Crnogorska radio televizija trebalo uvrstiti u novi zakon o Javnom servisu. Pridjev Crnogorska ne znaci da je Radio televizija samo onih koji se izjasnjavaju kao Crnogorci, vec bi kao i do sada, ona bila institucija svih gradana Crne Gore, kao sto su, uostalom, i neke druge sa istim pridjevom.

Nevenka Jovovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa Sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa Sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.

 • Mandić posjetio mauzolej posvećen Muhamedu V
  on 17/07/2024 at 17:20

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić obišao je tokom zvanične posjete Kraljevini Maroko mauzolej posvećen Muhamedu V, kralju tokom čije vladavine je uspostavljena moderna i suverena država Maroko.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.

 • Vlada uspješno upravljala dugom, preko 850 miliona stranih investicija
  on 18/07/2024 at 05:50

  Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), direktne strane investicije tokom prošle godine iznosile su 856,9 miliona eura. U izvještaju o Investicionoj klimi koji je juče objavio Stejt Department, naglašava se da vlada efikasno upravljala javnim dugom.

 • Vlada danas predstavlja "Evropa sad 2"
  on 18/07/2024 at 05:40

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstaviće danas u 12 sati program "Evropa sad 2". Prenos pres konferencije obezbijeđen je na Prvom programu Televizije Crne Gore (TVCG1).

 • Prepoznat doprinos CBCG približavanju Crne Gore EU
  on 17/07/2024 at 18:45

  Crna Gora treba da iskoristi aktuelni zamah politike proširenja i nastavi sa sprovođenjem ključnih reformi u oblastima od strateškog značaja za približavanje Evropskoj uniji (EU), poručili su guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović.

 • Karta od Bara do Ankone od 90 do 285 eura
  on 17/07/2024 at 16:31

  Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz danas iz Vlade Crne Gore. Kako se navodi na sajtu "Barske plovidbe", cijene karata kreću se od 90 do 285 eura po putniku.

 • Pejović: Uskoro program Evropa sad 2
  on 17/07/2024 at 15:05

  Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izmjenama Zakona u radu i Zakona o putevima. Tokom rasprave poslanik PES-a Boris Pejović najavio je uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2.

 • Usvojen strateški plan razvoja Tivta do 2029.
  on 17/07/2024 at 13:41

  Na 18. redovnom zasijedanju Skupštine opštine Tivat, većinom odborničkih glasova usvojen je Strateški plan razvoja opštine Tivat do 2029. godine, saopšteno je Opštine Tivat.

 • Razvojna banka velika šansa, novac već postoji i biće preuzet od IRF
  on 17/07/2024 at 13:26

  Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je na današnjoj pres konferenciji da je Predlog zakona o Razvojnoj banci predat u skupštinsku proceduru, te da se nada da će biti usvojen već tokom ovog mjeseca. Čarapić je naveo i da se osnivanjem ove banke, između ostalog, primarno omogućava podsticajni rast i razvoj privrednih društava.