RTCG ILI CRT?

Ideji da se naziv Radio i Televizija Crne Gore promijeni u Crnogorska radio televizija, protive se one politicke partije koje se jos uvijek ne mire sa cinjenicom da je Crna Gora medunarodno priznata i samostalna drzava, kaze za TVCG novinar Senad Pecanin. Podsjeca se i da je troslovni logo, praksa u vecini evropskih zemalja.

Od momenta kad je generalni direktor u ime urednickog tima i menadzmenta na Svecanoj akademiji povodom 75 godina radija i 55 televizije saopstio inicijativu o promjeni naziva Radio-televizija Crne Gore u Crnogorska radio-televizija u javnosti su se cule reakcije, kako politickih partija, tako i lingvista. Dok jedni inicijativu smatraju logicno, za druge je ona diskriminatorska i u njoj vide, kako kazu, dukljanski projekat.

“Pokazuje se da Javni servis nije servis svih gradana Crne Gore, pokazuje se da je to antisrpski servis, pokazuje se da je to Javni servis, takozvani Javni servis koji je usmjeren protiv dobrog dijela gradana Crne Gore koji ga placaju”, rekao je Jovan Vucurovic iz Nove.

I u Bosnjackoj smatraju (BS) smatraju da je inicijativa suprotna Ustavu Crne Gore.

“Javni servis ima najvecu sansu da promovise najvece vrijednosti nase drzave, a to su multietnicki i multivijerski sklad, na kraju po cemu smo i prepoznati u cijelom svijetu, a to je ustvari blago kojem su doprinijeli svi ljudi, odnosno svi gradani Crne Gore”, kazao je Ervin Ibrahimovic.

Pa zar Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Crnogorsko narodno pozoriste, Matica crnogorska nijesu institucije svih gradana Crne Gore i kome bi onda pripadala Crnogorska radio-televizija. Na ova pitanja odgovara dekan Fakulteta za crnogorski jezik i knjizevnost Adnan Cirgic.

“Inicijativa nije da to bude Radio-televizija Crnogoraca, nego Crnogorska radio-televizija. Ukoliko takva inicijativa nema u Crnoj Gori produ, onda je jasno o cemu je rijec. Rijec je o poznatoj anticrnogorskoj kampanji koja ne prihvata ni crnogorsku kuturu, ni crnogorsku bastinu, ni crnogorski jezik, ni crnogorsku drzavu na kraju”, smatra Cirgic.

Za Senada Pecanina tragikomicno je protivljenje i logicnom i prakticnom prijedlogu imenovanja Javnog servisa u Crnogorska radio-televizija. Podsjeca Pecanin i na praksu u evropskim zemljama.

“Otud imamo britanski BBC, austrijski ORF, i Hrvatsku radio televiziju, Bosansko-hercegovacka radio-televiziju i tako dalje. Neutemeljena su protivljenja pojedinih politickih aktera promjeni imena, koja se baziraju na argumentaciji da ce pridjev Crnogorska moze razumjeti kao nacionalna, a ne drzavna pripadnost. Naime, po toj logici bi se i crnogorska drzava imala smatrati drzavom iskljucivo gradana crnogorske nacionalnosti, sto ni po ustavu ni u stvarnosti nije slucaj”, ocijenio je Pecanin.

A da inicijativa nije plod nikakve praznicne euforija potvrduju iz menadzmenta nase kuce. U saopstenju se napominje da je rijec o potrebi da se nas Javni servis usaglasi sa evropskom praksom i standardima Radiodifuzne unije, koji podrazumijeva troslovni logo za nacionalne javna emitere. Apsolutno je, kazu, neutemeljena tvrdnja da je rijec o nacionalnoj iskljucivosti inicijative.

“Ta tvrdnja potice iz poimanja koje ce politicku subverziju i nacionalnu iskljucenost prepoznati u svakoj sintagmi koja sadrzi pridjev ‘crnogorski’. Istu bi politicku sumnju mogli izazvati i ‘crnogorski turizam’, ‘crnogorska privreda’, ‘crnogorske planine’ i slicno. Intencija da se u semantickoj dubini pridjeva ‘crnogorska’ prepozna nacionalna iskljucivost je naucna i vanjezicka zato sto za izraz Crna Gora ne postoji drugi prisvojni pridjev”, saopstio je menadzment RTCG-a.

Otkud onda pojedina strahovanja i tumacenja da se pridjev ‘crnogorska’ razumije kao nacionalna, a ne drzavna pripadnost. Pecanin kaze da se u nasem jeziku pod nacijom smatra etnicka pripadnost, dok je u medunarodnoj komunikaciji nacija – drzava.

“To je dodatni razlog osporavanja prijedloga o promjena imena koja su plod nerazumijevanja medunarodno prihvacenih termina, postoji protivljenja koja dolaze iz nacionalistickih pobuda onih politickih snaga koje si ne mire sa cinjenicom postojanja medjunarodno priznate, suverene i nezavisne Crne Gore. Jasno je da njima smeta prakticno svaka odrednice drzavno-pravnog i nacionalno-kulturnog identiteta Crne Gore”, dodao je Pecanin.

Radio i Televizija Crne Gore je digitalizacijom i modernizacijom konacno usla u digitalnu eru, koja podrazumijeva novi tehnoloski pristup u proizvodnji medijskog sadrzaja. Zato u nasoj kuci smatraju da bi promjenu imena RTCG u Crnogorska radio televizija trebalo uvrstiti u novi zakon o Javnom servisu. Pridjev Crnogorska ne znaci da je Radio televizija samo onih koji se izjasnjavaju kao Crnogorci, vec bi kao i do sada, ona bila institucija svih gradana Crne Gore, kao sto su, uostalom, i neke druge sa istim pridjevom.

Nevenka Jovovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Mljekari traže bolje rješenje za otkup mlijeka
    on 25/04/2024 at 18:11

    Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore dobili su ponudu mljekare "Franco" iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

  • Uz dodatne edukacije i treninge do jake profesionalne ličnosti
    on 25/04/2024 at 14:43

    Polaznice prve generacije programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja Women on Boards, Marija Janković, Ivana Đurović i Radmila Ivanović, istakle su važnost interakcije s inspirativnim liderkama, navodeći da je povezivanje s uspješnim ženama ključno za dalji profesionalni put.

  • "Jednokratna pomoć ispravljanje nepravde prema Institutu Igalo"
    on 25/04/2024 at 13:35

    Poslanik Pokreta Evropa sad Jovan Subotić saopštio je da pozdravlja izuzetne napore koje su uložili premijer Milojko Spajić i Vlada Crne Gore da u koordinaciji više ministarstava iznađu način i donesu odluku o uplati urgentne jednokratne pomoći radnicima Instituta Igalo u iznosu od 1.136.000,00 eura.

  • Bivšim radnicima Dakića država isplaćuje po 2.000 eura
    on 25/04/2024 at 11:32

    Vlada Crne Gore isplatiće bivšim radnicima "Radoja Dakića" po 2.000 eura, a na osnovu presude Ustavnog suda. Odluka se odnosi na oko 380 bivših radnika koji su tužili državu zbog neizvršenja pravosnažnih i izvršnih presuda. To će državni budžet koštati oko 760.000 eura.

  • Državi rok od tri mjeseca da isplati bivše radnike "Radoja Dakića"
    on 25/04/2024 at 11:12

    Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Crna Gora dužna da u roku od tri mjeseca obezbijedi izvršenje domaćih odluka donijetih u korist bivših radnika podgoričke fabrike "Radoje Dakić", saopšteno je iz Kancelarije zastupnika Crne Gore pred tim sudom.

  • Vlada sprema 1,1 milion kako bi spriječila štrajk u Institutu
    on 25/04/2024 at 07:12

    Vlada bi danas na sjednici trebalo da donese odluku o uplati 1,1 milion eura pomoći Institutu "Simo Milošević", kako ne bi došlo do štrajka i obustave rada u tom državnom preduzeću, potvrdilo je Danu više izvora.

  • Danas o saradnji sa slovenačkim privrednicima
    on 25/04/2024 at 06:30

    Poslovni forum i bilateralni razgovori crnogorskih i slovenačkih privrednika biće održani danas u hotelu Hilton.

  • CG da bude integrisana u EU tržište električne energije ali i tržište Z.Balkana
    on 24/04/2024 at 20:32

    Želimo da Crna Gora bude potpuno integrisana u EU tržište električne energije, posebno sa Italijom ali i da bude u potpunosti integrisana sa zemljama Zapadnog Balkana, kazao je direktor Sekretarijata energetske zajednice Artur Lorkovski koji sa saradnicima boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

  • "Nakon izbora izvođača odmah kreću radovi na drugoj dionici auto-puta"
    on 24/04/2024 at 17:05

    Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da očekuje da će se do kraja godine odabrati izvođači za izgradnju druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice, te da će se nakon toga odmah krenuti sa radovima.

  • Višak mlijeka CG farmera biće izvezen u BiH
    on 24/04/2024 at 16:51

    Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.