DINASTIJA PETROVIC NJEGOS

Strucni tim Ministarstva kulture je nakon razmatranja osam lokacija za grobna mjesta, predlozio da se posmrtni ostaci clanova dinastije Petrovic Njegos sahrane na lokaciji Dvorsko groblje u okviru Novog groblja na Cetinju, sto je prihvatio i Koordinacioni odbor.

To je samo dio aktivnosti koje je Ministarstvo kulture preuzelo kako bi se realizovao istorijski cin prenosenja posmrtnih ostataka clanova dinastije Petrovic Njegos iz Italije, Francuske i Austrije.

Vlada Crne Gore je pocetkom februara zaduzila Ministarstvo kulture da obrazuje strucni tim koji ce predloziti Koordinacionom odboru odgovarajucu lokaciju za grobna mjesta potomaka dinastije. Predvideno je i formiranje organizacione komisije za svecanu ceremoniju doceka i sahrane.

“Strucni tim je nakon razmatranja osam lokacija (Grob vladike Danila na Orlovom krsu, Biljarda, Dvorac kralja Nikole, Crkva na Cipuru sa ostacima Manastira Crnojevica, Vlaska crkva, Cetinjski manastir – Dvorsko groblje, Dvorsko groblje u okviru Novog groblja na Cetinju i lokacije na Njegusima), bio saglasan da to bude lokacija Dvorsko groblje, u okviru Novog groblja na Cetinju”, istice se u informaciji Ministarstva kulture koja je dostavljena Vladi.

Podsjeca se da je princ Nikola Petrovic Njegos, izjavio zelju da posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrovic Njegos, budu sahranjeni na cetinjskom groblju na slobodnom, predlozenom mjestu, pored svojih sugradana, kako bi se njihova grobna mjesta adekvatno stitila i odrzavala i bila pristupacna.

“On je istakao da ne zeli vjerske obrede, jer ne zeli da njegova porodica bude izvor podjele u Crnoj Gori, vec zajednistva”, kaze se u Informaciji Ministarstva kulture.

Predsjednik Crne Gore, Milo Dukanovic je u svojstvu predsjedavajuceg sazvao prvu sjednicu Koordinacionog odbora 29. jula.

“Imajuci u vidu kompleksnost buducih aktivnosti na toj lokaciji, na sjednici je podrzan prijedlog za odabir clanova strucnog tima, koji ce sagledati prostorne komponente nove lokacije i pripremiti projektni zadatak za predlozenu lokaciju”, kaze se u Informaciji.

Odbor je donio Rjesenje o obrazovanju strucnog tima kojim se obavezuje da povjereni zadatak izvrsi do kraja godine.

Odbor je razmatrao koncept ceremonije, kada je u pitanju preuzimanje i docek posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrovic Njegos, saglasan da tom dogadaju treba dati drzavni znacaj, a njom ce koordinirati ministar kulture, Aleksandar Bogdanovic.

Clanovi su ministar vanjskih poslova, Srdan Darmanovic, gradonacelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kascelan, profesor Branislav Micunovic i pomocnik generalnog sekretara Vlade i rukovodilac sektora za poslove protokola Simeun Raonic.
Organizaciona komisija se obavezuje, kako se navodi, da povjereni zadatak izvrsi do kraja godine.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.