POMOGLA SVAJCARSKA

Postdiplomac sa americkog univerziteta Prinston osloboden je u Iranu u zamjenu za iranskog naucnika, rekao je sef iranske diplomatije Mohamad Dzavad Zarif.

Zarif je prvi objavio, preko Tvitera, da ce biti odrzana ova razmjena Razmijenjeni su americki postdiplomac Sijue Vang i iranski naucnik Masud Solejmani.

“Drago mi je da ce profesor Masud Solejmani i Sijue Vang uskoro da se pridruze svojim porodicama. Mnogo hvala svim ukljucenim, posebno svajcarskoj vladi”, napisao je Zarif na Tviteru pri cemu je potvrdio najave koje kruze danima da se radi na dogovoru za oslobadanje Vanga.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp odvojeno je potvrdio da je Vang slobodan u saopstenju iz Bijele kuce, u kome je rekao da se on “vraca u SAD”.

“Vang je drzan pod laznim optuzbama za spijunazu od avgusta 2016. godine. Zahvaljujemo se nasim svajcarskim partnerima na pomoci za dogovaranje Vangovog oslobadanja sa Iranom”, napisao je Tramp.

Svajcarska ambasada u Teheranu zastupa americke interese u toj zemlji, gdje je ambasada SAD-a zatvorena od 1979. i studentskog preuzimanja i talacke krize koja je trajala 444 dana.

Specijalni americki predstavnik za Iran Brajan Huk, pratio je iranskog naucnika do Svajcarske da je obavljena razmena i vratice se u SAD sa Vangom, rekao je jedan neimenovani americki zvanicnik.

Kasnije je iranska agencija Irna javila da je Solejmani sa iranskim zvanicnicima u Svajcarskoj.

Vang je osuden na 10 godina zatvora zbog navodnog ulaska u zemlju i slanja povjerljivog materijala u inostranstvo. Njegova porodica i univerzitet Prinston su cvrsto demantovali ove tvrdnje.

Solejmani, koji radi na istrazi maticnih celihja, hematologiji i regenerativnoj medicini, uhapsen je u SAD pod optuzbom da je prekrsio trgovinske sankcije pokusajem da se unese bioloski materijal u Iran.

Tenzije su visoke izmedu Irana i SAD od kada je predsjednik SAD-a Donald Tramp jednostrano povukao Ameriku iz medunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju 2018. Od tada je SAD uvela stroge ekonomske sankcije Iranu. Takode se desio niz napada sirom Bliskog istoka za koje SAD krive Iran.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.