KALEZIC PORUCIO

Krajnje je vrijeme za usvajanje zakona o zivotnom partnerstvu osoba istog pola, jer LGBT zajednica u Crnoj Gori predugo ceka na njegovo donosenje, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezic.

Vlada je u cetvrtak trebalo da raspravlja o Predlogu zakona o zivotnom partnerstvu osoba istog pola, ali do toga nije doslo, iako je taj akt bio na dnevnom redu sjednice.

Kalezic je kazao da, prema informacijama kojima raspolazu, o tom zakonu nije raspravljano iz tehnickih razloga.

“Receno nam je da je agenda sjednice bila preobimna, da je bilo dosta tacaka, i da se iz tehnickih razloga nije stiglo, ali imamo uvjeravanja da ce to biti vec sljedece nedjelje zavrseno”, rekao je Kalezic agenciji MINA.

On je kazao da na usvajanje tog zakona cekaju cijelu godinu, a na zakonu su radili od kraja 2011. kada su pocele prve inicijative i uopste dijalog oko kreiranja i usvajanja ovog zakonskog rjesenja.

Prema njegovim rijecima, puno vremena je proslo, a ove godine su, kako je naveo, pripadnici LGBT zajednice bili zrtve svojevrsnog nasilja, koje je nad njima pocinjeno neusvajanjem zakona, odnosno glasanja protiv ili izbjegavanja glasanja od pojedinih poslanika.

Na pitanje da li smatra da ima dovoljno vremena da se Skupstina do kraja godine izjasni o tom aktu, on je kazao da “ako ima volje, ima i vremena”.

“Sto se tehnickih procedura tice, ima vremena i moguce je. Sada je samo pitanje da li ce iz bilo kog drugog razloga, sa kojim mi i javnost nijesmo upoznati, taj proces da se uspori. Nadamo se da nece, i da cemo ovu godinu, poslije toliko muke oko ovog zakona, zavrsiti usvajanjem”, naveo je Kalezic.

Kakoje istakao, prema svim informacijama sa kojima raspolazu, i u skladu sa javnim obecanjima onih koji su izbjegli glasanje proslog puta, sada imaju punu vecinu za usvajanje ovog zakona i nema potrebe da se ceka.

On je porucio svim poslanicima u crnogorskom parlamentu da je to zakon koji se tice ljudskih prava.

“Tice se ljudskih prava i sloboda nas koji smo iz same LGBT zajednice, ali se nece ticati samo nas, zato sto je svako unaprjedenje i postovanje ljudskih prava, bilo koje drustvene grupe, dobrobit za ukupno drustvo”, stakao je Kalezic.

On je dodao da se nada da vise nece biti pokusaja ubiranja politickih poena preko leda pripadnika LGBT zajednice, kao sto se desavalo tokom prethodnog glasanja i diskusije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.