PREDSTAVA

Dokumentarna predstava “RAW PLAY – igra sa sest zivota”, kroz interaktivu i multimedijalu formu, ukazuje na izazove i probleme sa kojima se suocavaju mladi, kao i na odnos drustva prema njima, a gledaoci, izlazeci iz uloge pasivnih posmatraca, odlucuju o zivotima glavnih likova.

Predstava koju je izvela glumacka trupa ApsArt Centar za pozorisna istrazivanja iz Beograda, realizovana je u okviru projekta ”Mladi u riziku od socijalne iskljucenosti” a koji realizuje nevladina organizacija (NVO) Juventas, uz finansijsku podrsku Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Pozorisna rediteljka i osnivacica ApsArt Centra za pozorisna istrazivanja, Aleksandra Jelic, kazala je da je predstava “RAW PLAY – igra sa sest zivota”, koja je premijerno izvedena u Podgorici, dokumentarna.

,,Ovo je jedna dokumentarna ili verbatim predstava koju je nastala tako sto je dramaturg, tri mjeseca prije nego sto smo poceli proces sa glumcima, radio i istrazivao na dokumentarnim pricama”, pojasnila je Jelic.

Predstavu odlikuje, kako je kazala, interaktivna i multimedijalna forma.

,,Multimedijalna u smislu da, osim pozorisnih sredstava, koristimo i druga izrazajna i vizualna sredstva. Interaktivna je zato sto gledaoci, u toku cijele predstave, mogu da glasaju, koristeci svoje mobilne telefona i da na taj nacin uticu na sami ishod junaka koji postoje u predstavi”, navela je Jelic.

Ona je kazala da su u predstavi predstavljeni mladi, kako bi drustvu priblizili njihovu svakodnevnicu i probleme.

,,Tema i fokus predstave su mladi. Njihovi problemi, neki problemi koji se ne cuju toliko u javnosti, za koje ne znamo toliko. Zelimo da priblizimo koliko mladim ljudima nije lako da budu mladi i da opstaju u ovakvom drustvu”, pojasnila je Jelic.

Jelic je kazala da je predstava predpremijerno izvedena u Beogradu, a da je planirano da bude izvodena i u regionu.

Koordinatorka programa u NVO Juventas, Maja Markovic, kazala je da su u fokusu projekta ”Mladi u riziku od socijalne iskljucenosti” u okviru kojeg se realizuje predstava, mladi koji koriste droge, koji su u sukobu sa zakonom, bez roditeljskog staranja, djeca iz disfunkcionalnih porodica.

,,Kroz projekat smo htjeli da poboljsamo sistem, odnosno stanje koje je na raspolaganju ovim mladim ljudima. S obzirom na to da postoji mnogo rupa u sistemu, mladi ne dobijaju adekvatnu podrsku, nisu prepoznati od strane institucija koje bi njima trebalo da se bave ali cesto nisu prepoznati ni od strane sugradana”, rekla je Markovic.

Ona je kazala da je u okviru tog cetvorogodisnjeg projekta sproveden veliki broj aktivnosti, a da je jedna od njih predstava zbog, kako je navela, snaznog uticaja koji ostavlja na prisutne.

,,Odlucili smo se da jedna od aktivnosti bude ova predstava, kao i dokumentarni film koji radimo, jer je cinjenica da u poslednje vrijeme umjetnost ima veoma znacajnu ulogu u skretanju paznje na bitne drustvene teme i mislim da je to ova predstava i pokazala. Prisutni su izasli iz sale sa mnogo jacim utiskom, nego da su procitali neki dopis, tekst ili izjavu za medije ili da su prisustvovali nekoj konferenciji”, ocijenila je Markovic.

Ona je kazala da je podgorickoj publici predstavljen jedan drugaciji umjetnicki izrazaj, a da je interesovanje za predstavu bilo veliko.

,,Predstava je jako zanimljiva, jer je potpuno neobican koncept, koji nismo imali prilike da vidimo do sada u Podgorici. Koncept u kom gledaoci ucestvuju, ali ne na neki standardan nacin, vec dobijaju sansu da se igraju zivotima drugih ljudi i da odlucuju o ishodu predstave, sto daje malo cudan osjecaj. Sala Dodesta je bila puna, nama je samo zao sto je ogranicena kapacitetom i sto nismo mogli da izademo u susret svim ljudima koju su htjeli da pogledaju predstavu”, navela je Markovic.

Glumac, Jovan Mijovic, kazao je da koncept predstave nije uobicajan sto, kako je ocijenio, nosi izvjesni rizik kada je u pitanju reakcija publike.

,,Neizvjesne su reakcije publike jer ova predstava nije uobicajni koncept za domaci teatar. Teme su dosta osjetljive i ne moze bas svako da svari tu kolicinu istine, posebno ukoliko uzmemo u obzir da je predstava dokumentarna, likovi stvarni, a da smo mi na sceni predstavili njihove ekstremne zivote”, rekao je Mijovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • "Abazović se uplašio da će ga ruka pravde ipak stići"
  on 17/03/2023 at 15:39

  Premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je uhvatio strah da će čuvena ruka pravde doći po njega, kazao je portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

 • Dodijeljeni grantovi u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova
  on 17/03/2023 at 20:52

  Grantovi u okviru trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, dodijeljeni su danas na svečanoj ceremoniji u Peći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 • Centralna banka obilježava Svjetsku nedjelju novca
  on 17/03/2023 at 17:05

  Centralna banka (CBCG) će nizom aktivnosti od 20. do 26. marta, tradicionalno obilježiti Svjetsku nedjelju novca, globalnu manifestaciju koja se sprovodi u 176 zemalja svijeta sa ciljem promocije finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima.