DEMOKRATE OCIJENILE

Losa politika DPS u koriscenju prirodnih resursa, prema misljenju Demokrata, narocito je ostavila traga u sektoru industrije drveta.

“Od zemlje sa regionalno prepoznatljivim razlicitim proizvodima od drveta, Crna Gora je sada izvoz finalnih proizvoda svela na statisticku gresku, a visestruko uvecala uvoz. Doslo je do dramaticnog smanjenja broja zaposlenih u ovoj oblasti, sto je uticalo na pad standarda gradana, narocito na sjeveru drzave. Strategije koje je usvajala Vlada Crne Gore u ovoj oblasti ostale su samo mrtvo slovo na papiru” istice se u saopstenju Demokrata.

Kako podsjecaju, prije trideset godina Crna Gora je imala kapacitete za preradu drveta i snazan izvozni potencijal. Proizvodila je i gradevinsku stolariju, montazne kuce i parkete, posjedovala kapacitete za proizvodnju svih vrsta namjestaja. Sve to u kolicinama i kvalitetu neophodnim za izvoz. Desetine hiljada gradana je bilo egzistencijalno oslonjeno na ovu privrednu granu.

“Politika DPS-a je sumska bogatstva i vodeci pogon za preradu drveta, povjerila Draganu Brkovicu, a rezultat njegovog gazdovanja sumama pokazao se nakon raskida koncesionog ugovora, kada je konstatovano da je suseno 80 hiljada kubika sume zbog izostanka adekvatnog odrzavanja. Takode umjesto planirane sadnje 3.143 hektara novih suma, Brkoviceva kompanija je zasadila svega 319 hektara. Nagomilani dugovi u visemilionskim iznosima po osnovu koncesija, poreza i drugih dazbina, kao i visemjesecna dugovanja prema zaposlenima, pokazuju da je rijec o potpunom kolapsu vodece kompanije u drvnoj industriji”, napominju u Demokratama.

Zvanicna statistika pokazuje, dodaje se, da je u 2018. godini Crna Gora izvezla drvnu sirovinu u vrijednosti od 27 miliona eura. Istovremeno je uvezla 28 miliona eura proizvoda od drveta i 61,5 miliona eura namjestaja i njihovih djelova. Ovakav trend je nastavljen i u 2019. godini prema podacima Monstata. Poredenja radi BiH izvozi oko 480 miliona proizvoda od drveta i namjestaja, dok Crna Gora izvozi svega 766 hiljada eura vrijednosti namjestaja.

“U Crnoj Gori je DPS unistio drvnu industriju, a sada izvozom sirovina razvija regionalne. Naravno, potrebno je izdvojiti svijetle primjere manjih preradivaca, kojima je izostala adekvatna podrska drzave, dok su se milioni usmjeravali prema Draganu Brkovicu. Potpuno je jasno da su pogresna politika, i drzavna strategija, korupcija, privilegovanje pojedinaca iz vrha vlasti, doveli do potpune katastrofe u drvopreradivackoj industriji Crne Gore. Dakle, problem je potrebno rijesiti u korijenu, a to je jedino moguce smjenom DPS-a, cime bi se presjekli usko interesni kanali i izgradila ozbiljna drzavna strategija u ovoj oblasti u skladu sa interesima Crne Gore i njenih gradana”, zakljucuju Demokrate.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.