ABAZOVIC PORUCIO

Predsjednik GP URA Dritan Abazovic kazao je prilikom posjete Rozajama da je nedopustivo da grad koji ima takve resurse bude grad iz koje se samo odlazi.

On je sa rukovodstvom partije razgovarao sa aktivistima i gradanima o aktuelnoj politickoj i drustvenoj situaciji na lokalnom i drzavnom nivou.

“Rozaje je nekad imalo industriju i proizvodnju, ali je aktuelna vlast sve to ugasila. Buducnost grada lezi u malom porodicnom preduzetnistvu koji u zemljama zapadne Evrope cini okosnicu privrednog razvoja. Toga danas ovdje nema, a najveci problem je sto nema ni volje u lokalnoj upravi da se tako nesto napravi. Buducnost za koju se URA zalaze mora pocivati na pravednijem i slobodnijem drustvu kao glavnom generatoru napretka”, naveo je Abazovic.

Gradani Rozaja Abazovicu su predstavili neke od gorucih problema ovog grada pri cemu je poseban akcenat stavljen na svakodnevni odlazak ljudi.

“Najveci problem Rozaja, ali i kompletnog sjevera jeste odlazak mladih ljudi. U posljednje vrijeme svjedoci smo i sve veceg odlaska starijih. Gradani su kazali da nema porodice u gradu iz koje makar jedan clan nije iseljen. Ovo predstavlja ogroman problem za malo drustvo kakvo je crnogorsko”, istakao je Abazovic.

Apostrofiran je i problem nezaposlenosti, ali i nekompetentnosti u radu lokalnih sluzbenika, kao i partijsko zaposljavanje.

Kako je kazao Abazovic, u gradu gotovo da i nema privrede. Visedecenijska vlast je proizvodne pogone i fabrike potpuno unistila.

“URA je jos ranije predstavila program ‘Posao za sve’ koji se odnosi na neophodnu reformu ekonomskog sistema. Tu smo predvidjeli neke od konkretnih mjera za ozdravljenje nase ekonomije. Prije svega mjera za smanjenje poreza na zarade za preduzetnike kako bi se taj novac mogao preusmjeriti za razvoj biznisa. Takde, potrebno je omoguciti beskamatne kredite za one koji pocinju biznis i omoguciti laksi pristup kredita gradanima sa sjevera iz EU fondova”, zakljucuje se u saopstenju URA-e.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.