ZASADENO 60 SADNICA

Ispred Rektorata Univerziteta Crne Gore otvoren je park, u okviru kog je zasadeno vise od 60 sadnica obezbijedenih kroz projekat EU4ME.

Park, u kom je postavljen i parking za bicikla, zvanicno su obisli i otvorili glavni pregovarac Aleksandar Drljevic, rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolic, i sef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

Oplemenjivanje univerzitetskog kampusa pocelo je u novembru prosle godine, kada je, povodom obiljezavanja 140 godina od priznanja Crne Gore na Berlinskom kongresu, posadeno 140 sadnica, uz pomoc sredstava UCG i projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP. Rektori drzavnih univerziteta iz Jugoistocne Evrope posadili su dodatnih 25 sadnica maslina povodom obiljezavanja dana UCG.

Drljevic je ocijenio da je uredivanje parka ispred Rektorata u skladu sa opredjeljenjem Kancelarije za evropske integracije da doprinese ocuvanju ekoloske drzave i bude primjer odgovornosti za ocuvanje prirodnog bogatstva kojim se nasa drzava ponosi.

“Zastita zivotne sredine je proces koji se nikada ne zavrsava i u kom treba da ucestvujemo svi – pojedinacno i kao zajednica. O vaznosti ove oblasti za samu Evropsku uniju i nas napredak prema evropskoj zajednici dovoljno govori cinjenica da je poglavlje 27 jedno od najzahtjevnijih u pregovarackom procesu i mi smo spemni da se, uz sve kapacitete koje imamo, suocimo sa izazovima. Zdrava zivotna sredina nije i ne smije biti luksuz, vec osnovno ljudsko pravo”, porucio je Drljevic.

Nikolic je istakao da se UCG kontinuirano bavi stvaranjem sto boljih uslova za zivot, rad, uspjeh i perspektivu crnogorskih studenata.

Rektor vjeruje da ce 4.000 kvadratnih metara univerzitetskog parka, u sklopu kampusa tehnickih fakulteta, svojom vegetacijom, mikroklimom i filtracijom gradskog vazduha, temperature i buke, doprinijeti stvaranju zdravog okruzenja i zelene oaze relaksacije, rekreacije i socijalne interakcije studenata i gradana.

Orav je porucio da je donacija sadnica univerzitetskom parku u skladu sa kampanjama koje je Delegacija EU organizovala prethodnih mjeseci sa ciljem podizanja svijesti gradana o zastiti zivotne sredine.

“Ove kampanje donijele su konkretne rezultate – zasadeno je na hiljade stabala, vise gradana sada odvaja otpad i koristi reciklazna dvorista, i svi postajemo svjesniji opasnosti plastike za jednokratku upotrebu. Ovo su samo prvi koraci u dugom procesu koji ce, nadamo se, preokrenuti negativne efekte ljudskog uticaja na prirodu”, naveo je ambasador Orav.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.