JAKIC:

Slucaj drzavne pomici Montenegro Airlinesu nije bio uslov za otvaranje Poglavlja 8, ali ce to svakako biti izazov u pregovorima sa EU, kazala je za TVCG Biljana Jakic, generalna direktorica Direktorata za unutrasnje trziste i konkurenciju.

Glavni pregovarac Aleksandar Drljevic nedavno je kazao da Crna Gora spremno ocekuje pozivno pismo za predavanje pregovaracke pozicije za Poglavlje 8 – konkurencija.

Biljana Jakic, generalna direktorica Direktorata za unutrasnje trziste i konkurenciju kaze daje Evropska komisija prepoznala napore koje je u prethodnom periodu imala Crna Gora u pogledu ostvarivanja pregovaracke pozicije, odnosno pocetnih mjerila i u tom smislu je 28 drzava clanica dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u pregovarackoj poziciji 8.

Savjet Evropske unije je usvojio izvjestaj o prihvatanju ispunjenja pocetnih mjerila za pregovaracku poziciju osam, odnosno konkurencija”.

Ona je pojasnila da jedno od postavljenih pocetnih merila za otvaranje Poglavlja 8 nije bio slucaj Montenegro Airlinesa.

“Sigurno je da ce to biti izazov u pregovorima za pregovaracku poziciju 8, ali Crna Gora ce u svakom slucaju razmotriti sve moguce opcije, potencijalne opcije i naci najbolje rjesenje, da rijesi slucaj poslovanja nacionalne kompanije Montenegro Airlines. Naravno, u saradnji sa Evropskom komisijom i vodenje dijaloga u odnosu na ovaj slucaj i pronalazenje najboljeg rjesenja”, porucila je Jakic.

Kaze i da je Poglavlje 8, kompleksno poglavlje koje obuhvata konkurenciju i drzavnu pomoc, te da ce sigurno biti izazova.

“Prevashodno ce se ti izazovi odnositi na usaglasavanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovina Evropske unije, u smislu jacanja administrativnih kapaciteta, kao i implementaciju zakonskih rjesenja, koja u svakom slucaju su unaprijedena i koja ce dovesti do ispunjavanja odredenih mjerila i smjernica, a koje zadaje Evropska komisija”, navela je Jekic.

Ocekuje se da Evropska komisija sa drzavama clanicama sazove evropsku konferenciju, koja treba da sazove sastanak u cilju otvaranja ovog poglavlja.

“Datum ce vjerovatno biti uskoro, ali ne bi sad mogli precizirati, ali ocekujemo u skorije vrijeme”, zakljucica je Jekic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.