ENERGETSKA VEZA

Podmorska energetska veza Crne Gore i Italije pruza veliku sansu Elektroprivredi (EPCG) da jos bolje valorizuje svoje proizvodne potencijale i iskoristi italijanske kako bi sto efikasnije ispunjavala obaveze prema kupcima, saopstio je predstavnik elektroenergetske kompanije Darko Krivokapic.

Krivokapic, koji je izvrsni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom EPCG, smatra da ce podmorski kabl prvenstveno omoguciti elektroenergetskoj kompaniji pristup velikom broju potencijalnih partnera, cime se otvaraju dodatne mogucnosti za optimizaciju sopstvenog portfolija.

“Sa kompanijama iz Italije smo tokom prethodne godine ostvarili vise bilateralnih susreta, tokom kojih smo okvirno dogovorili mogucu saradnju u narednom periodu. Kako EPCG svoju proizvodnju vec planira po trzisnom principu, mislim da taj princip ne treba mijenjati, s tim sto ce nam veza sa jednim velikim i likvidnim trzistem sada omoguciti pristup mnogo siroj lepezi ponude i potraznje”, rekao je Krivokapic za list Elektroprivreda.

On je dodao da je u Evropi aktuelno medusobno povezivanje elektroenergetskih trzista sto ce znacajno ubrzati i uticati na donosenje odluke u kom pravcu ce se razvijati poslovanje kompanije u tom segmentu.

“Prikljucenjem kabla Crna Gora ce dobiti veoma znacajnu energetsku vezu. Kabl ce omoguciti direktnu povezanost, ne samo sa italijanskim elektroenergetskim trzistem, koje je jedno od najvecih u Evropi, vec i sa jedinstvenim evropskim”, naveo je Krivokapic.

EPCG je, prema njegovim rijecima, vec nekoliko godina preko partnerskih kompanija ukljucena u trzista regiona, a analizira se i mogucnost direktnog ucesca.

“U svakom slucaju, mogucnost pristupa vecem broju trzista i partnera posljedicno ce voditi do veceg obima trgovine elektricne energije, sto predstavlja potencijal da se uz odgovorno poslovanje i dodatnu optimizaciju ostvari veca dobit”, saopstio je Krivokapic.

On je kazao da je kabl zanimljiv svim energetskim kompanijama iz regiona, zbog cega ce i tranzit kroz Crnu Goru biti puno veci.

“Tu EPCG vidi svoju sansu, jer kroz pruzanje pomocnih i sistemskih usluga imamo mogucnost da jos bolje valorizujemo svoju proizvodnju”, rekao je Krivokapic.

On smatra i da je odluka o ulaganju u modernizaciju agregata bila dobra i pravovremena, jer se samo sa efikasnim i pouzdanim elektranama moze biti konkurentan.

“Samo se na taj nacin moze iskoristiti prilika koju pruza trenutna transformacija energetskog sektora kako bi ostvarili sto bolje rezultate”, zakljucio je Krivokapic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.