YU GIGANT

Niksicka Zeljezara, koja od 2012. posluje u okviru turske kompanije Tosjali, obiljezava 63 godine otkako su proizvedene prve kolicine celika za tadasnju jugoslovensku namjensku industriju.

Predsjednik Sindikata Zeljezare Toscelik u Niksicu Zeljko Rabrenovic, podsjetio je da je na pocetku rada fabrika zaposljavala oko 2,2 hiljade radnika, da bi broj zaposlenih 1986. godine dostigao 7,3 hiljade.

Rabrenovic je agenciji Mina-business kazao da je u nekadasnjem najmnogoljudnijem kolektivu u Crnoj Gori, nakon nekoliko privatizacija, broj zaposlenih, danas sveden na svega oko 300 radnika.

“U visedecenijskom privrednom zamajcu Crne Gore zaposleni danas primaju zarade koje iznose od 300 do 350 eura, sto je najmanje primanje koje imaju radnici zaposleni u nekoj od evropskih zeljezara”, porucio je Rabrenovic.

Podsjecajuci na nekadasnje vrijeme i obiljezavanje Dana Zeljezare, Rabrenovic je naveo da su tim povodom organizovane svecanosti kojima su prisustvovali predsjednici Opstine i Vlade, na kojima su dijeljene jubilarne nagrade zaposlenima za deset, 20 i 30 godina.

“Planirane su i najavljivane rekordne proizvodnje celika, da bi danas Dan fabrike docekivali u uslovima koji ne prilice nekadasnjem gigantu crne metalurgije. Prosle godine taj datum docekali smo sa sistematizacijom, koja je rezultirala otpustanjem 17 radnika, kao i smanjenim beneficijama po osnovu radnog staza”, rekao je Rabrenovic.

Prema njegovim rijecima, za 50 radnika te beneficije su smanjene sa tri na dva mjeseca na godinu i to zaposlenima na najtezim i najopasnijim radnim mjestima u fabrici, dok je za 38 potpuno ukinuto.

“Ove godine praznik docekujemo sa smanjenjem zarada za deset odsto za period od septembra do januara, ali i sa pitanjem sta nas ocekuje u narednoj godini. Da li ikoga interesuje ima li ova fabrika prosperitet i sta je ceka, iako je jedina koja se bavi proizvodnjom specijalnih celika za alatnu i masinsku industriju, a proizvode plasira na evropsko trziste, uglavnom za kupce u Njemackoj i italiji”, navep je Rabrenovic.

Radnici, kako je dodao, i dalje cekaju odgovor poslovodstva fabrike hoce li im vratiti zarade nakon Nove godine na iznose prije umanjenja ili ce se ponovo opravdati teskim stanjem na trzistu.

“U krugu Zeljezare i dalje stoji zamajac, nekadasnji simbol razvoja, ali i znak koji kazuje o danima kada su radnici mogli da zive od svojih plata, dok ga danas nagriza korozija i svjedok je drugacijeg vremena”, saopstio je Rabrenovic.

Zeljezara je pocela sa radom 8. decembra 1956. godine, kada je poceo da radi njen prvi pogon Hladna valjaonica.

Zeljezara kao drzavno privredno preduzece od opsteg znacaja osnovana je rjesenjem Vlade tadasnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije 16.decembra 1950.godine, a njena izgradnja pocela je u februaru godinu kasnije.

Poslednji pogoni Zeljezare Vucionica i Ljustionica celika zavrseni su deset godina kasnije, kada je fabrika ubiljezila isto toliko godina rada i vec bila glavni snabdjevac kvalitetnim celicima jugoslovenske namjenske inustrije.

Na pocetku rada zaposljavala je 2,22 hiljade radnika, da bi broj zaposlenih dostigao maksimum 1986. godine kada je brojala 7,3 hiljade metalurga i bila, ne samo privredni oslonac Crne Gore, vec i njen najmnogoljudniji kolektiv.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.