YU GIGANT

Niksicka Zeljezara, koja od 2012. posluje u okviru turske kompanije Tosjali, obiljezava 63 godine otkako su proizvedene prve kolicine celika za tadasnju jugoslovensku namjensku industriju.

Predsjednik Sindikata Zeljezare Toscelik u Niksicu Zeljko Rabrenovic, podsjetio je da je na pocetku rada fabrika zaposljavala oko 2,2 hiljade radnika, da bi broj zaposlenih 1986. godine dostigao 7,3 hiljade.

Rabrenovic je agenciji Mina-business kazao da je u nekadasnjem najmnogoljudnijem kolektivu u Crnoj Gori, nakon nekoliko privatizacija, broj zaposlenih, danas sveden na svega oko 300 radnika.

“U visedecenijskom privrednom zamajcu Crne Gore zaposleni danas primaju zarade koje iznose od 300 do 350 eura, sto je najmanje primanje koje imaju radnici zaposleni u nekoj od evropskih zeljezara”, porucio je Rabrenovic.

Podsjecajuci na nekadasnje vrijeme i obiljezavanje Dana Zeljezare, Rabrenovic je naveo da su tim povodom organizovane svecanosti kojima su prisustvovali predsjednici Opstine i Vlade, na kojima su dijeljene jubilarne nagrade zaposlenima za deset, 20 i 30 godina.

“Planirane su i najavljivane rekordne proizvodnje celika, da bi danas Dan fabrike docekivali u uslovima koji ne prilice nekadasnjem gigantu crne metalurgije. Prosle godine taj datum docekali smo sa sistematizacijom, koja je rezultirala otpustanjem 17 radnika, kao i smanjenim beneficijama po osnovu radnog staza”, rekao je Rabrenovic.

Prema njegovim rijecima, za 50 radnika te beneficije su smanjene sa tri na dva mjeseca na godinu i to zaposlenima na najtezim i najopasnijim radnim mjestima u fabrici, dok je za 38 potpuno ukinuto.

“Ove godine praznik docekujemo sa smanjenjem zarada za deset odsto za period od septembra do januara, ali i sa pitanjem sta nas ocekuje u narednoj godini. Da li ikoga interesuje ima li ova fabrika prosperitet i sta je ceka, iako je jedina koja se bavi proizvodnjom specijalnih celika za alatnu i masinsku industriju, a proizvode plasira na evropsko trziste, uglavnom za kupce u Njemackoj i italiji”, navep je Rabrenovic.

Radnici, kako je dodao, i dalje cekaju odgovor poslovodstva fabrike hoce li im vratiti zarade nakon Nove godine na iznose prije umanjenja ili ce se ponovo opravdati teskim stanjem na trzistu.

“U krugu Zeljezare i dalje stoji zamajac, nekadasnji simbol razvoja, ali i znak koji kazuje o danima kada su radnici mogli da zive od svojih plata, dok ga danas nagriza korozija i svjedok je drugacijeg vremena”, saopstio je Rabrenovic.

Zeljezara je pocela sa radom 8. decembra 1956. godine, kada je poceo da radi njen prvi pogon Hladna valjaonica.

Zeljezara kao drzavno privredno preduzece od opsteg znacaja osnovana je rjesenjem Vlade tadasnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije 16.decembra 1950.godine, a njena izgradnja pocela je u februaru godinu kasnije.

Poslednji pogoni Zeljezare Vucionica i Ljustionica celika zavrseni su deset godina kasnije, kada je fabrika ubiljezila isto toliko godina rada i vec bila glavni snabdjevac kvalitetnim celicima jugoslovenske namjenske inustrije.

Na pocetku rada zaposljavala je 2,22 hiljade radnika, da bi broj zaposlenih dostigao maksimum 1986. godine kada je brojala 7,3 hiljade metalurga i bila, ne samo privredni oslonac Crne Gore, vec i njen najmnogoljudniji kolektiv.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.