POSJETA TORONTU

Uprava za dijasporu zadovoljna je radom crnogorskih udruzenja u Kanadi, i spremni su da im pruze punu podrsku u narednim aktivnostima koje ce biti usmjerene na unaprijedenje saradnje sa maticnom drzavom.

To je saopstio direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrovic tokom posjete nasoj dijaspori u Kanadi. U delegaciji su bili i predsjednik Opstine Bijelo Polje Petar Smolovic i v.d. pomocnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bektesi.

Delegacija se srela sa predstavnicima udruzenja Crnogorsko kulturno drustvo Toronto, kao i sa clanovima Crnogorskog kulturnog udruzenja ,,Vladika Danilo” iz Toronta.

Na sastanku sa predstavnicima CKU “Vladika Danilo” je razgovarano o stanju i prilikama u nasoj dijaspori u Kanadi, aktivnostima Uprave za dijasporu i nacinima da se, uprkos razdaljini, veze i saradnja izmedu maticne drzave i nase dijaspore u Kanadi odrze i ucine kvalitetnijim i sadrzajnijim.

Na kraju susreta predstavnicima udruzenja urucena je Povelja za dugogodisnji angazman na polju unaprijedenja odnosa i saradnje Crne Gore sa svojom dijasporom u Kanadi.

Crnogorsko kulturno drustvo Toronto je ovom prilikom organizovalo i posebno druzenje kojem je prisustvovalo stotinjak clanova, a na kojem je predstavljen cjelokupni rad udruzenja od njegovog osnivanja davne 1971. godine, do danas.

Gradonacelnik Bijelog Polja je istakao znacaj dijaspore za Crnu Goru i Bijelo Polje koje ima veliku dijasporu.

Takode je govorio o razvojnim planovima Bijelog Polja i kao turisticke destinacije ali i investicione zone koja moze biti zanimljiva i za dijasporu.

Mitrovic je urucio povelju Crnogorskom kulturnom drustvu Toronto, za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja i jacanja saradnje maticne drzave sa svojom dijasporom u Kanadi.

Zahvaljujuci se u ime svih clanova drustva na dodijeljenom priznanju, predsjednik CKD Toronto Zoran Raicevic je istakao vaznost dobrih relacija i veza koje drustvo ima sa Upravom za dijasporu u kojoj imaju podrsku i razumijevanje za sva pitanja od interesa za svoje clanstvo.

“Povelje, kao najvece priznanje koje dodjeljuje Uprava, dodijeljene su i osnivacima Crnogorskog kulturnog drustva Toronto – Branku Aleksicu i Vojislavu Rasovicu (posthumno), dok su zahvalnice dodijeljene Veselinu Radulovicu i Donu Ivanovicu”, saopsteno je iz Uprave.
U okviru posjete Torontu delegacija se sastala i sa Antonelom Arhin (Krstovic), zamjenicom sefa katedre za proucavanje fenomena dijaspore na Univerzitetu u Torontu, ciji su korijeni iz Crne Gore.

Sa profesoricom Arhin dogovorena je konkretna saradnja u dijelu priblizavanja crnogorskoj strucnoj i naucnoj javnosti kompleksnog fenomena dijaspore, te narocito pravcima i mogucnostima uspjesnog angazmana nase dijaspore u buducem razvoju Crne Gore.

“Takode je razgovarano i o modalitetima saradnje i razmjene studenata izmedu kanadskih i crnogorskih univerziteta. Delegacija se tokom boravka u Torontu susrela i sa pocasnim konzulom Crne Gore u Kanadi Daglasom Eliotom koji u svom svakodnevnom radu pridaje izuzetan znacaj i radu i saradnji sa nasom dijasporom na citavom sjeverno-americkom kontinentu”, zakljucuje se u saopstenju Uprave za dijasporu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.