GLASANJE U CETVRTAK

Britanci ce za tri dana glasati na izborima koji ce odrediti ne samo ko ce u narednom periodu upravljati Velikom Britanijom vec i kako ce, a mozda i da li ce, zemlja napustiti EU.

zDok politicke partije pokusavaju da pridobiju na svoju stranu neodlucne birace, evo nekih brojki oko kojih ce se vrtjeti izbori.

Pravo glasa na izborima za 650 poslanickih mjesta ima oko 46 miliona Britanaca. Partija koja osvoji apsolutnu vecinu formira vladu a njen lider postaje premijer. Ako nijedna stranka ne osvoji dovoljan broj poslanickih mjesta, ona koja ih ima najvise moze pokusati da formira manjinsku vladu ili koaliciju s nekom drugom partijom.

Vladajuci konzervativci su u trenutku raspisivanja izbora imali 298 poslanika, sto znaci da im je za vecinu falilo vise od 20. Gubitak vecine nakon devet godina vlasti konzervativaca doveo je do toga da premijer Boris Dzonson nije imao uspeha u usvajanju mera potrebnih za istupanje iz EU. Dzonson tvrdi da ce u slucaju pobede “sprovesti Bregzit u delo”.

Opozicioni laburisti su raspustanje parlamenta docekali s 243 poslanika, a kampanju su vodili na guranju Bregzita u drugi plan i fokusirajuci se na vecu potrosnju na zdravstvo, obrazovanje i socijalna davanja, nacionalizaciju nekih kljucnih industrija i komunalnih usluga, kao i obecanje da ce svi Britanci dobiti besplatan pristup internetu.

Proevropske opozicione partije, Liberalne demokrate, Zeleni i velska stranka Plejd kamri, udruzile su se zarad taktickog glasanja i nece se nadmetati jedni protiv drugih u desetinama izbornih jedinica kako bi pobjedu proevropskih kandidata ucinili izvjesnijom. Skotska nacionalna partija (SNP), s 35 poslanika treca po snazi u dosadasnjem sazivu, nije dio takozvanog “Saveza za ostanak” (Remain Alliance) iako se protivi Bregzitu.

Nedavno formirana Partija Bregzita nije imala predstavnike u parlamentu, a svoju zelju da se iz EU istupi bez sporazuma o uslovima razlaza pokusace da ispuni povlacenjem svojih kandidata iz preko 300 izbornih jedinica u kojima su 2017. pobijedili konzervativci.

Prema za sada vazecem rasporedu, Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 31. januara 2020, odnosno za 53 dana.

Izbori u Velikoj Britaniji se obicno odrzavaju na proljece, kada je vrijeme ljepse. Posljednji izbori u decembru su odrzani prije 96 godina.

Bregzit i neka druga pitanja su do te mjere zatrovali politicku atmosferu da je vise od 70 poslanika odustalo od kandidature za reizbor. Politicari, bilo pristalice ili protivnici Bregzita, nalazili su se na meti uvreda i prijetnji. Medu onima koji su odustali od kandidature su mnogi umjereni i proevropski konzervativci, laburisticki poslanici koji tvrde da se rukovodstvo njihove stranke ne bori protiv antisemitizma i vise videnijih poslanica koje su takode dobijale brojne uvrede.

Partije koje se nadmecu u svim izbornim jedinicama na kampanju mogu da potrose najvise 19,5 miliona funti, sto je oko 30.000 funti po izbornoj jedinici.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.