31. JULA

Dani dijaspore bice odrzani u Bijelom Polju 31. jula naredne godine. U Kulturnom centru Rumija u Cikagu odrzan je veliki susret dijaspore, kome su prisustvovali direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrovic, predsjednici opstina Bar i Bijelo Polje, Dusan Raicevic i Petar Smolovic, te pomocnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bektesi.

Skup je otvorio predsjednik udruzenja Senad Perazic, koji je rekao da je rijec o jednom od najorganizovanijih udruzenja u dijaspori koje od svog osnivanja 1995. godine realizuje brojne projekte i aktivnosti.

On je istakao i dobru saradnju i komunikaciju koju “Rumija” ima sa Upravom za dijasporu, koja je i preko nagrade za filantropiju ISKRA i preko drzavne nagrade za dobrocinstvo koja im je dodijeljena ove godine, prepoznala i vrednovala zasluge KC “Rumija”.

Mitrovic je u obracanju istakao da u Upravi za dijasporu cijene i vrednuju rezultate “koje ostvaruju nasa udruzenja u svijetu, a svoje aktivnosti i projekte prilagodavamo potrebama i interesima nase dijaspore”.

On je posebno ukazao na projekte koje Uprava realizuje, a medu kojima su javni konkurs za sufinansiranje programa i projekata organizacija dijaspore, projekti usmjereni na mlade narastaje poput Ljetnje skola jezika i kulture “Crna Gora moja postojbina” koja se organizuje u Crnoj Gori svake godine, do online kursa jezika sa audio primjerima izgovora rijeci, i prevodom na engleski, spanski, turski i albanski jezik.

Mitrovic je najavio da Uprava u saradnji sa Zavodom za skolstvo trenutno radi na izradi posebnih programa za organizaciju dopunske nastave u opstinama koje karakterise veliki broj iseljenika, poput Petnjice, Gusinja, Bara, Bijelog Polja, Berana i dr.

Mitrovic je takode najavio odrzavanje cetvrte po redu manifestacije Dani dijaspore, koja ce se odrzati u Bijelom Polju 31. jula 2020. godine.

Predsjednik Opstine Bijelo Polje Petar Smolovic istakao je da i Bijelo Polje poput Bara ima brojnu i dobro organizovanu dijasporu koja nikada ne zaboravlja svoj zavicaj.

Naveo je planove ove opstine da radi na umrezavanju i boljem povezivanju sa svojom dijasporom sirom svijeta koju vidi kao svoju razvojnu sansu ne samo u dijelu mogucih investicija, vec i u dijelu prenosa znanja i iskustva koji posjeduje.

Smolovic je govorio i o projektima koje ova opstina realizuje, od kojih su najvazniji Dalovica pecina i ski centar Bjelasica. Naglasavajuci da Vlada Crne Gore intenzivno radi na razvoju sjevera, te da ce sami auto put promijeniti sjever i znacajno doprinijeti njegovom brzem razvoju.

Predsjednik Opstine Bar Dusan Raicevic je pozdravljajuci prisutne ukazao na punu otvorenost lokalne uprave za potrebe gradana, te narocito istakao vaznost dijaspore u dosadasnjem, ali i buducem razvoju ove opstine.

On je kazao i da ce Opstina Bar u saradnji sa Ministarstvom prosvjete rekonstruisati sportsku skolsku salu Gimnazije ,,Niko Rolovic” i Ekonomsko-ugostiteljske skole u Baru, te da su po istom modelu stvoreni preduslovi za izgradnju sportske sale OS ,,Mrkojevici”, Opstina je, kazao je Raicevic, postujuci inicijativu koja je dosla bas od KC “Rumija”, u budzetu za narednu godinu za ovu svrhu izdvojila 150.000 eura. On je takode najavio rekonstrukciju putnog pravaca Virpazar -Biskupada preko Sutormana, a koja ce donijeti novu perspektivu Crmnici i Mrkojevicima.

Nakon pozdravnih govora druzenje je nastavljeno uz razgovor, a najvise pitanja odnosilo se na lokalne teme barske opstine odakle potice najveci dio clanstva ovog udruzenja.

Kulturni centar “Rumija” osnovan je 1995.godine u Cikagu. Drustvo okuplja oko 150 porodica iz barske opstine, uglavnom iz Mrkojevica.

Punih cetvrt vijeka ovo udruzenje uspjesno radi na ocuvanju i njegovanju kulturnog i jezickog identiteta, a u svakom trenutku spremno je da pomogne svoj zavicaj. Drustvo je organizovalo brojne humanitarne akcije, ali i potpomoglo infrastruktune projekte u svom Baru i Crnoj Gori.

Imaju svoje prostorije u kojima se okupljaju i u kojima odrzavaju susrete raznim povodima, donatorske veceri, kurseve jezika za mlade generacije. Odnedavno u prostorijama ovog udruzenja smjesten je i pocasni konzulat Crne Gore u Cikagu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.