SEHOVIC PORUCIO

Ministar prosvjete Damir Sehovic kazao je da rezultati u oblasti srednjeg strucnog obrazovanja pokazuju da smo kao drustvo sazreli i ne trazimo vise lazni prestiz u zanimanjima, vec da prestiz treba traziti u nacinu na koji se neki posao obavlja.

Sehovic je to porucio otvarajuci konferenciju “Strucno obrazovanje – pregled, perspektive razvoja i izazovi” u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

,,Ocigledni rezultati koje smo postigli u oblasti srednjeg strucnog obrazovanja pokazuju da smo kao drustvo sazreli i ne trazimo vise lazni prestiz u zanimanjima koja ne volimo, kojima nijesmo skloni, niti se mozemo zaposliti sa njima. Cijenim da smo svi razumjeli da prestiz treba traziti u nacinu na koji se neki posao obavlja, i ta nasa kratka i jasna poruka naisla je na podrsku”, kazao je on.

On je rekao da ce u narednoj godini za strucno obrazovanje biti izdvojeno oko 4.5 miliona eura, od cega oko 2 miliona za opremu u srednjim strucnim skolama, a 2.5 miliona eura za obnovu infrastrukture ovih skola, sto ce dodatno unaprijediti kvalitet srednjeg strucnog obrazovanja koji je podignut na veci nivo u posljednje tri godine.

Podsjetio je da je strucno obrazovanje imalo prioritetno mjesto u svim reformskim aktivnostima koje je Ministarstvo prosvjete realizovalo od 2017. godine.

,,Strukturna neuskladenost izmedu ponude i traznje na trzistu rada, nedovoljno zastupljena prakticna nastava, a samim tim i smanjene sanse za zaposlenje, samo su neki od razloga koji su nas motivisali da ulazemo u srednje strucno obrazovanje.

Obnovili smo dio opreme, za sta smo u prosloj godini izdvojili 350.000 eura, ozivjeli smo model dualnog obrazovanja, ponudili stipendije za deficitarne kvalifikacije, te sprovodili kampanje koje su imale za cilj popularizaciju srednjeg strucnog obrazovanja. I rezultat nije izostao. Razbili smo predrasude i povecali interesovanje za srednje strucne skole, te danas imamo i najbolje ucenike medu polaznicima strucnih skola”, poucio je Sehovic.

On je rekao da se pozitivni efekti u srednjem strucnom obrazovanju ogledaju i u cinjenici da danas imamo tri puta vise ucenika na trecem stepenu, u odnosu na nekoliko godina ranije. Posebno dobri rezultati, kako je istakao, vide se u dualnom obrazovanju.

,,Ozivljavanje modela dualnog obrazovanja, na sta smo posebno ponosni, donijelo je saradnju sa 250 poslodavaca kod kojih prakticni dio nastave pohada oko 800 ucenika. Zadovoljstvo mi je da istaknem da je 60% ucenika iz dualnog sistema obrazovanja ostalo da radi kod poslodavca, sto je izuzetan uspijeh”, porucio je ministar.

Iako je postignut ocigledan uspijeh u ovoj oblasti, kako je istakao Sehovic, Ministarstvo ce nastaviti da radi na daljem unapredenju kvaliteta srednjeg strucnog obrazovanja.

,,Uvjeren sam da ce tome dati doprinos i danasnja konferecija, ciji zakljucci ce biti koristan input za sistem obrazovanja za dalje korake ka unapredenju strucnog obrazovanja”, kazao je on.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momcilo Radulovic pohvalio je postignuca Ministarstva prosvjete u dijelu strucnog obrazovanja, ocijenivsi da su nas reformske aktivnosti i sve ulozeno u strucno obrazovanje priblizili evropskim sistemima obrazovanja. On je predstavio publikaciju ,,Strucno obrazovanje i cjelozivotno ucenje u Crnoj Gori”, koja je svojevrsna analiza ove oblasti od strane tima autora na celu sa gospodinom Radulovicem.

Istakao je da je u fokusu danasnje konferencije snaznije ukljucivanje mladih u evropske procese, znanje o kljucnim kompentencijama i vjestinama neophodnim za profesionalni razvoj mladih kao i dostupnije informacije o perspektivama i mogucnostima za mlade kroz strucno obrazovanje i cjelozivotno ucenje.

Konferencija je okupila relevantne predstavnike institucija, organizacija, strucnjake iz oblasti strucnog obrazovanja i cjelozivotnog ucenja. Gosti konferencije bili su i eksperti iz oblasti strucnog obrazovanja iz regiona, a poseban akcenat stavljen je na regionalna iskustva i prakse zemalja EU u oblasti strucnog obrazovanja.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Milatović: Odluka Vrhovnog suda nezapamćena zloupotreba
  on 22/07/2024 at 17:53

  Odluka Vrhovnog suda o produženju pritvora Zoranu Lazoviću koju su donijele sudije Vesna Vučković, Ana Vuković i Marijana Pavićević nezapamćena je zloupotreba službenog položaja koja je očigledno politički motivisana, smatra poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Sonja Milatović.

 • Milatović PES-u: Dosade dosadne
  on 22/07/2024 at 17:27

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović reagovao je nakon što su iz Pokreta Evropa sad danas kazali da kad nije uspio na državnom nivou, Milatović je odlučio da sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ruši vlast u Podgorici. Predsjednik je reagujući na njihovo saopštenje napisao "dosade dosadne".

 • "Ulazak Bošnjačke stranke u 44. Vladu neće donijeti napredak nikom"
  on 22/07/2024 at 17:04

  Ulazak Bošnjačke stranke u 44. Vladu Crne Gore, ako je uopšte možemo tako zvati, jer ona suštinski predstavlja jednu antidržavnu, namjerno ne kažem anticrnogorsku, jer ona kao takva je jednako i antibošnjačka, antialbanska ali i antisrpska, neće donijeti napredak nikom, bez obzira na vjeru i naciju. Donijeće samo zadovoljenja pojedinačnih političkih i nekih drugih apetita, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije i predsjednik OO Bijelo Polje Adnan Striković.

 • Finansiraće 145 projekta u okviru šest oblasti
  on 22/07/2024 at 16:50

  Kroz svoj rad, djelovanje i predanost, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, s aspekta svojih nadležnosti, nastoji da omogući da svi građani i građanke, bez obzira na bilo koju svoju posebnost, uživaju u potpunosti svoja zagarantovana prava i slobode, saopšteno je iz tog resora. Iz tog razloga, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka naglasio je važnost uspješne saradnje sa civilnim sektorom jer, kako je kazao, svako sa aspekta svog djelovanja može dati značajan doprinos kako bi se oblast ljudskih prava u kontinuitetu unapređivala.

 • BS odlučuje o mogućem ulasku u Vladu, počela sjednica
  on 22/07/2024 at 16:36

  Sjednica Glavnog odbora Bošnjačke stranke, na kojoj će se odlučivati o mogućem ulasku te partije u Vladu, počela je danas u Rožajama.

 • Posljednji put kada je predsjednik SAD odlučio da ne traži drugi mandat
  on 22/07/2024 at 16:27

  Predsjednik SAD Džo Bajden je prvi predsjednik u više od jedne generacije koji je odlučio da se ne kandiduje za drugi mandat.

 • "Izvjesno da će građani Podgorice vrlo brzo na birališta"
  on 22/07/2024 at 16:01

  Odbornici Evropskog saveza u Skupštini Glavnog grada poručili su da je izvjesno da će građani Podgorice vrlo brzo na birališta, te da će dati svoj sud o tome kako je ko radio u prethodnih godinu i nešto dana.

 • "Spajić sjutra i zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić"
  on 22/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović oglasio se povodom sjutrašnje sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će, kako je najavljeno, doći do rekonstrukcije Vlade. Vujović je saopštio da Spajić sjutra i "zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić".

 • Imena kandidata za ministre nakon sjednica stranačkih organa
  on 22/07/2024 at 14:56

  Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine da vjeruje da će nakon današnje sjednica stranačkih organa svih partija većine imati imena novih ministara, odnosno kandidata za ministre.

 • Đurović: Vlada će vjerovatno imati podršku više od 50 poslanika
  on 22/07/2024 at 14:55

  O dugo najavljivanoj rekonstrukciji Vlade raspravljaće se sjutra na sjednici Skupštine u okviru tačke izbori i imenovanja, a to je Radiju Crne Gore potvrdio ministar Vladimir Joković.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.