RAONIC VJERUJE

I pored toga sto je rok za zavrsetak rada Odbora za izborne reforme bio realno postavljen i sto su za njegovo postovanje bili potrebni ozbiljnost i posvecenost kvalitetnom radu, sada je neizvjesno da li ce ovaj obimni posao biti na vrijeme zavrsen, ocijenio je predsjednik Gradanske alijanse Boris Raonic i dodao da bi trebalo ukljuciti konsultante iz medunarodnih organizacija.

Raonic je za Dnevne novine kazao da nije problem samo razlicitost gledanja na rad Odbora politickih partija koje u njemu participiraju, vec i to sto se radi na stetu dijaloga.

“Odbor ce tesko zavrsiti svoj posao, ne zbog jaza medu ucesnicima, nego zbog fingiranog jaza i zelje da se promovisu svoje partijske, ideje, na stetu dijaloga i kompromisa”, kaze Raonic.

On je ocijenio da je u rad Odbora potrebno ukljuciti konsultante iz medunarodnih organizacija, dobro izanalizirati sve modele, kako bi se prvih nekoliko mjeseci sljedece godine posvetili implementiranju tih rjesenja.

“Sada je veoma vazno da Evropska unija, koja je zapocela ovaj proces i svo vrijeme bila po strani, da dodatni impuls procesu, jer ne vidim kako bi mogli da organizujemo fer izborni proces, bez novog zakonodavnog okvira”, istice predsjednik Gradanske alijanse.

Raonic istice da, nekada, novi predlozi i nove ideje samo stete procesu koji tece u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

Radulovic: Vise politike nego prava

“Na zalost, neke partije su vise fokusirane na to kako da prikazu sve ovo kao uspjeh i zadrze radikalnu retoriku, nego doprinesu procesu u koji su usli”, tvrdi on.

I predsjednik Udruzenja pravnika Branislav Radulovic smatra da u nekim predlozima clanova Odbora ima vise politike nego prava.

Jedan od takvih predloga je bio i kada su Demokratska Crna Gora, Demos i nezavisni poslanik Nedjeljko Rudovic trazili da se zakaze sjednica Odbora na kojoj bi tema bila utvrdivanje roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva.

“Kodifikacije su najslozeniji pravni zahvati u jednom pravnom sistemu i oni pretpostavljaju da postoji set zakona koje treba objediniti u jedinstven tekst i njihovo sredivanje i unosenje u jedinstveno sistematsko odijelo zahtijeva, prije svega, vrijeme, ali i pretpostavku da postoje tekstovi koji se kodifikuju”, kaze Radulovic.

Sto ce reci da postoje tekstovi koji su usaglaseni. Ovaj termin ovih dana je prisutan na nasoj politickoj sceni. Izgleda da je i samo nama svojstven.

Kodifikacija nepoznata u regionu

“Koliko je meni poznato ne postoji kodifikacija izbornog zakonodavstva uradena u regionu, pa cak i u drzavama Evropske unije. Jedan od preduslova za kodifikaciju jeste da su usvojeni tekstovi zakona, odnosno da postoji puna saglasnost o sadrzaju teksta zakona, s obzirom da se oni trebaju usaglasiti do kraja godine, da bi u iducoj izbornoj godini bio sproveden izborni postupak po novoj legislative mi sad imamo ozbiljan problem za kodifikaciju, dakle nema usaglasenih tekstova koje bi trebalo kodifikovati”, kaze Radulovic.

Zbog svega Radulovic nema dilema kako sve ove poruke treba citati.

“Mislim da ovdje je vise elemenat politickog citanja nekog zahtjeva, nego sto je pravno poimanje i razumijevanje pojma instituta Kodifikacije. Ako posmatramo odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva ona tretira i Zakon o izboru odbornika i poslanika, Zakon o birackom spisku, Zakon o finansiranju politickih stranaka koje jeste zaista i zakonodavstvo u uzem smislu, ali tu su i Zakon o licnoj karti, Zakon o registrima prebivalista i boravista, Zakon o crnogorskom drzavljanstvu, Zakon o medijima, koji po prirodi stvari ne mogu se naci u jedinstvenom pravnom tekstu”, jasan je Radulovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.