NVO GREEN HOME

NVO Green Home je danas podnijela Vrhovnom drzavnom tuzilastvu krivicnu prijavu protiv sluzbenih lica iz Opstine Bijelo Polje, zbog sumnje da su, kako su istakli, kao saizvrsioci, izvrsili krivicno djelo zloupotreba sluzbenog polozaja u sticaju sa krivicnim djelima zagadenje zivotne sredine.

“Nevedene sluzbe su zanemarujuci pozitivne pravne propise, misljenja strucnih drzavnih institucija za zastitu prirode, gradana Lijeske i Bijelog Polja, omogucili realizaciju namjere izmjene hidroloske slike rijeke, gradnje kaptaze na vodoizvoristu pitke vode odakle domacinstva cijevima odvode vodu za pice, ali i ostecena biljnog i zivotinjskog svijeta vodotoka i sire okoline u kojoj je smjesten planirani park prirode (PUP 2014, Bijelo Polje) Kanjon rijeke Stozernice”, navodi se u saopstenju NVO Green Home.

Iz NVO Green home navode da Sekretarijat za ruralni i odrzivi razvoj svjesno prikriva cinjenicu da se sa mjesta za vodosnabdijevanje mjestana Lijeske planira kaptiranje pijace vode za potrebe mHE “Ljestanica” kako bi izbjegao krsenje cl. 47 stav 1 i 3 Zakona o vodama, u kojim se navodi da koriscenje voda za snabdijevanje stanovnistva vodom za pice i napajanje stoke ima prioritet nad koriscenjem voda za ostale namjene te da vode koje se koriste ili su namijenjene za vodosnabdijevanje ne mogu se koristiti za druge namjene na nacin koji bi nepovoljno uticao na potrebnu kolicinu i svojstva vode za vodosnabdijevanje.

“Sam premijer Crne Gore je rekao da je vidio slike Ljestanice i iznenadio se da ovakvu rijeku neko planira da ubaci u cijevi. Izjavio je i da ce se raskinuti ugovori u onim slucajevima gdje razvoj malih hidroelektrana ne unapreduje kvalitet zivota i razvoj lokalnih zajednica, te da ce vlada u narednom periodu, osim na 6 HE, zauzeti stav i u odnosu na ostale projekte koje imaju slicne probleme. Po ovim pitanjima Ljestanica nije drugacija od Bukovice, Komaracke, Duricke, Bistrice i ostalih rijeka na kojima je bila planirana izgradnja malih hidroelektrana. Zapravo Ljestanica predstavlja najkriticniji slucaj destruktivnog djelovanja prema lokalnim zajednicama, jer ukoliko bi se dozvolila izgradnja mHE “Ljestanica, ovo ce biti prvi slucaj u Crnoj Gori da se bezakonjem mjestanima oduzme voda za pice”, navodi se u saopstenju.

Oni u saopstenju navode da ce o nezadovoljstvu i otporu gradana za izgradnju mHE Ljestanica, govoriti i gradani okupljeni na protestnom skupu, zakazanom 17.12.2019. godine u 10h.

Iz NVO Green Home su podsjetili da je 150 potpisa prikupljeno protiv izgradnje te hidroelektrane od strane mjestana Lijeske, 600 potpisa gradana Bijelog Polja upucenih presjedniku Opstine Bijelo Polje, kao i tuzbe mjestana za radi ponistaja odluke o eksproprijaciji nepokretnosti zemljista i podnijeta inicijativa Ustavnom sudu za pokretanje postupka za ocjenu saglasnosti sa Ustavom i zakonom odluke o donosenju Lokalne studije lokacije mHE “Ljestanica”.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.