MITROVIC SAOPSTIO

Crnogorska Uprava za dijasporu aktivnosti i projekte prilagodava potrebama i interesima dijaspore i cijeni i vrednuje rezultate udruzenja u svijetu, rekao je direktor Uprave Predrag Mitrovic.

Iz Uprave su kazali da je u Cikagu u prostorijama Kulturnog centra “Rumija” odrzan veliki susret dijaspore kome su prisustvovali Mitrovic, predsjednici opstine Bar i Bijelo Polje Dusan Raicevic i Petar Smolovic i pomocnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bektesi.

U ime Kulturnog centra “Rumija”, predsjednik udruzenja Senad Perazic naglasio da se radi o jednom od najorganizovanijih udruzenja u dijaspori koje od svog osnivanja 1995. godine realizuje brojne projekte i aktivnosti.

On je istakao i dobru saradnju i komunikaciju koju “Rumija” ima sa Upravom za dijasporu, koja je i preko nagrade za filantropiju ISKRA i preko drzavne nagrade za dobrocinstvo koja im je dodijeljena ove godine, prepoznala i vrednovala zasluge KC “Rumija”.

Isticuci veliku zainteresovanost dijaspore iz Cikaga za privredna ulaganja u svoj zavicaj, opstinu Bar, Perazic je sugerisao osmisljavanje posebnih mogucnosti i beneficija za ulaganja dijaspore.

Mitrovic je istakao da je zadovoljan saradnjom Uprave sa udruzenjem “Rumija”, koje je i u dijaspori i matici poznato i priznato po svojim rezultatima.

On je najavio da Uprava u saradnji sa Zavodom za skolstvo trenutno izraduje poseban programa za organizaciju dopunske nastave u opstinama koje karakterise veliki broj iseljenika, poput Petnjice, Gusinja, Bara, Bijelog Polja, Berana.

Smolovic i naveo da Bijelo Polje planira da radi na umrezavanju i boljem povezivanju sa dijasporom sirom svijeta koju vidi kao svoju razvojnu sansu ne samo u dijelu mogucih investicija, vec i prenosa znanja i iskustva koji posjeduje,

Raicevic je ukazao na punu otvorenost lokalne uprave za potrebe gradana i istakao vaznost dijaspore u dosadasnjem, ali i buducem razvoju ove opstine.

Kulturni centar “Rumija” osnovan je 1995.godine u Cikagu. Drustvo okuplja oko 150 porodica iz barske opstine, uglavnom iz Mrkojevica.

Punih cetvrt vijeka ovo udruzenje uspjesno radi na ocuvanju i njegovanju kulturnog i jezickog identiteta, a u svakom trenutku spremno je da pomogne svoj zavicaj.

Drustvo je organizovalo brojne humanitarne akcije, ali i potpomoglo infrastruktune projekte u svom Baru i Crnoj Gori.

Imaju prostorije u kojima se okupljaju i u kojima odrzavaju susrete raznim povodima, donatorske veceri, kurseve jezika za mlade generacije. U prostorijama ovog udruzenja smjesten je i pocasni konzulat Crne Gore u Cikagu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.