ZVANICNICI SAD

Vasington post objavio je insajderske detalje o tome sta je, kako je navedeno, poslo po zlu u najduzem oruzanom sukobu u istoriji SAD – u Avganistanu.

Za skoro dvije decenije rata u Avganistanu, lideri SAD su neprestano ponavljali: Napredujemo. Nijesu napredovali, pise list, pokazuju dokumenti iz vlade. I lideri su to dobro znali, prenosi B92.

Povjerljivi vladini dokumenti koje je priukupio Vasington post pokazuju da visoki zvanicnici SAD nijesu govorili istinu o ratu u Avganistanu tokom 18-godisnje kampanje, dajuci “ruzicaste” izjave, za koje su znali da su lazne i skrivajuci dokaze da je rat postao siguran poraz.

Dokumetni su prikupljeni kao federalni projekat istrazivanja kljucnih gresaka u najduzem oruzanom sukobu u istoriji SAD. Oni ukljucuju vise od 2.000 stranica neobjavljenih interjvua s ljudima koji su imali direktno ucesce u ratu, od generala do diplomata i humanitarnih radnika, kao i avganistanskih zvanicnika.

Vlada SAD pokusala je da sakrije identitete vecine iz tih intervjua. Vasington post pobijedio je na sudu poslije tri godine zahvaljujuci ustavu.

“Bili smo liseni fundamentalnog razumijevanja Avganistana – nijesmo imali ideju sta radimo”, rekao je 2015. u tim intervjuima Daglas Lut, general vojske koji je sluzio u Avganistanu, za vrijeme Busa i Obame.

“Da su Amerikanci znali velicinu ove disfunkcionalnosti… Izgubljeno je 2.400 zivota”, odao je Lut, okrivljujuci za smrt vojnog osoblja birokratiju Kongresa, Pentagona i Stejt departmenta.

Od 2001. godine vise od 775.000 americkih vojnika poslato je u Avganistan, mnogi u vise navrata. Od toga 2.300 je poginulo i 20.589 je ranjeno, prema podacima Ministarstva odbrane.

U intervjuima sluzbeniika razlicitih statusa provlaci se da tri predsjednika – Dzordz Bus, Barak Obama i Donald Tramp, koji s njihovim vojnim komandantima nijesu uspjeli da sprovedu svoja obecanja o pobjedi u Avganistanu.

Mnogi su intervjuisani s pretpostavkom da njihove izjave nece postati javne i otvoreno su govorili da su ratne strategije bile pune fatalnih gresaka i da je Vasington potrosio ogromne sume novca pokusavajuci da preobrazi Avganistan u modernu naciju.

Istice se da je vlada SAD bila neuspjesna u pokusajima da iskorijeni korupciju, izgradi kompetentnu vojsku Avganistana i sprijeci trgovinu opijumom.

Potrosena suma novca je ogromna, navodi Vasington post. Od 2001. godine Ministarstvo odbrane, Stejt department i Americka agencija za medunarodni razvoj potrosili su izmedu 934 i 978 milijardi dolara, prema procjeni Neta Kraforda, profesora politickih nauka na Univerzitetu Braun.

U to nije uracunat novac potrosen na djelovanje CIA i Odjeljenja za veterane, koje je odgovorno za medicinsku pomoc ranjenim veteranima.

“Kako smo potrosili bilion dolara? Nakon ubistva Osame bin Ladena rekao sam da nam se on vjerovatno smije u grobu zbog novca koji smo potrosili na Avganistan”, rekao je Dzefri Igers, penzionisani marinac i sluzbenik Bijele kuce Busa i Obame.

Dokumenti koje je prikupio americki list takode pokazuju dugu listu kontradiktornih javnih izjava americkih predsjednika, vojnih zapovednika i diplomata koji su iz godine u godinu uvjeravali Amerikance da napreduju u Avganistanu i da je rat vrijedan ratovanja.

Neki od njih pokazuju da eksplicitne i uporne napore vlade SAD da namjerno obmanjuju javnost. I statistike su mijenjane.

Intervjue je radila federalna agencija Dzona Sopka, kancelarija specijalnog inspektora za rekonstrukciju desavanja u Avganistanu, poznata kao SIGAR, koju je osnovao Kongres 2008. godine radi istrage prevare u ratnoj zoni.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.