UP I SAVJET ZA KONTROLU

Policija ja u slucaju napada na novinara Dana Vladimira Otasevica postupila blagovremeno i profesionalno, ocijenjeno je na sastanku njenog direktora Veselina Veljovica sa clanovima Savjeta za gradansku kontrolu rada policije.

Veljovic je danas primio predsjednika i clanove Savjeta Aleksandra Zekovica, Drazena Cerovica, Zorana Celebica i Vladimira Dobricanina.
Kako je saopsteno, detaljno je razgovarano o bezbjednosti novinara u Crnoj Gori.

,,Diskutovan je slucaj novinara Otasevica i konstatovano blagovremeno i profesionalno postupanje policije”, navodi se u zajednickom saopstenju Uprave policije i Savjeta.

U odnosu na slucaj novinarke Vijesti Olivere Lakic, kako se dodaje, saopsteno je da je intenzivna komunikacija sa tuzilastvom, svakodnevna provjera dokaza i da se u razumnom roku ocekuje podizanje optuznice.

,,Uprava policije je u svom radu kao jedan od prioriteta opredijelila bezbjednost i zastitu novinara, pa se shodno tome preduzimaju brojne aktivnosti u sprjecavanju svih oblika narusavanja slobode izrazavanja a sve u cilju omogucavanja nesmetanog obavljanja novinarskog poziva u Crnoj Gori”, istice se u saopstenju.

Navodi se da je Uprava policije prepoznala i afirmativno se odnosi prema naporima Savjeta da uzme u rad i provjeri sve prigovore javnosti u vezi sa policijskom praksom, kulturom, integritetom i primjenom policijskih ovlascenja.

Saradnja policije i gradanskog nadzora na visokom nivou

Kako je ocijenjeno, medusobna saradnja i komunikacija policije i gradanskog nadzora nad radom policije je znacajno poboljsana i na visokom je nivou.

,,Policija vise nema odbrambeni i emotivni stav prema stavovima koji dolaze iz redova zastitnika ljudskih prava i pokazuje otvorenost prema konstruktivnim kritikama i promjenama”, naglasava se u saopstenju.

Veljovic je osudio svaki primjer policijskog zlostavljanja i najavio odgovarajuce sankcije.

Rukovodstvo policije i Savjeta pozvalo je sluzbenike policije da prijavljuju kolege koji nijesu dostojni za policijski posao.

Iz Uprave i Savjeta su kazali da je zajednicki prepoznata vaznost potrebe da se neprofesionalno postupanje u policiji registruje i blagovremeno sankcionise i da prestanu pojedinacni primjeri priznavanja zlostavljanja gradana u postupcima izvan policije jer degradiraju uspostavljeni sistem odgovornosti.

Savjet je ocijenio da je znacajno unaprijedeno postupanje policije i da je primjena policijskih ovlascenja u ovoj godini protekla profesionalno i bez ozbiljnijih krsenja ljudskih prava.

,,Pojedinacni primjeri prekoracenja ovlascenja i neprofesionalnog ponasanja kao i odstupanja od etickih vrijednosti su blagovremeno identifikovani, istrazeni i uspostavljena je odgovarajuca saradnja sa nadleznim tuzilastvom. To je bitno drugacije stanje i postupanje u odnosu na ranije godine”, navodi se u saopstenju.

Rukovodstvo UP sprovodi ozbiljne reforme

Savjet je konstatovao da aktuelno rukovodstvo Uprave policije sprovodi ozbiljne reforme ciji je cilj da se policija ucini efikasnim servisom, da se unaprijedi ukupna odgovornost i uspjesno odgovori na potrebe gradana i savremenog drustva.

Prema ocjenama Savjeta, Veljovic je pokazao kompetenciju da razvojno upravlja policijskom organizacijom jacajuci rezultate i odgovornost uz prevenciju nepozeljnih ponasanja i pristup uvazavanja prema gradanima.

Kako je saopsteno, ove godine nije zabiljezen nijedan slucaj nezakonitog ponasanja policijskih sluzbenika prema gradanima lisenim slobode u toku prevoza do sluzbenih prostorija.

Navodi se da je, uvazavajuci preporuke Evropskog komiteta za sprjecavanje mucenja i necovjecnog ili ponizavajuceg postupanja ili kaznjavanja (CPT), Savjeta i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, Uprava policije danas objavila da je obustavljeno dalje koriscenje prostorija za zadrzavanje u Odjeljenju bezbjednosti Tivat.

,,Uprava policije cini sve sto je u njenim mogucnostima da postuje standarde o uslovima boravka u takozvanom policijskom pritvoru”, istice se u saopstenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.