SNP

Socijalisticka narodna partija Crne Gore pozdravlja pozitivne novine u Prijedlogu zakona o radu koje se odnose na zene i trudnice. Iz SNP-a navode da ce na taj nacin, ono sto su godinama predlagali, konacno dobiti zakonsku formu.

Socijalisticka narodna partija izrazila je zadovoljstvo sto je predlozenim rjesenjima napravljen veliki iskorak u pravcu zastite zene u vezi sa trudnocom i porodajem, kao i u pogledu pomirenja profesionalnih i porodicnih obaveza.

“Samo zasticena i jaka zena moze biti stub porodice i cinilac bez kojeg su zdrava zajednica i drustvo nezamislivi”, naveli su oni.

U SNP-u isticu da je novim zakonskim rjesenjima propisano da poslodavac ne moze otkazati ugovor o radu zaposlenoj zeni zbog trudnoce, a ukoliko je otkaz posljedica nepostovanja radnih obaveza, tada ce biti duzan da detaljno obrazlozi razloge.

“Vazna odredba je i da zaposlena zena koja je odsutna sa rada zbog odrzavanja trudnoce, porodiljskog ili roditeljskog odsustva ne moze biti proglasena zaposlenom za cijim je radom prestala potreba”.

Novi Predlog zakona predvida i pravo zaposlene na jedan dan placenog odsustva u toku mjeseca radi obavljanja prenatalnih pregleda, a propisana je i mogucnost koriscenja prava na pauzu radi dojenja djeteta, u trajanju od dva sata u toku rada, koje moze koristiti jednokratno ili dva puta tokom dana, navedeno je u saopstenju.

“Posebno je znacajno sto poslodavci od osobe koja je kandidat za zaposlenje ubuduce nece moci zahtijevati podatke o porodicnom, odnosno bracnom statusu i planiranju porodice, kao ni dostavljanje dokaza koji nisu od neposrednog znacaja za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos. Poslodavci ubuduce nece moci da uslovaljavaju zakljucivanje ugovora o radu dokazom o trudnoci, niti ce moci da odbiju da zakljuce ugovor o radu sa trudnom zenom, a u slucaju privremenog rasporeda na drugo radno mjesto, zena ce zadrzati pravo na zaradu u istom iznosu”, saopstili su iz SNP.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.