Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1282. umro je car Mihailo VIII, osnivac posljednje vizantijske dinastije Paleologa (1259) i obnovitelj carstva nakon 57 godina latinske okupacije. Premjestio je prijestonicu iz Nikeje u Carigrad, koji je osvojio 1261. i uspjesno se odupirao namjerama Karla Anzujskog i Mlecana da uspostave Latinsko Carstvo. Naslijedio ga je sin Andronik II.

1475 – Roden je italijanski svestenik Dovani de Medici, papa Lav X od 1513. do smrti 1521. Kao veliki zastitnik umjetnosti ucinio je Rim centrom evropske kulture. Uprkos naporima, ukljucujuci ekskomunikaciju osnivaca protestantske crkve u Njemackoj Martina Lutera, nije uspio da suzbije takozvanu jeres – pokret vjerske reformacije zapocet tokom njegovog pontifikata, i sprijeci stvaranje protestantske crkve.

1803 – Roden je francuski kompozitor Hektor Berlioz, tvorac romanticarske programske muzike i utemeljitelj modernog orkestra. Poznata djela: “Fantasticna simfonija”, “Romeo i Julija”.

1810 – Roden je francuski pisac Alfred de Mise. Nesrecna ljubav s knjizevnicom Zorz Sand inspirisala ga je za pjesme “Noci”, a u autobiografskom romanu “Ispovijest jednog djeteta ovog vijeka” opisao je “bolesti vijeka” i sumrak ideala. Njegovim najboljim dramskim djelima smatraju se “Marijanine cudi” i “Ne sali se s ljubavlju”.

1843 – Roden je njemacki bakteriolog Robert Koh, jedan od osnivaca bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. Otkrio je 1882. bacil tuberkuloze (Kohov bacil), izolovao je bacil antraksa i pronasao izazivaca kolere.

1845 – Petru II Petrovicu Njegosu, zainteresovanom za tehnicke izume, stigao je iz Dubrovnika odgovor od ruskog konzula Gagica o mogucnosti koriscenja dagerotipa – pretece foto aparata, koji je Vladika ubrzo i nabavio. Uredaj je zivo zainteresovao Cetinjane, a nazvan je “spravom za skidanje obraza”.

1864 – Rodena je knjeginja Zorka, prvo dijete kralja Nikole i kraljice Milene. Udala se 1883. za srpskog kneza Petra Karadordevica. Umrla je 4. marta 1890.

1898 – U Tusini, u Drobnjaku, roden je Stojan Cerovic, publicista, novinar i profesor niksicke Gimnazije. Filozofski fakultet zavrsio je u Beogradu, gdje je uredivao list “Pijemont”, a kao pristalica bezuslovnog ujedinjenja Srbije i Crne Gore pokrenuo je list “Jugoslovenski Pijemont”. Od 1922. do 1941. uredivao je u Niksicu list “Slobodna misao” i casopise “Razvrsje” i “Valjci”. Objavio je nekoliko turistickih publikacija o Durmitoru i tri knjige anegdota pod naslovom “Crnogorci o sebi i zivotu”. Bio je pripadnik Srpske zemljoradnicke stranke, a saradivao je i s komunistima. Poslije okupacije 1941. bio je interniran u Albaniju, a nakon povratka u Niksic presao je na oslobodenu teritoriju i prikljucio se NOP-u.Ucestovao je na I zasjedanju AVNOJ-a, 1942. u Bihacu. Umro je u Odzacima 1943, od rana zadobijenih tokom IV neprijateljske ofanzive.

1918 – Roden je ruski pisac Aleksandar Solzenjicin, koji je zbog ostre kritike staljinizma u svojim djelima, postao najpoznatiji sovjetski disident krajem sezdesetih. Pripovijetkom “Jedan dan Ivana Denisovica” u knjizevnost je uveo temu Staljinovih logora, u kojima je sam proveo devet godina. Emigrirao je 1974, a u Rusiju se vratio poslije dvije decenije. Dobitnik je Nobelove nagrade za knjizevnost 1970. Poznata djela: “Odjel za rak”, “U prvom krugu”, “Arhipelag gulag”.

1961 – Uredbom Narodne skupstine Crne Gore osnovan je Zavod za biologiju mora sa sjedistem u Kotoru. Prvi direktor Zavoda bio je akademik dr Vladimir Lepetic. Zavod, odnosno Institut za biologiju mora, kao samostalna naucna ustanova, jedan je od suosnivaca i clanica Univerziteta Crne Gore.

1997 – U Kjotu je poslije maratonskih pregovora potpisan Protokol o zastiti zivotne sredine koji predvida smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida i drugih stetnih gasova za koje se smatra da izazivaju efekte “staklene baste” i globalno zagrijavanje. SAD nijesu stavile svoj potpis, uz objasnjenje da bi to nanijelo stetu njihovoj privredi.

1999 – Umro je Franjo Tudman, predsjednik Republike Hrvatske od aprila 1990, nakon prvih visestranackih izbora u SFRJ i prvi predsjednik nezavisne Hrvatske. Bio je lider Hrvatske demokratske zajednice, politicke stranke koja se zalagala za izdvajanje Hrvatske iz SFRJ. Njegovom zaslugom Hrvatska je 25. juna 1991. proglasila samostalnost, a u januaru 1992. stekla je medunarodno priznanje.

2006 – U Skoplju je umro crnogorski knjizevnik, novinar i publicista Dragan Nikolic. Roden je 1933. u Ozrinicima kod Niksica. Gimnaziju je zavrsio u Niksicu, a jugoslovensku knjizevnost na Filozofskom fakulteteu u Beogradu, nakon cega je radio kao profesor. Od 1960. bavio se novinarstvom: bio je dopisnik “Borbe” iz Skoplja, a potom urednik “Nase borbe” do njene zabrane. Objavio je romane “Spasenje”, “Dim”, “Kuce” i “Uliste”. Sa bratom Zivkom Nikolicem napisao je scenarija za vise igranih filmova s tematikom iz crnogorskog zivota. Bio je clan Matice crnogorske, Crnogorskog drustva nezavisnih knjizevnika i Crnogorskog PEN- centra.

2009 – U zvanicnu posjetu Crnoj Gori stigao je predsjednik Turske Abdulah Gul. Ta posjeta ocijenjena je istorijskom jer je jedan turski predsjednik prvi put nakon 130 godina od uspostavljanja medudrzavnih odnosa izmedu Knjazevine Crne Gore i Turske posjetio Crnu Goru.

2011 – Ucesnici konferencije o klimatskim promjenama u Durbanu postigli du dogovor koji je obavezao najvece svjetske zagadivace da preduzmu akcije za smanjenje emisije stetnih gasova koji stvaraju efekat staklene baste.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1946 – Generalna skupstina UN osnovala je UNICEF – Medunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoc djeci u zemljama razorenim ratom.

1983 – Izasao je prvi broj lista “Sutjeska”, istoimenog fudbalskog kluba iz Niksica. Odgovorni urednik lista bio je Milorad Durkovic.

1991 – U Mastrihtu je potpisan Sporazum o monetarnoj i politickoj uniji clanica Evropske zajednice.

1992 – Savjet bezbjednosti UN je, na zahtjev Makedonije, odobrio upucivanje 800 vojnika UN u tu bivsu jugoslovensku republiku.

2007 – Ministarstvo odbrane Crne Gore raspisalo je konkurs za skolovanje sest studenata na vojnim akademijama u Sjedinjenim Americkim Drzavama, koji bi o trosku Ministarstva sticali obrazovanje za potrebe Vojske Crne Gore.

2008 – Jedna od najvecih knjizevnih nagrada u Hrvatskoj, nagrada “Kiklop” za prozno djelo godine, dodijeljena je Mirku Kovacu za roman “Grad u zrcalu”.

2012 – U svajcarskim Alpima, na 3.000 metara nadmorske visine, otvoren je najvisi viseci most u Evropi, dug 100 i sirok jedan metar, s pogledom na 500 metara dubok ponor.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • "Abazović se uplašio da će ga ruka pravde ipak stići"
  on 17/03/2023 at 15:39

  Premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je uhvatio strah da će čuvena ruka pravde doći po njega, kazao je portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

 • Objavljena Crna lista poreskih obveznika
  on 20/03/2023 at 12:15

  Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je Crnu listu na kojoj se nalaze imena poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

 • Dodijeljeni grantovi u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova
  on 17/03/2023 at 20:52

  Grantovi u okviru trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, dodijeljeni su danas na svečanoj ceremoniji u Peći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.