DUKANOVIC SA AMBASADORIMA

Crna Gora ce posveceno nastaviti da radi na evropeizaciji drustva u cilju dostizanja evropskog kvaliteta zivota i evropskog sistema vrijednosti, bez obzira na odredene poruke premisljanja u pogledu dinamike i nacina nastavka prosirenja, kazao je predsjednik Milo Dukanovic. Dukanovic je primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomocenih ambasadora Republike Grcke Panaiotisa Partsosa, Republike Portugal Virdzinije Pine i Kraljevine Norveske Djorn Judzin Gjelstada.

Predsjednik Dukanovic je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinacno primio ambasadore i pozelio im dobrodoslicu i uspjesno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

” Informisao je novoimenovane ambasadore o stabilnom i dinamicnom putu Crne Gore ka ostvarivanju jednog strateskog cilja – clanstva u EU i bez obzira na odredene poruke premisljanja u pogledu dinamike i nacina nastavka prosirenja kazao da ce Crna Gora posveceno nastaviti da radi na evropeizaciji drustva u cilju dostizanja evropskog kvaliteta zivota i evropskog sistema vrijednosti”, navodi se u saopstenju.

Integracija je obostrani interes, i Evrope i regiona, ocijenio je on, isticuci da ohrabruju poslednje poruke novoizabranih celnika evropskih institucija u tom smislu.

“Na toj liniji zahvalio je ambasadorima na podrsci i razumijevanju evropskog puta Crne Gore i regiona”, saopsteno je iz Dukanovicevog kabineta.

Predsjednik je ambasadorima govorio i o znacaju odrzavanja dinamicnog ekonomskog rasta zbog cega su investicije iz razvijenih zemalja dobrodosle, ne samo zbog kapitala vec i primjene standarda i znanja iz tih drzava.

Sa ambasadorom Republike Grcke istaknut je znacaj saradnje u oblasti odbrane, posebno u kontekstu partnerstva u okviru NATO.

“Uz visoke ocjene za saradnju u oblasti saobracaja i pomorstva ukazano je na realan prostor za snazenje partnerstva u ekonomiji”, navodi se u saopstenju.

Ambasador Partsos je iskazao punu podrsku za clanstvo Crne Gore u EU, isticuci da je veoma malo balkanskih zemalja koje mogu da se pohvale ubrzanim napretkom kao Crna Gora.

“Kao iskusni diplomata, iskazao je visoke ocjene za vizionarsku politiku Crne Gore i predsjednika koja je Crnu Goru tokom tranzicije dovela do pozicije moderne drzave. On je ukazao na potrebu boljeg infrastrukturnog povezivanja dvije drzave u cilju zblizavanja dva prijateljska naroda”, saopsteno je iz Dukanovicevog kabineta.

Uz ocjenu o dobrom nivou saradnje sa Portugalom, predsjednik je zahvalio za ekspertsku podrsku te zemlje Crnoj Gori tokom procesa pridruzivanja.

“Ukazao je na potrebu jacanja ugovorne baze koja ce omoguciti intenzivniju ekonomsku, saradnju u oblasti turizma i energetike, kao i prosvjete, nauke i tehnologije”, navodi se u saopstenju.

Ambasadorka Pine, posebno je ukazala na znacaj kulturne saradnje kao najdjelotvornije spone izmedu dva naroda.

“Portugal podrzava prosirenje sve dok Crna Gora ispunjava kriterijume”, kazala je Pine.

Ona je cestitala Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima u procesu integracija, ukljucujuci i poglavlje 8.

“Ima jos puno toga da se uradi, ali Portugal je uvjeren da ce Crna Gora nastaviti da ulaze napore u pravcu reformi. Ovo je poruka portugalske vlade – mi smo proevropska zemlja i zemlje ZB treba da pripadaju EU, zato jer su dio Evrope”, kazala je Pine.

U razgovoru sa ambasadorom kraljevine Norveske, Dukanovic je posebno istakao znacaj razvojne pomoci te drzave Crnoj Gori koja je doprinijela unapredenju stanja u raznim oblastima i kapacitetima u manje razvijenim opstinama.

“Osvrnuo se i na pozitivna iskustva saradnje u ekonomiji, iskazujuci interes za obnavljanjem partnerstva u zdravstvenom turizmu kroz prenosenje potrebnih znanja i standard”, navodi se u saopstenju.

Korisna iskustva sa Norveskom Crna Gora ostvaruje i u oblasti energetike, posebno u procesu istrazivanja i eksploatacije nafte i gasa. Ukazao je i na povecani turisticki promet zahvaljujuci uspostavljanju avio linije izmedu Crne Gore i Osla.

“Ambasador Gjelstad iskazao je spremnost za punu podrsku daljem razvoju Crne Gore, koja, kako je kazao, ima jasnu koncepciju i viziju razvoja. U tom smislu najavio je dalju saradnju u oblasti energetike, podrske opstinama i jacanju kapaciteta i strucnog znanja u procesu integracija.”

Ambasadore primio i ministar Darmanovic

Novoimenovane ambasadore Republike Portugal i Kraljevine Norveske primio je I ministar vanjskih poslova Srdan Darmanovic.

Ministar Darmanovic je izrazio uvjerenje da ce tokom mandata ambasadorke De Silva Pina biti dodatno unaprijedeni veoma dobri bilateralni odnosi.

“Ambasadorka De Silva Pina je pohvalila dosadasnje rezultate Crne Gore u pregovarackom procesu, isticuci da Portugal snazno podrzava crnogorski put ka EU, te da nasa drzava treba da nastavi sa aktivnim ispunjavanjem kriterijuma za clanstvo”, navodi se u saopstenju.

Obostrano je ocijenjeno da bi intenzivniji politicki kontakti na najvisem nivou dali podsticaj jacanju prijateljskih veza, te stvorili mogucnosti za saradnju u oblastima turizma, energetike, obrazovanja, nauke i odbrane.

Tokom razgovora sa ambasadorom Norveske Dornom Judzinom Gjelstadom, izrazeno je zadovoljstvo sadrzajnim bilateralnim odnosima, te iskazan interes za njihovo dodatno snazenje, kao i intenziviranje politickih i radnih kontakata na svim nivoima.

“Ministar Darmanovic je pozelivsi novoimenovanom ambasadoru uspjesan mandat, zahvalio na kontinuiranoj podrsci koju Kraljevina Norveska pruza Crnoj Gori kroz razvojne projekte, ocijenivsi da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i prijateljski”, kazali su iz Ministarstva.

Ambasador Gjelstad je pohvalio rezultate postignute u cilju uskladivanja crnogorskog prava sa evropskom pravnom tekovinom, te ocijenio da je Crna Gora drzava koja biljezi konstantan progres kada je u pitanju usvajanje evropskih standarda.

“Sagovornici su se posebno osvrnuli na dinamiku razvoja odnosa u regionu Zapadnog Balkana i razmijenili misljenje o izazovima sa kojima se Unija trenutno suocava, uz konstataciju da bez stabilnog Zapadnog Balkana nema stabilne Evrope.”

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.

 • Napadač na Trampa bio sumnjiv Tajnoj službi, ali su ga „izgubili“ u masi
  on 18/07/2024 at 11:25

  Tajna služba je atentatora na Donalda Trampa označila kao "sumnjivog" samo sat vremena prije nego što je pucnjava počela, ali ga je izgubila u gomili, rekli su zvaničnici bezbjednosnih snaga na saslušanju u Kongresu.

 • UŽIVO: Prosječna zarada uskoro 1.000 eura, Fond PIO neće biti ukinut
  on 18/07/2024 at 11:20

  U toku je pres konferencija na kojoj predstavnici Vlade Crne Gore predstavljaju program "Evropa sad 2". Prenos pres konferencije obezbijeđen je na Prvom programu Televizije Crne Gore (TVCG1).

 • SMATSA 13. jula opslužila rekordan broj letova iznad Crne Gore i Srbije
  on 18/07/2024 at 10:57

  Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u subotu 13. jula opslužila je 4.095 letova u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu, od kada se pružaju usluge letjenja na ovim prostorima. Rekordan broj letova zabilježen je tokom prethodna dva vikenda, obavještavaju u Ministarstvu saobraćaja.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.

 • Vlada uspješno upravljala dugom, preko 850 miliona stranih investicija
  on 18/07/2024 at 05:50

  Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), direktne strane investicije tokom prošle godine iznosile su 856,9 miliona eura. U izvještaju o Investicionoj klimi koji je juče objavio Stejt Department, naglašava se da vlada efikasno upravljala javnim dugom.

 • Prepoznat doprinos CBCG približavanju Crne Gore EU
  on 17/07/2024 at 18:45

  Crna Gora treba da iskoristi aktuelni zamah politike proširenja i nastavi sa sprovođenjem ključnih reformi u oblastima od strateškog značaja za približavanje Evropskoj uniji (EU), poručili su guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović.

 • Karta od Bara do Ankone od 90 do 285 eura
  on 17/07/2024 at 16:31

  Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz danas iz Vlade Crne Gore. Kako se navodi na sajtu "Barske plovidbe", cijene karata kreću se od 90 do 285 eura po putniku.

 • Pejović: Uskoro program Evropa sad 2
  on 17/07/2024 at 15:05

  Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izmjenama Zakona u radu i Zakona o putevima. Tokom rasprave poslanik PES-a Boris Pejović najavio je uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2.