DUKANOVIC SA AMBASADORIMA

Crna Gora ce posveceno nastaviti da radi na evropeizaciji drustva u cilju dostizanja evropskog kvaliteta zivota i evropskog sistema vrijednosti, bez obzira na odredene poruke premisljanja u pogledu dinamike i nacina nastavka prosirenja, kazao je predsjednik Milo Dukanovic. Dukanovic je primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomocenih ambasadora Republike Grcke Panaiotisa Partsosa, Republike Portugal Virdzinije Pine i Kraljevine Norveske Djorn Judzin Gjelstada.

Predsjednik Dukanovic je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinacno primio ambasadore i pozelio im dobrodoslicu i uspjesno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

” Informisao je novoimenovane ambasadore o stabilnom i dinamicnom putu Crne Gore ka ostvarivanju jednog strateskog cilja – clanstva u EU i bez obzira na odredene poruke premisljanja u pogledu dinamike i nacina nastavka prosirenja kazao da ce Crna Gora posveceno nastaviti da radi na evropeizaciji drustva u cilju dostizanja evropskog kvaliteta zivota i evropskog sistema vrijednosti”, navodi se u saopstenju.

Integracija je obostrani interes, i Evrope i regiona, ocijenio je on, isticuci da ohrabruju poslednje poruke novoizabranih celnika evropskih institucija u tom smislu.

“Na toj liniji zahvalio je ambasadorima na podrsci i razumijevanju evropskog puta Crne Gore i regiona”, saopsteno je iz Dukanovicevog kabineta.

Predsjednik je ambasadorima govorio i o znacaju odrzavanja dinamicnog ekonomskog rasta zbog cega su investicije iz razvijenih zemalja dobrodosle, ne samo zbog kapitala vec i primjene standarda i znanja iz tih drzava.

Sa ambasadorom Republike Grcke istaknut je znacaj saradnje u oblasti odbrane, posebno u kontekstu partnerstva u okviru NATO.

“Uz visoke ocjene za saradnju u oblasti saobracaja i pomorstva ukazano je na realan prostor za snazenje partnerstva u ekonomiji”, navodi se u saopstenju.

Ambasador Partsos je iskazao punu podrsku za clanstvo Crne Gore u EU, isticuci da je veoma malo balkanskih zemalja koje mogu da se pohvale ubrzanim napretkom kao Crna Gora.

“Kao iskusni diplomata, iskazao je visoke ocjene za vizionarsku politiku Crne Gore i predsjednika koja je Crnu Goru tokom tranzicije dovela do pozicije moderne drzave. On je ukazao na potrebu boljeg infrastrukturnog povezivanja dvije drzave u cilju zblizavanja dva prijateljska naroda”, saopsteno je iz Dukanovicevog kabineta.

Uz ocjenu o dobrom nivou saradnje sa Portugalom, predsjednik je zahvalio za ekspertsku podrsku te zemlje Crnoj Gori tokom procesa pridruzivanja.

“Ukazao je na potrebu jacanja ugovorne baze koja ce omoguciti intenzivniju ekonomsku, saradnju u oblasti turizma i energetike, kao i prosvjete, nauke i tehnologije”, navodi se u saopstenju.

Ambasadorka Pine, posebno je ukazala na znacaj kulturne saradnje kao najdjelotvornije spone izmedu dva naroda.

“Portugal podrzava prosirenje sve dok Crna Gora ispunjava kriterijume”, kazala je Pine.

Ona je cestitala Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima u procesu integracija, ukljucujuci i poglavlje 8.

“Ima jos puno toga da se uradi, ali Portugal je uvjeren da ce Crna Gora nastaviti da ulaze napore u pravcu reformi. Ovo je poruka portugalske vlade – mi smo proevropska zemlja i zemlje ZB treba da pripadaju EU, zato jer su dio Evrope”, kazala je Pine.

U razgovoru sa ambasadorom kraljevine Norveske, Dukanovic je posebno istakao znacaj razvojne pomoci te drzave Crnoj Gori koja je doprinijela unapredenju stanja u raznim oblastima i kapacitetima u manje razvijenim opstinama.

“Osvrnuo se i na pozitivna iskustva saradnje u ekonomiji, iskazujuci interes za obnavljanjem partnerstva u zdravstvenom turizmu kroz prenosenje potrebnih znanja i standard”, navodi se u saopstenju.

Korisna iskustva sa Norveskom Crna Gora ostvaruje i u oblasti energetike, posebno u procesu istrazivanja i eksploatacije nafte i gasa. Ukazao je i na povecani turisticki promet zahvaljujuci uspostavljanju avio linije izmedu Crne Gore i Osla.

“Ambasador Gjelstad iskazao je spremnost za punu podrsku daljem razvoju Crne Gore, koja, kako je kazao, ima jasnu koncepciju i viziju razvoja. U tom smislu najavio je dalju saradnju u oblasti energetike, podrske opstinama i jacanju kapaciteta i strucnog znanja u procesu integracija.”

Ambasadore primio i ministar Darmanovic

Novoimenovane ambasadore Republike Portugal i Kraljevine Norveske primio je I ministar vanjskih poslova Srdan Darmanovic.

Ministar Darmanovic je izrazio uvjerenje da ce tokom mandata ambasadorke De Silva Pina biti dodatno unaprijedeni veoma dobri bilateralni odnosi.

“Ambasadorka De Silva Pina je pohvalila dosadasnje rezultate Crne Gore u pregovarackom procesu, isticuci da Portugal snazno podrzava crnogorski put ka EU, te da nasa drzava treba da nastavi sa aktivnim ispunjavanjem kriterijuma za clanstvo”, navodi se u saopstenju.

Obostrano je ocijenjeno da bi intenzivniji politicki kontakti na najvisem nivou dali podsticaj jacanju prijateljskih veza, te stvorili mogucnosti za saradnju u oblastima turizma, energetike, obrazovanja, nauke i odbrane.

Tokom razgovora sa ambasadorom Norveske Dornom Judzinom Gjelstadom, izrazeno je zadovoljstvo sadrzajnim bilateralnim odnosima, te iskazan interes za njihovo dodatno snazenje, kao i intenziviranje politickih i radnih kontakata na svim nivoima.

“Ministar Darmanovic je pozelivsi novoimenovanom ambasadoru uspjesan mandat, zahvalio na kontinuiranoj podrsci koju Kraljevina Norveska pruza Crnoj Gori kroz razvojne projekte, ocijenivsi da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i prijateljski”, kazali su iz Ministarstva.

Ambasador Gjelstad je pohvalio rezultate postignute u cilju uskladivanja crnogorskog prava sa evropskom pravnom tekovinom, te ocijenio da je Crna Gora drzava koja biljezi konstantan progres kada je u pitanju usvajanje evropskih standarda.

“Sagovornici su se posebno osvrnuli na dinamiku razvoja odnosa u regionu Zapadnog Balkana i razmijenili misljenje o izazovima sa kojima se Unija trenutno suocava, uz konstataciju da bez stabilnog Zapadnog Balkana nema stabilne Evrope.”

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.