U DANILOVGRADU

Tradicionalna izlozba “Umjetnici zavicaju” predstavlja zalog za buducnost novim generacijama i trajace dok umjetnici uvidaju njenu vaznost za afirmaciju svog rada, za crnogorsku umjetnost u cjelini, a u kontekstu njegovanja njihovog zavicaja, porucila je direktorica Umjetnicke kolinije Danilovgrad, Vesna Jovovic.

Izlozba na kojoj je radove izlozilo 39 umjetnika, otvorena je sinoc u organizaciji Umjetnicke kolonije Danilovgrad u Zavicajnom muzeju, a u okviru Programa povodom obiljezavanja Dana Opstine Danilovgrad.

Jovovic je kazala da je rijetkost sto veliki broj umjetnika potice sa tako malog podrucja, “ali u duhovnom smislu posebnog kao sto je Danilovgrad”.

“Da je zavicaj nesto sto nosimo sa sobom ma gdje bili, dokazuje i ova izlozba. Dvadeseta godina djelovanja predstavlja uspjeh dostojan postovanja”, istakla je Jovovic.

Direktorka Direktorata kulturno-umjetnickog stvaralastva Ministarstva kulture Dragica Milic, kazala je da 20. jubilarno izdanje izlozbe metodicno prati razvoj opusa razlicitih autora i njihovih estetika.

“Ujedno, donosi nam i opste naznake kretanja likovne umjetnosti u Crnoj Gori, buduci da su mnogi od aktera ove izlozbe danas potvrdena imena nase kulturne scene, sa medunarodnom reputacijom. Posebno raduje dvodecenijska istrajnost Opstine Danilovgrad da se, organizacijom izlozbe javno transponuje kao zajednica privrzena svom kreativnom potencijalu, prema kojem pokazuje poseban senzibilitet i odgovornost”, istakla je Milic.

Akademski vajar Velibor Pavicevic kazao je da je na izlozbi izlozio skulpturu u kamenu, od kamena maljata.

“To za nas Bjelopavlice ima znacaja, jer veza sa zavicajem vas asocira, pogotovo ako se bavite sa vajarstvom, na kamenolome, koji su od davnina bili aktivni pa pravimo tu neku lijepu sponu”, naveo je Pavicevic.

On smatra da izlozba svake godine biva sve bolja.

Akademski vajar Svetozar Sveto Radovic kazao je da je na izlozbi izlozio skulpturu pod nazivom “Omaz”.

“Inace, pravi naziv te skulpture je erupcija ciste forme, jednostavnosti. Jedna poruka za ove mlade narastaje, mlade stvaraoce da sva velicina i u covjeku i u umjetnickom djelu bilo koje vrste, ne samo u likovnoj umjetnosti, je u jednostavnosti. Sto jednostavnije, to sve bolje. Kao i u covjeku – sto jednostavniji to mnogo bolji”, rekao je Radovic.

On smatra da je Danilovgrad, sa Umjetnickom kolonijom i stvaralastvom vajara, van granica Crne Gore i Evrope.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.