TAKOZVANI BRNAUT

Ako trpimo konstantan pritisak zbog obaveza, kratkih rokova, prekomjernog ostajanja na poslu, lose komunikacije sa nadredenima, visokih targeta ili smo jednostavno previse revnosni prema obavljanju zadataka, neizostavno cemo se u nekom trenutku suociti sa osjecajem “sagorijevanja na poslu” ili popularno receno dozivjeti “brnaut”.

Dr. Aleksandar Damjanovic, specijalistom psihijatrije o tome da li konstantan pritisak na poslu moze dovesti do depresije, gdje najcesce grijesimo i kako da zauzemo ispravan stav kaze da ako ste na poslu vec duze vrijeme iscrpljeni, neefikasni, razdrazljivi i depresivni, moguce je da patite od sindroma sagorijevanja na radu.

Iako ga odlikuju emocionalna iscrpljenost, zamor i depresivno raspolozenje, od depresije se razlikuje po tome sto se odnosi samo na sferu posla, a ne i na druge oblasti zivota.

Najcesce se javlja kod osoba ciji posao podrazumijeva komunikaciju sa ljudima. Pate uglavnom oni koji su odgovorni i imaju visoka ocekivanja i od sebe i od okoline. Cesto se desava da na istom poslu predu put od izrazenog entuzijazma do potpune apatije. Kad se ocekivanja ne ispune, kad se zalaganje ne prepozna, slijede nervoza, tuga i bespomocnost, a nerijetko se poseze za alkoholom ili drugim stimulansima (cesto vrlo opasnim po zdravlje).

Vazno je da procijenimo svoje mogucnosti i da odredimo prioritete u zivotu. Da naucimo kako da izrazimo svoj stav i da razlikujemo gdje vrijedi, a gdje ne vrijedi da trosimo energiju.

Kada je potrebno potraziti pomoc

Fizicka aktivnost i neka vrsta relaksacije mogu da budu od velike koristi. Preporucuje se bavljenje sportom ili redovne setnje, citanje, slusanje muzike. Ove aktivnosti mogu biti i dobra preventiva da do poremecaja ne dode. Ako sve to ne uspije onda je potrebno potraziti i pomoc psihoterapeuta. Kao prva linija odbrane mogu pomoci i odlicni preparati koji ne stvaraju nikakvu zavisnost i ne mijenjaju psihicki covjeka – cega se mnogi plase.

S adenozil metionin (SAMe) je aminokiselina koja se u vodicima dobre klinicke prakse navodi kao pomoc kod blage do umjerene depresije. SAMe utice na stvaranje serotonina i dopamina koji su odgovorni za nase dobro raspolozenje. Ako imate osjecaj tjeskobe, umorni ste i napeti dr. Damjanovic preporucuje Tensilen. Tensilen sadrzi SAMe i dodatno B kompleks koji ima izuzetno pozitivan efekat na zdravlje nervnog sistema. Prvi efekti se osjecaju vec nakon nedjelju do 10 dana primjene, ali se svakako preporucuje kontinuirana upotreba jer ce omoguciti stabilno i uravnotezeno dobro stanje.

“Sami smo sebi najveci prijatelj, kada se odgovorno odnosimo prema svom zdravlju, kako fizickom tako i mentalnom”, istice dr. Aleksandra Damjanovic, specijalista psihijatrije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.