POSLJEDICE ZEMLJOTRESA

Izvjestaj o preliminarnoj steti koju je izazvao razorni zemljotres 26. novembra u Albaniji, pokazao je da od oko 6.000 zgrada koje su pregledane, oko 2.450 nije upotrebljivo, 460 treba da bude sruseno, dok su 43 objekta vec srusena. Predsjednik Edi Rama porucio je onima koji, kako je rekao, namjerno ostecuju svoje domove da to ne cine, jer drzava nece moci da im pomogne.

Rama je podnio prvi izvjestaj o preliminarnoj steti od zemljotresa. Drugi preliminarni izvjestaj najavio je za 16. decembar, a konacni ce biti spreman u januaru naredne godine.

Na sjednici Odbora za obnovu, Edi Rama je rekao da ce nakon objavljivanja konacnog izvjestaja o steti biti otvoren put za donacije i obnovu unistenih domova.

Prema njegovim rijecima, ovakvi izvjestaji zahtijevaju vrijeme.

“Radi transparentnosti, radimo na posebnom izvjestaju sa detaljnim podacima o vladi, donacijama i korisnicima”, rekao je Rama i dodao da je u pripremi i poseban zakon o saniranju stete ciji je cilj stvaranje, kako je rekao, ekskluzivnog okvira za sve aspekte rekonstrukcije.

Podnoseci prvi preliminarni izvjestaj o posljedicama zemljotresa, Rama je porucio onima koji, kako je rekao, namjerno ostecuju svoje domove da to ne cine, jer drzava nece moci da im pomogne.

Istakao je da su sva ostecenja vec popisana i da namjerna ostecenja nece biti uzimana u obzir.

“Kazem svima da ne rade takve stvari. Program je za one koji su izgubili svoje domove i ne mogu cak ni da udu u svoj dom. U ovom trenutku moram biti vrlo jasan da namjerno prouzrokovane stete nece proci”, rekao je Rama, prenio je portal Balkan veb.

Rama je boravio u Istanbulu, gdje se sastao sa turskim predsjednikom Redzepom Tajipom Erdoganom i turskim i arapskim privrednicima od kojih ocekuje pomoc.

Turski inzenjeri su vec u Albaniji, gdje ce, kako je ranije obecao Erdogan, graditi 500 kuca.

Svoje inzenjere su u ostecena podrucja Albanije uputili Grcka, Italija, Sjedinjene Drzave, Francuska, Bugarska i Rumunija.

Skole su pocele da rade u Dracu i Tirani, ali je vise od 10.000 djece moralo je da bude premjesteno u druge skole, prenijeli su albanski mediji.

Evropska unija pomaze Albaniji u procjeni stete i potreba obnove, a Evropska komisija je za pocetak vec poslala 15 miliona eura.

Vlada Albanije je za obnovu izdvojila 13 milijardi leka (117 miliona dolara), dok je ostalih sedam milijardi leka prikupljeno iz donacija.

U zemljotresu jacine 6,4 jedinice Rihtera poginula je 51 osoba, a ranjeno vise od 3.000 ljudi. Vise od 11.000 zgrada je osteceno, a procijenjeno je da je 13.000 ljudi ostalo bez svojih domova.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.