NOVI ZELAND

Novozelandski Istrazivacki institut GNS upozorio da postoji 50 odsto sansi da u naredna 24 sata dode do nove erupcije vulkana na Bijelom ostrvu.

Prema njihovim predvidanjima, nova erupcija mogla bi da bude slicne jacine.

“Procijenili smo da je u naredna 24 sata vjerovatnoca da nece doci do nove erupcije ista kao i da ce doci do manje ili slicne, a koja bi pogodila glavni pod kratera. Postoji izuzetno mala vjerovatnoca da ce bilo kakav nalet pepela doci do kopna, ali gas moze da se rastvara u zavisnosti od trenutnog smjera vjetra”, izjavio je vulkanolog Gef Kilgur sa Instituta, prenio je sinoc novozelandski portal Staf.

Upozorenje na erupciju vulkana ostaje na nivou tri, koji ukazuje da se desavaju male lokalne erupcije.

Od jucerasnje erupcije, seizmicke aktivnosti su se smanjile, medutim GNS navodi da i dalje posmatraju lokalno ispustanje pare i blata iz aktivnog ventilacionog prostora.

Vulkanolog sa Univerziteta Otago Marko Brena rekao je da su ljudi koji su se nalazili u blizini jezera prilikom erupcije vjerovatno pogodeni vrucom vodom, kamenjem, predmetima i da su imali probleme s disajnim putevima.

Hospitalizovani su imali opekotine, povrede od eksplozije i probleme s disanjem.

Takode mnoge su povrijedili predmeti koji su letjeli, direktan kontakt s kisjelinom ili udisanje pepela.

Dejvid Mekbrajd sa istog Univerziteta rekao je da se prilikom erupcije oslobodio hidrogen sulfid, koji iritira disajne puteve, a moze dovesti i do respiratornog sindroma.

Premijer Australije Skot Morison izjavio je da se 11 drzavljana te zemlje vodi kao nestalo, dok je 13 hospitalizovano nakon erupcije vulkana na Novom Zelandu.

Pretpostavlja se da su od pet zrtava erupcije vulkana troje drzavljani Australije, rekao je Morison, prenio je sinoc AP.

“Plasim se da ce vijesti biti i gore tokom danasnjeg ili narednih dana. Ovo je uzasna tragedija”, rekao je Morison.

Drzavljani Australije su bili najveca grupa koja je istrazivala Bijelo ostrvo kada je doslo do erupcije.

Morison, inace bivsi direktor novozelandske kancelarije za turizam i sport, rekao je da ce specijalan policijski tim iz Australije doputovati u utorak na Novi Zeland kako bi pomogao u potrazi za nestalima.

Australijski drzavljani, njih 24, starosti od 17 do 72 godine, bili su dio grupe sa kruzera koja je dosla na Bijelo ostrvo da istrazuje vulkan. Medu povrijedenima, neki su u kriticnom stanju i rasporedeni su u nekoliko novozelandskih bolnica.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • SD: Dobar rezultat naše koalicije u Budvi, bićemo još jači
  on 27/05/2024 at 10:17

  Rezultat koalicije "Čist izbor" pokazuje da su građanke i građani Budve prepoznali potencijal ovog političkog saveza koji će svakim danom biti sve jači, poruče

 • Milatović: Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu
  on 27/05/2024 at 08:54

  Dušku Jovanoviću dugujemo istinu i pravdu, a sebi šansu da izgradimo društvo u kojem je slobodna riječ sigurna, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, povodom 20 godina od ubistva urednika "Dana".

 • EK šalje mišljenje o pravosudnim zakonima
  on 27/05/2024 at 08:35

  Sjednica Vlade danas neće biti održana, jer je Evropska komisija najavila mišljenje na niz zakona, prije svega iz oblasti pravde i pravosuđa, saznaje naš portal.

 • "Ruka EU ispružena prema Crnoj Gori više nego ikada"
  on 27/05/2024 at 07:44

  Povodom 18 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore NVO Građanska alijansa objavila je publikaciju pod nazivom "18 godina nezavisnosti, pogled naprijed, putokaz ka EU napretku". Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da se Crna Gora nalazi u jednom specifičnom momentu kada su više nego ikada do sada vrata Evropske unije otvorena, te da treba iskorisiti taj trenutak.

 • Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica
  on 27/05/2024 at 06:42

  Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

 • "Budva da bude perspektivnije i bolje društvo"
  on 26/05/2024 at 19:06

  Potpredsjednica Demokrata i druga na izbornoj listi Dragana Kažanegra Stanišić iskoristila je danas svoje biračko pravo u Pržnu, pozivajući građane Budve da učine isto.

 • "OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"
  on 26/05/2024 at 13:53

  Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

 • "Ne odustajemo od programa Evropa Sad 2"
  on 25/05/2024 at 18:10

  PES sigurno neće povlačiti predloge čiji je idejni tvorac i autor, a neće odustajati ni od ekonomskog programa Evropa Sad 2, koji je osnova za bolji život i ekonomski prosperitet svih naših građana, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović.

 • PES neće povući iz procedure rezoluciju o Jasenovcu
  on 25/05/2024 at 17:10

  Poslanički klub PES je podržao rezoluciju o Jasenovcu i neće je povlačiti iz skupštinske procedure, kategoričan je generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

 • Reakcija Kneževića očekivana, dogovoriti brzu rekonstrukciju Vlade
  on 25/05/2024 at 15:05

  Odluka Demokratske narodne partije (DNP) o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva za politikologa Vladmira Pavićevića je očekivana. Kao najbolji način da se izađe iz nastale situacije vidi dogovor i relativno brzu rekonstrukciju Vlade.