NOVI ZELAND

Novozelandski Istrazivacki institut GNS upozorio da postoji 50 odsto sansi da u naredna 24 sata dode do nove erupcije vulkana na Bijelom ostrvu.

Prema njihovim predvidanjima, nova erupcija mogla bi da bude slicne jacine.

“Procijenili smo da je u naredna 24 sata vjerovatnoca da nece doci do nove erupcije ista kao i da ce doci do manje ili slicne, a koja bi pogodila glavni pod kratera. Postoji izuzetno mala vjerovatnoca da ce bilo kakav nalet pepela doci do kopna, ali gas moze da se rastvara u zavisnosti od trenutnog smjera vjetra”, izjavio je vulkanolog Gef Kilgur sa Instituta, prenio je sinoc novozelandski portal Staf.

Upozorenje na erupciju vulkana ostaje na nivou tri, koji ukazuje da se desavaju male lokalne erupcije.

Od jucerasnje erupcije, seizmicke aktivnosti su se smanjile, medutim GNS navodi da i dalje posmatraju lokalno ispustanje pare i blata iz aktivnog ventilacionog prostora.

Vulkanolog sa Univerziteta Otago Marko Brena rekao je da su ljudi koji su se nalazili u blizini jezera prilikom erupcije vjerovatno pogodeni vrucom vodom, kamenjem, predmetima i da su imali probleme s disajnim putevima.

Hospitalizovani su imali opekotine, povrede od eksplozije i probleme s disanjem.

Takode mnoge su povrijedili predmeti koji su letjeli, direktan kontakt s kisjelinom ili udisanje pepela.

Dejvid Mekbrajd sa istog Univerziteta rekao je da se prilikom erupcije oslobodio hidrogen sulfid, koji iritira disajne puteve, a moze dovesti i do respiratornog sindroma.

Premijer Australije Skot Morison izjavio je da se 11 drzavljana te zemlje vodi kao nestalo, dok je 13 hospitalizovano nakon erupcije vulkana na Novom Zelandu.

Pretpostavlja se da su od pet zrtava erupcije vulkana troje drzavljani Australije, rekao je Morison, prenio je sinoc AP.

“Plasim se da ce vijesti biti i gore tokom danasnjeg ili narednih dana. Ovo je uzasna tragedija”, rekao je Morison.

Drzavljani Australije su bili najveca grupa koja je istrazivala Bijelo ostrvo kada je doslo do erupcije.

Morison, inace bivsi direktor novozelandske kancelarije za turizam i sport, rekao je da ce specijalan policijski tim iz Australije doputovati u utorak na Novi Zeland kako bi pomogao u potrazi za nestalima.

Australijski drzavljani, njih 24, starosti od 17 do 72 godine, bili su dio grupe sa kruzera koja je dosla na Bijelo ostrvo da istrazuje vulkan. Medu povrijedenima, neki su u kriticnom stanju i rasporedeni su u nekoliko novozelandskih bolnica.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.