SA NJEMACKOM RAZVOJNOM BANKOM

Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF) i Njemacka razvojna banka (KfW) potisali su danas ugovor kroz “Regionalni fond za izazove (RCF)”, koji dodjeljuje sredstva koja je odobrilo Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemacke (BMZ). Projekat je namjenjen razvoju strucnog obrazovanja kroz koji ce se obezbjediti veca strucnost radne snage prilagodena potrebama trzista rada.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simovic je podsjetio da je februaru ove godine, pri Privrednoj komori Crne Gore, otvorena kancelarija Generalnog sekretara Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i istakao da se potpisivanjem predmetnog ugovora jos jednom jasno pokazuju konkretni rezultati rada i Kancelarije i Komorskog investicionog foruma.

Kako je saopsteno, Simovic je u ime Vlade Crne Gore zahvalio KfW banci i njemackom Federalnom ministarstvu na znacajnim izdvojenim sredstvima koja ce biti iskoriscena za promociju konkurentnog procesa za izbor inovativnih predloga u cilju unapredenja strucnog obrazovanja i usavrsavanja u zemljama Zapadnog Balkana i prepoznavanju izazova u toj oblasti.

“Potpredsjednik je konstatovao da kada se govori o neophodnosti regionalne saradnje, uvijek se istice politicki, ekonomski i bezbjednosni nivo, ali saradnja na tim nivoima nikako nije moguca bez unapredenja obrazovanja i usavrsavanja mladih ljudi i strucnih kadrova”, naveli su iz Vlade.

Simovic je, pise u saopstenju, sugerisao da Zapadni Balkan mora koristiti svoje ogromne potencijale ljudskih resursa i biti znacajno konkurentniji istovremeno na polju privlacenja stranih investicija i na polju atraktivnosti trzista rada.

Istakao je zadovoljstvo zbog cinjenice da su ciljne grupe “Regionalnog fonda za izazove u oblasti strucnog obrazovanja” ucenici strucnog obrazovanja i usavrsavanja u regionu Zapadnog Balkana, kao i lica koja, kako se navodi u programu, traze pristojno zaposlenje, a ogranicen im je pristup mogucnostima strucnog usavrsavanja na radnom mjestu.

“Primarni cilj politike Vlade Crne Gore je dostizanje evropskog kvaliteta zivota gradana kroz dinamican ekonomski rast, nova radna mjesta i poboljsanje kvaliteta i odrzivosti postojecih radnih mjesta”, kazao je Simovic i dodao da je “unapredivanje sistema obrazovanja u samom vrhu nasih drzavnih prioriteta”.

“Zelimo da dobijemo radnu snagu koja moze da odgovori potrebama trzista rada”, potvrdio je potpredsjednik Vlade.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.