SA AMERICKIM ADMIRALOM

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i ministarka odbrane Radmila Sekerinska sastali su se na nosacu aviona “Hari S. Truman” u Napulju sa admiralom Dzejmsom Fogom, komandantom americkih pomorskih snaga u Evropi i Zajednicke komande saveznickih snaga u Napulju.

Kako je danas saopstila vlada u Skoplju, Zaev je ocijenio da je sastanak sa admiralom Fogom na nosacu “Hari Truman” jasan signal aktivnog ucestvovanja Sjeverne Makedonije u globalnim procesima koji donose mir u svijetu, kao i u procesima u kojima se zajedno sa saveznicima bori sa svim konvencionalnim i hibridnim prijetnjama za sigurnost i bezbjednost.

U izjavi, dostavljenoj medijima, on je istakao da su sada najjace zemlje svijeta saveznici Sjeverne Makedonije koja je partner sa svim njima.

“Prosle sedmice u Londonu smo osjetili sta znaci biti dio porodice NATO. Posjetom nosacu aviona ‘Hari Truman’, kompletiramo sliku pripadnosti Sjeverne Makedonije najjacem savezu kolektivne bezbjednosti koji ujedinjava skoro milijardi ljudi u svijetu”, naveo je Zaev.

Prema njegovim rijecima, Sjeverna Makedonija postaje clanica NATO u jednom izuzetnom geostrateskom trenutku, posebno vaznom momentu za zonu uticaja u jugoistocnoj Evropi, u Crnomorskom basenu i u Sredozemnom moru, iz kojeg se kontrolisu tri kontinenta.

“Ali, podrska nasih strateskih partnera, posebno SAD i drugih clanica NATO, stvorila je uslove da pozivnica za clanstvo uopste ne bude dovedena u pitanje. Mi smo dio bezbjednosnog stita najmocnijeg vojnog saveza na svijetu. NATO je najsnaznija garancija za nasu stabilnost, sigurnost, nepromjenjivost granica i ocuvanje teritorijalnog integiteta, A, bezbjednost i sigurnost su osnova svake ekonomije – osnov za strane investicije, za vece plate, za dobra radna mjesta, za prosperitet”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev i Sekerinska su na americkom nosacu aviona bili zajedno sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom i ministrom odbrane te zemlje Krasimirom Karakacanovim.

U delegaciji Sjeverne Makedonije bili su predsjednik parlamenta Taljat Dzaferi i nacelnik Generalstaba Vasko Durcinovski, zajedno sa americkom ambasadorkom u Skoplju Kejt Berns.

“Hari S. Truman” je jedan od 10 najvecih nosaca aviona, klase Nimic (Nimitz), duzine 333 metra i nosivosti 100.000 tona. Ima nuklearni pogon, visoko razvijenu tehnolosku opremu i moze da ponese 90 letjelica.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.