SA AMERICKIM ADMIRALOM

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i ministarka odbrane Radmila Sekerinska sastali su se na nosacu aviona “Hari S. Truman” u Napulju sa admiralom Dzejmsom Fogom, komandantom americkih pomorskih snaga u Evropi i Zajednicke komande saveznickih snaga u Napulju.

Kako je danas saopstila vlada u Skoplju, Zaev je ocijenio da je sastanak sa admiralom Fogom na nosacu “Hari Truman” jasan signal aktivnog ucestvovanja Sjeverne Makedonije u globalnim procesima koji donose mir u svijetu, kao i u procesima u kojima se zajedno sa saveznicima bori sa svim konvencionalnim i hibridnim prijetnjama za sigurnost i bezbjednost.

U izjavi, dostavljenoj medijima, on je istakao da su sada najjace zemlje svijeta saveznici Sjeverne Makedonije koja je partner sa svim njima.

“Prosle sedmice u Londonu smo osjetili sta znaci biti dio porodice NATO. Posjetom nosacu aviona ‘Hari Truman’, kompletiramo sliku pripadnosti Sjeverne Makedonije najjacem savezu kolektivne bezbjednosti koji ujedinjava skoro milijardi ljudi u svijetu”, naveo je Zaev.

Prema njegovim rijecima, Sjeverna Makedonija postaje clanica NATO u jednom izuzetnom geostrateskom trenutku, posebno vaznom momentu za zonu uticaja u jugoistocnoj Evropi, u Crnomorskom basenu i u Sredozemnom moru, iz kojeg se kontrolisu tri kontinenta.

“Ali, podrska nasih strateskih partnera, posebno SAD i drugih clanica NATO, stvorila je uslove da pozivnica za clanstvo uopste ne bude dovedena u pitanje. Mi smo dio bezbjednosnog stita najmocnijeg vojnog saveza na svijetu. NATO je najsnaznija garancija za nasu stabilnost, sigurnost, nepromjenjivost granica i ocuvanje teritorijalnog integiteta, A, bezbjednost i sigurnost su osnova svake ekonomije – osnov za strane investicije, za vece plate, za dobra radna mjesta, za prosperitet”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev i Sekerinska su na americkom nosacu aviona bili zajedno sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom i ministrom odbrane te zemlje Krasimirom Karakacanovim.

U delegaciji Sjeverne Makedonije bili su predsjednik parlamenta Taljat Dzaferi i nacelnik Generalstaba Vasko Durcinovski, zajedno sa americkom ambasadorkom u Skoplju Kejt Berns.

“Hari S. Truman” je jedan od 10 najvecih nosaca aviona, klase Nimic (Nimitz), duzine 333 metra i nosivosti 100.000 tona. Ima nuklearni pogon, visoko razvijenu tehnolosku opremu i moze da ponese 90 letjelica.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.