NURKOVIC SMATRA

Predlogom Zakona koji je Vlada, po ubrzanoj proceduri, uputila Parlamentu na razmatranje zelimo da spasimo nacionalnu avio kompaniju koja drzavi godisnje, direktno i indirektno donese gotovo 200 miliona eura, kaze za Dnevnik TVCG ministar saobracaja Osman Nurkovic. U Montenegro Erlajns bice ulozeno 155 miliona eura u narednih sest godina, a 50 miliona namijenjeno je za kupovinu aviona.

S druge strane, iz opozicije porucuju da je to prije svega politicko pitanje, da drzava pokusava da spasi gubitasa dok profitabilnu kompaniju, kao sto su Aerodromi Crne Gore, daje pod koncesiju.

“To dozivljavam kao politicki instrument DPS-a u izbornim prevarama”, kaze poslanik DF-a Slaven Radunovic.

I Nurkovic tvrdi da je spasavanje MA povezano za davanjem Aerodroma pod koncesiju.

“Ugovori koji postoje izmedu MA i ACG bice na snazi dok god traju, ali ovo preduzece ce sada redovno izmirivati obaveze”, navodi Nurkovic.

On navodi da plan podrazumijeva kupovinu cetiri polovna aviona.

“Pocetak procedure je iduce godine, a vjerovatno ce se nabavka realizovati 2021. i onda se nece placati zakupi aviona kao do sada”, kaze Nurkovic.

Crna Gora se nada otvaranju Poglavlja 8 – Konkurencija, u pregovorima sa EU. Nurkovic smatra da nece biti problema, jer, kako kaze, ono sto sadrzi Predlog zakona nema veze sa drzavnom pomoci.

“Ovo nije drzavna pomoc, vec ulaganje u konsolidaciju i razvoj preduzeca, koje je znacajno za ekonomski razvoj Crne Gore”, istice ministar saobracaja.

Slaven Radunovic navodi da EU ima izbalansirane stavove kada je u pitanju pomoc drzavnim preduzecima.

“U momentu kada dodemo u priliku da otvaramo Poglavlje 8, to bi moglo da bude problem”, smatra Radunovic.

Prilog Zorana Lekovica, TVCG:

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.