STRUCNJACI

Nema nista ljepse i zdravije nego dojiti svoju bebu i uzivati u tome. Ipak, dok nekim majkama dojenje od prvog dana ide bez problema, druge muku muce s bolnim ragadama ili vjeruju kako nemaju mlijeka.

Dojenje je nesto o cemu mnogi smatraju da znaju sve, ali rijetki se uistinu edukuju. Medutim, ako se neko bavi onim sto mame zaista trebaju da znaju o dojenju, to je Teresa Pitman.

Ova izvrsna direktorica NVO La Leche League Canada i vise od tri decenije pruza podrsku i daje savjete dojiljama. Koautorka je i dva bestselera o dojenju.

“Izdvojite vrijeme da saznate sto vise o podrsci za dojenje u vasoj zajednici dok ste jos trudni, tako da nakon toga ne morate pokusati da pronadete ove usluge. Vecina nas ne predvida da cemo imati problema sa dojenjem”, kazala je Pitman.

Ona savjetuje da je vazno da imate sve potrebne podatke o dojenju pri ruci za svaki slucaj. Ostale majke koje su uspjesno dojile svoju bebu najbolji su izvor podrske i informacija o dojenju.

“Kad se odlucite za dojenje upoznajte druge majke koje doje kako biste mogli vidjeti kako to djeluje. Jedno je citati o dojenju, a drugo prolaziti pored nekog ko doji u trznom centru”, kazala je.

Korisno je shvatiti kako dojenje funkcionise, kaze Pitman.

“Cesto hranjenje pomaze vam da uspostavite opskrbu mlijekom. Posebno tokom prvih nekoliko sedmica, ucestalost hranjenja pomaze vam da shvatite koliko mlijeka treba vasem djetetu”, savjetuje ona.

Zene koje imaju manji kapacitet skladistenja mlijeka moraju cesce dojiti svoje bebe, dok one koje imaju veci kapacitet skladistenja ne moraju dojiti toliko cesto. Isto tako, bebe imaju svoje jedinstvene obrasce hranjenja. Nije korisno uporedivati svoj raspored dojenja s rasporedom drugih mama koje poznajete.

Dojenje, kazu strucnjaci, ne bi trebalo biti bolno.

“Bol u nasim tijelima je signal da nesto nije sasvim u redu. Pomaze da shvatite da su gotovo svi razlozi zbog kojih imate bol izljecivi ako dobijete pomoc”, kaze Pitman.

Takoder mozete angazovati i savjetnicu za dojenje. Dojenje utjesi bebu i opusta majku, kazu strucnjaci. Osim toga, pomaze bebi da bolje spava i umiruje je ako je uplasena.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.