Izbor i priprema: Č. Đurđić

Na današnji dan 347. godine rođen je vizantijski car Flavije Teodosije I, nazvan Teodosije Veliki, posljedni vladar jedinstvenog Rimskog carstva. U želji da uspostavi što čvršće državno jedinstvo proglasio je hrišćanstvo državnom religijom i zabranio paganske kultove. Poslije njegove smrti vlast su preuzeli njegovi sinovi, na Zapadu Honorije, a na Istoku Arkadije.

1503 – Rođen je italijanski slikar i bakrorezac Đirolamo Frančesko Marija Macola, poznat kao Parmiđanino, najznačajniji predstavnik manirizma u gornjoj Italiji. Otkrio je nove mogućnosti u tehnici bakropisa. Poznat je kao portretista i slikar fresaka u Parmi, Rimu i Bolonji.

1822 – Petar I Petrović obratio se poslanicom Njegušima, tražeći od njih da poštuju ćesarske uredbe na austrijskoj teritoriji. »Ja vas, i sve ostale Crnogorce uvjeravam, poručio je Sveti Petar Cetinjski, da su prošla ona vremena koja su bila u doba principa mletačkoga i da se svako vara koji misli da i sad može biti onako, kako je bilo. No, danas toga nema i biti ne može, kako i sami vidite, jerbo ćesarsko-kraljevski zakoni, na pravosuđe osnovani carstvuju, koji samovoljnosti mjesta ne daju«.

1870 – Okončan je Krivošijski ustanak koji je izbio zbog odluke austrijskih okupacionih vlasti da uvedu vojnu obavezu za stanovnike toga kraja. Beč je nakon tromjesečnih borbi prihvatio da amnestira učesnike ustanka, oslobodi stanovništvo vojne obaveze, dozvoli slobodno nošenje oružja i nadoknadi materijalnu štetu.

1904 – Donesen je Ustav Svetog sinoda u Knjaževini Crnoj Gori, čiji prvi član ističe autokefaliju Crnogorske mitropolije. Ustav Svetog sinoda sačinio je srpski episkop iz Zadra dr Nikodim Milaš, poznati kanonista i istoričar pravoslavne crkve.

1916 – Sa Cetinja su zbog pada “Lovćena” u austrougarske ruke evakuisani prema Podgorici crnogorski dvor, vlada, vrhovna komanda, saveznička poslanstva, a djelimično i državne ustanove.

1928 – Umro je engleski pisac Tomas Hardi.Važio je za najboljeg pisca svoga vremena, nazivan »posljednjim viktorijancem«, ali je zbog slobodoumnog stava o ljubavi i braku dolazio u sukob s društvenim konvencijama. Poznata djela: »Pod zelenim drvetom«, »Daleko od razuzdane gomile«, »Povratak domoroca«, »Tesa od D’Arbervilovih«.

1966 – Umro je švajcarski skulptor i slikar italijanskog porijekla Alberto Đakometi, čije obimno, raznovrsno i osobeno djelo predstavlja izraz gotovo svih dominantnih strujanja u umjetnosti 20.vijeka. Od 1931. radi nadrealističke prostorne konstrukcije i ekstremno izdužene bronzane ljudske likove. Poznata djela: »Kola«, »Projekat za jedan trg«, »Sedam figura i jedna glava«.

1989 –  Na mitingu ispred Skupštine Crne Gore više desetina hiljada građana zatražilo je  smjenjivanje  crnogorskog državnog i partijskog rukovodstva. U 11 sati i 25 minuta potpredsjednik Skupštine Crne Gore dr Božidar Tadić saopštio je da će Predsjedništvo SR Crne Gore podnijeti Skupštini kolektivnu ostavku. Istoga dana, uveče, održana je vanredna sjednica CK SK Crne Gore na kojoj su ostavke podnijeli predsjednik i članovi Predsjedništva CK SK Crne Gore. Na političku scenu stupila je grupa mladih komunista na čelu s Momirom Bulatovićem.

2008 –  Pozivajući se na ravnopravnost vjerskih zajednica u crnogorskom Ustavu, predstavnici vladajuće koalicije u Crnoj Gori DPS-SDP odbacili su tvrdnje ruskog patrijarha Aleksija II da su vjernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ugroženi.

2010 – U 89. godini umro je francuski filmski autor Erik Romer, jedan od ključnih aktera novog talasa. Romer je tokom 50-godišnje karijere snimio 24 filma, uključujući ciklus “Šest moralnih priča”, koji je obuhvatio filmove “Moja noć kod Mod” i “Klerino koljeno” koji je 1970. nominovan za Oskara za scenario i najbolji strani film. Poznati su i Romerovi filmovi “Paulina na plaži” i “Zeleni zrak”.

2013 – U Herceg Novom je, u 83. godini, umro poznati crnogorski i jugoslovenski novinar, publicista i pisac Miodrag-Mališa Marović. Novinarsko-diplomatsku školu završio je u Beogradu i više od pola vijeka bavio se novinarstvom. Karijeru je započeo u omladinskoj štampi, a potom radio u „Tanjugu“, „Politici“, „Ninu“ i drugim novinskim kućama. Od 1978. živio je i radio u Herceg Novom, pisao za „Pobjedu“, a kraće vrijeme bio je i glavni urednik Radio Herceg Novog. Sarađivao je s nedjeljnikom „Monitor“ i dnevnikom „Vijesti“. Devedesetih se otvoreno suprotstavljao ratnoj politici, kao i osujećivanju i gušenju crnogorske samostalnosti i nezavisnosti. U maju 1990. osnovao je prvu opštinsku organizaciju Saveza reformista Jugoslavije u Crnoj Gori, a nakon raspada tog saveza, osnovao je u junu 1991. i prvu regionalnu političku partiju u Crnoj Gori – Savez reformista Crnogorskog primorja i bio njen predsjednik. Bio je predsjednik inicijativnog odbora za stvaranje jedinstvene Socijaldemokratske partije Crne Gore, čijem je osnivačkom kongresu, u junu 1993, i predsjedavao. Osnivač je ogranka Matice crnogorske u Herceg Novom i njegov prvi predsjednik. Prvi je javno postavio pitanje deportacije Muslimana iz Herceg Novog u maju 1992. i osudio takvu politiku. Objavio je dvanaest publicističkih djela, među kojima se ističu „Sumrak staljinizma“, „Tri izazova staljinizmu“, „Balkanski džoker –Albanija i Albanci“, „Saga o Kučima“, romansirana biografija crnogorskog državnika i političara Veljka Milatovića. Sarađivao je i s Vladimirom Dedijerom u pisanju Titove biografije, a prvi roman „Brđanin“ objavio je 2010.

2014 – Nakon osmogodišnje kome izazvane moždanim udarom, u 85. godini, umro je bivši izraelski premijer Ariel Šaron. U Izraelu smatran ratnim herojem, a u arapskom svijetu zločincem, general Šaron je umnogome doprinio bezbjednosti i izgradnji Izraela. Dugo se zalagao za izgradnju jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama, a njegov posljednji čin bio je povlačenje Izraela iz Gaze. Borio se u svim izraelskim ratovima od osnivanja države 1948. i stekao reputaciju neustrašivog vojnika i izvrsnog stratega.  Bio je savjetnik za bezbjednost  Jicaka Rabina i ministar odbrane u vladi Menahema Begina. Jedan od izraelskih sudova primorao ga je na ostavku 1983, proglasivši ga indirektno krivim za organizovanje invazije na Liban 1982. i ubistva stotine Palestinaca u dva izbjeglička kampa u Bejrutu. Bio je ministar spoljnih poslova, a kasnije lider stranke Likud koju je napustio u novembru 2005. Protivnici su ga zvali „bejrutski kasapin“ a pristalice „Arik, kralj Izraela“. Premijer Izraela bio je od 2001. do 2005.

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1569 – U Engleskoj je pod patronatom kraljice Elizabete I u katedrali svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija. Prihod je korišćen za obnovu utvrđenja i luka kao i za druge javne radove.

1886 – U Njujorku je počeo prvi šahovski meč za prvaka svijeta između Vilhelma Štajnica i Johana Cukertorta, koji je dobio Štajnic rezultatom 10:5, uz pet remija.

1922 – Prvi pacijent izliječen insulinom od šećerne bolesti postao je 14-godišnji Kanađanin Leonard Tomson.

1946 – Ustavotvorna skupština u Tirani proglasila je Narodnu republiku Albaniju.

2007–  Na vanrednoj skupštini akcionara »Crnagoraputa« jednoglasno je odlučeno da austrijski Štrabag preuzme upravljanje tom kompanijom.

2008 – “Internešenel herald tribjun” objavio je da su se SAD i Njemačka dogovorile da priznaju Kosovo i da su pozvale ostatak Evrope da učine isto kada pokrajina proglasi nezavisnost.

2009 – Nekadašnji potpredsjednik Pokreta za promjene Goran Batrićević objelodanio je da s nekoliko bivših poslanika PZP-a osniva novu političku patriju – Demokratski centar. 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rusija spremna da pruži pomoć za ublažavanje patnje civila u Gazi
  on 10/12/2023 at 16:29

  Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao da je Ruska Federacija spremna da pruži svu moguću pomoć za ublažavanje patnje civila i deeskalaciju sukoba, saopštila je služba za informisanje Kremlja.

 • IDF: Hamas pokazuje "znakove sloma"; Palestina: U Gazi poginulo 18.000 ljudi
  on 10/12/2023 at 16:22

  Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze 65. dana rata. Deluju u svim djelovima enklave, sa kopna, mora i iz vazduha. Palestinski zvaničnici optužili su Izrael da je nastavio da bombarduje djelove Gaze gdje je civilima rečeno da bježe.

 • Na Cetinju potvrđen prvi slučaj velikog kašlja
  on 10/12/2023 at 16:14

  Na Cetinju je registrovan prvi slučaj zarazne bolesti velikog kašlja, kazao je direktor cetinjskog Doma zdravlja Marko Radović.

 • Gusinje i Petnica i dalje bez važnih institucija za građane
  on 10/12/2023 at 16:00

  Iako su na papiru već deceniju opštine, Petnjici i Gusinju i dalje nedostaju brojne institucije da bi građani imali sve što je potrebno za normalan život. U lokalnim samoupravama trude se da poboljšaju uslove, a očekuju da će država imati više sluha za građane tih sjevernih opština.

 • Sjutra predstavljanje budžeta za 2024. godinu
  on 10/12/2023 at 15:36

  Vlada Crne Gore održaće sjutra u 13 sati sjednicu na kojoj će razmatrati Predlog Zakona o budžetu za 2024. godinu. Nakon sjednice, u 15 sati u Vili “Gorica” održaće se konferencija za medije na kojoj će govoriti predsjednik Vlade Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković.

 • Uloga djece ključna u našem društvu
  on 10/12/2023 at 15:29

  Uloga djece u crnogorskom društvu je ključna, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Francuska fregata presrela dva drona lansirana s obale Jemena
  on 10/12/2023 at 15:20

  Francuska vojska objavila je protekle noći da je njena fregata koja patrolira Crvenim morem presrela dva drona lansirana iz jemenske luke koju drže pobunjenici Huti.

 • Predlog GP URA o povećanju penzija populizam
  on 10/12/2023 at 15:00

  U Pokretu Evropa sad ističu da aktuelna 44. Vlada ima odgovoran pristup prema svim građankama i građanima Crne Gore, pa i prema penzionerima svih kategorija, i ocjenjuju da je istup GP URA u pogledu predloga za povećanje penzija populistički.

 • Skinuti oznaku tajnosti sa dokumenata o hedžingu i isplata za auto-put
  on 10/12/2023 at 14:50

  Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputiće sjutra formalnu inicijativu predsjedniku Vlade Milojku Spajiću da naloži ministru finansija da se sa dokumentacije o raskidu hedžing aranžmana skine oznaka tajnosti, a istovremeno traži informacije o isplatama angažovanima u ranijem Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), a sadašnjem Ministarstvu saobraćaja, u vezi projekta auto-puta i to mjesecima pošto je prva dionica bila završena.

 • Prekid vatre između Ukrajine i Rusije zavisi od Zelenskog
  on 10/12/2023 at 14:35

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da rat u Ukrajini nije mogao da se izbjegne zbog dugogodišnjeg djelovanja Sjedinjenih Država na planu brisanja ruske kulture i jezika na istoku Ukrajine.

 • Mandić: Prioritet jačanje pravne države i vladavina prava
  on 10/12/2023 at 18:07

  Kao zemlji koja ima ambiciju da postane prva naredna članica Evropske unije, prioritet nam moraju biti jačanje pravne države i vladavina prava, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

 • Predlog GP URA o povećanju penzija populizam
  on 10/12/2023 at 15:00

  U Pokretu Evropa sad ističu da aktuelna 44. Vlada ima odgovoran pristup prema svim građankama i građanima Crne Gore, pa i prema penzionerima svih kategorija, i ocjenjuju da je istup GP URA u pogledu predloga za povećanje penzija populistički.

 • Spreman predlog za povećanje i minimalne i ostalih penzija
  on 10/12/2023 at 10:18

  GP URA pripremila je predlog za povećanje i minimalne i svih ostalih penzija u Crnoj Gori. Kako je kazao potpredsjednik partije Miloš Konatar predlog o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju je spreman za Skupštinu Crne Gore.

 • Oduzimanjem imovine uništava se kapital za budući kriminal
  on 10/12/2023 at 10:08

  Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica donošen novog zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine jedan je od reformskih prioriteta vlada čime će se obezbijediti još bolji bilans rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije.

 • Crna Gora ima priliku da najbrže uđe u EU
  on 10/12/2023 at 07:40

  Crna Gora ima realnu šansu da najbrže od svih zemalja Zapadnog Balkana napreduje na putu ka Evropskoj uniji, poručuju briselski dopisnici iz Srbije i Hrvatske, Dušan Gajić i Augustin Palokaj. Ističu da je izgubljeno mnogo vremena za napredak ka evropskom putu, ali da se od nove vlade očekuje politička stabilnost koja bi omogućila ubrzanje reformi.

 • Brđanin, po sudskoj presudi, direktor policije
  on 09/12/2023 at 18:37

  U Vladi Crne Gore saglasni da su potrebne reforme u bezbjednosnom sektoru, a prioritet borba protiv korupcije. Kadrovske reforme moraju biti u skladu sa zakonom, a Zoran Brđanin shodno presudi Upravnog suda direktor je policije, ocijenio je u Dnevniku TVCG Danilo Šaranović, ministar unutrašnjih poslova.

 • Partijski izbori u DPS-u 28. januara
  on 09/12/2023 at 16:53

  Predsjedništvo DPS-a odlučilo je da neposredni partijski izbori budu održani 28. januara.

 • Loš izvještaj učinio bi nas nepoželjima za investitore
  on 09/12/2023 at 13:59

  Član Predsjedništva SDP Petar Odžić ističe da ćemo najkasnije do 15. decembra znati da li smo na "sivoj listi" Radne grupe za finansijsku akciju (FATF). Koliko je to ozbiljno za jednu zemlju pokazuju i analize upravo u zemljama koje se nalaze na "sivoj listi". One nedvosmisleno ukazuju na permanentan pad BDP-a čak do tri odsto, kao i konstantan pad direktnih stranih investicija od preko 10% godšnje.

 • Borba protiv korupcije prioritetni cilj Crne Gore
  on 09/12/2023 at 11:48

  Borba protiv korupcije prioritetni je cilj Crne Gore, kao i svih država koje teže stvaranju pravednijeg i održivijeg društva, kazao je potpredsjednik Skupštine Boris Pejović.

 • URA će glasati za Maju Jovanović, Marković profesionalac
  on 09/12/2023 at 11:03

  Građanski pokret (GP) URA glasaće za izbor Maje Jovanović za vrhovnu državnu tužiteljku (VDT), najavila je politička direktorica te stranke Ana Novaković Đurović.

 • Budžet projektovan na 3,4 milijarde
  on 10/12/2023 at 18:33

  Budžet za narednu godinu projektovan je na 3,4 milijarde i analizirali smo sveobuhvatno prihodno i rashodno stanje, saopštio je ministar finansija Novica Vuković gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore. Dodao je da iduće godine na naplatu stiže dug od pola milijarde.

 • Gost Dnevnika 2 ministar Novica Vuković
  on 10/12/2023 at 18:18

  Gost večerašnjeg Dnevnika 2 TVCG od 19:30 sati je ministar finansija Novica Vuković.

 • Sjutra predstavljanje budžeta za 2024. godinu
  on 10/12/2023 at 15:36

  Vlada Crne Gore održaće sjutra u 13 sati sjednicu na kojoj će razmatrati Predlog Zakona o budžetu za 2024. godinu. Nakon sjednice, u 15 sati u Vili “Gorica” održaće se konferencija za medije na kojoj će govoriti predsjednik Vlade Milojko Spajić i ministar finansija Novica Vuković.

 • Od početka godine tunel Sozina opslužio 3,32 miliona vozila
  on 10/12/2023 at 14:21

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 1. do 7. decembra prošlo 48,14 hiljada vozila, većinom automobila.

 • Potrebno mijenjati Zakon o finansiranju lokalne samouprave
  on 10/12/2023 at 11:30

  Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kako bi na pravi način oslikao razlike među opštinama i način finansiranja, jedan je od zaključaka sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 2,18 miliona vozila
  on 09/12/2023 at 14:37

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka godine prošlo skoro 2,18 miliona vozila.

 • Cijene hrane mirovale u novembru
  on 09/12/2023 at 08:20

  Indeks globalnih cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UNFAO) ostao je nepromijenjen u novembru u odnosu na prethodni mjesec, pošto su niže međunarodne cijene žitarica nadoknađene poskupljenjem biljnih ulja.

 • Platni promet sa Srbijom i BiH do kraja godine
  on 09/12/2023 at 07:25

  Universal Capital banka (UCB), jedina koja je u Crnoj Gori našla interes da uspostavi direktni platni promet sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom (BiH), očekuje da će taj sistem biti u funkciji do kraja godine.

 • Zbog "sive liste" pad stranih investicija i do tri odsto
  on 09/12/2023 at 06:20

  Analize ukazuju da prilivi direktnih stranih investicija opadaju u prosjeku za 3% kada jedna država dospije na "sivu listu" Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) zbog problema u vezi sa pranjem novca i finansiranjem terorizma. To se navodi na sajtu poznate advokatske firme White & Case iz Njujorka, gdje je analiziran efekat "sive liste" na ekonomiju i bankarske poslove.

 • Ozbiljne kazne za nelegalne objekte, moguć moratorijum na Žabljaku
  on 08/12/2023 at 20:48

  Građani će pod veoma povoljnim uslovima moći da legalizuju nelegalne objekte, ali će kazne za buduću gradnju mimo Zakona biti veoma oštre, saopštio je ministar prostornog palaniranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović gostujući u emisiji "Okvir".