KLICA SAOPŠTIO

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) ostvarili su u prošloj godini najbolje rezultate od osnivanja tog javnog preduzeća, kazao je direktor NPCG, Elvir Klica.

Prema njegovim riječima, upravljanje nacionalnim parkovima, njihovim najznačajnjim vrijednostima, uz upravljanje biodiverzitetom ulcinjske Solane i botaničke bašte Dulovine, predstavlja izazov ne samo na nivou javnog preduzeća, već i na nacionalnom.

To, kako je naveo, zahtijeva kontinuirani rad i zalaganje svih institucija uključenih u sistem zaštite prirode, kao čvrstu saradnju sa lokalnim upravama, zajednicama i pojedincima.

„JPNP, sa svojih pet organizacionih jedinica, postojećim ljudskim, materijalnim i tehničkim kapacitetima, realizovalo je najveći broj planskih i programskih aktivnosti tokom prošle godine, što je rezultiralo postizanjem pozitivnih rezultata u mnogim segmentima poslovanja“, kazao je Klica, prenosi Infobiro.

Klica je podsjetio da je očuvanje prirode i zaštita životne sredine danas u fokusu ključnih izazova savremenog svijeta, ali i obaveza Crne Gore u kontekstu otvaranja Poglavlja 27, i NPCG u tom procesu imaju veoma značajnu ulogu .

Kako je kazao, potvrda očuvanosti NP je i međunarodna zaštita koju pojedini parkovi uživaju, a rekordna posjeta koja je zabilježena u prethodnoj godini govori o tome da su parkovi sve zanimljiviji inostranim tržištima, što pokazuje i to da ih svjetski mediji i turističke agencije svrstavaju na listu mjesta koja treba posjetiti i tokom ove godine.

„Za nama je jedna veoma uspješna poslovna godina. Posjeta je bila rekordna, skoro 600 hiljada turista je posjetilo NPCG, što se odrazilo i na naše prihode. U poslednje dvije godine su prihodi uvećani za oko milion EUR, dok će dobit za poslovnu 2019. godinu prema preliminarnim podacima biti preko pola miliona, što je istorijski, odnosno najbolji rezultat od osnivanja JPNPCG“, kazao je Klica.

On je podsjetio na aktivnosti koje su realizovali u prethodnoj, i istakao da imaju optimistični planovi i za ovu godinu.

„Za ovu godinu smo izradili takođe optimistične Programe upravljanja kojima su predviđena dalja ulaganja u unapređenje turističke infrastrukturu i zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti naših parkova“, rekao je Klica.

U ovoj godini će, kako je naveo, izraditi studije koje se odnose na pritisak posjetilaca, i to za lokalitete Crno jezero u NP Durmitor i Biogradsko jezero u NP Biogradska gora.

Prema riječima Klice, planirana je i izrada Studije o uslovima i načinu obavljanja djelatnosti prevoza turista na Skadarskom jezeru, koja će dati smjernice u smislu održivog broja plovila i načina plovidbe.

„Pored toga, radićemo na izradi Planova upravljanja za sve NP za period od pet godina, a u ovoj godini očekujemo da će NP Biogradska gora dobiti status UNESCO zaštićenog područja, na čemu smo predano radili u prethodnom periodu“, kazao je Klica.

On je dodao da će za nekoliko dana predstavnici NPCG učestvovati na veoma značajnom sastanku u Beču u vezi sa tom temom.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • FOTO: Pogledajte plate po programu Evropa sad 2
  on 18/07/2024 at 14:11

  Svi zaposleni u Crnoj Gori, njih oko 300 hiljada, kroz program Evropa sad 2 imaće uvećane zarade, saopštio je premijer Milojko Spajić.

 • Kockarska politika koja vrijeđa zdrav ekonomski razum
  on 18/07/2024 at 13:06

  Iz Socijaldemokrata Crne Gore ističu da su predstavljene mjere u okviru program "Evropa sad 2" bez uporišta u ekonomskoj praksi i logici i da vrijeđaju zdrav razum. Naglašavaju i da njime nijesu ispunjena obećanja data u predizbornoj kampanji.

 • Milović: Pokrenuta spirala potpunog uništenja crnogorske ekonomije
  on 18/07/2024 at 12:38

  Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Milović, kazao je da je pokrenuta spirala sloma javnih finansija i potpunog uništenja crnogorske ekonomije.

 • "Formirati tim i vidjeti kome treba subvencionisanje putarine"
  on 18/07/2024 at 12:24

  Izvršni direktor kompanije Monteput d.o.o. Milan Ljiljanić pozvao je da Opština Bar, zajedno sa MZ Crmnica, delegira predstavnike koji bi mogli dati doprinos pronalaženju održivog rješenja na zahtjeve mještana za oslobađanje od plaćanja putarine kroz tunel Sozina. Namjera je, kako navodi, da zajedno prepoznaju kategorije stanovništva sa toga područja, koji imaju potrebu za subvencionisanjem putarine.

 • Prosječna zarada 1.000 eura od oktobra, Fond PIO neće biti ukinut
  on 18/07/2024 at 12:15

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstavili su program "Evropa sad 2". Premijer Milojko Spajić kazao je na pres konferenciji da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura, dok će sve penzije od januara sljedeće godine biti uvećane za 50 - 60 eura.

 • Napadač na Trampa bio sumnjiv Tajnoj službi, ali su ga „izgubili“ u masi
  on 18/07/2024 at 11:25

  Tajna služba je atentatora na Donalda Trampa označila kao "sumnjivog" samo sat vremena prije nego što je pucnjava počela, ali ga je izgubila u gomili, rekli su zvaničnici bezbjednosnih snaga na saslušanju u Kongresu.

 • SMATSA 13. jula opslužila rekordan broj letova iznad Crne Gore i Srbije
  on 18/07/2024 at 10:57

  Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u subotu 13. jula opslužila je 4.095 letova u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu, od kada se pružaju usluge letjenja na ovim prostorima. Rekordan broj letova zabilježen je tokom prethodna dva vikenda, obavještavaju u Ministarstvu saobraćaja.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.